Menu

Skip to content

De Heemsteder | BloemendalerLogo

Het laatste nieuws uit Heemstede, Haarlem-Zuid, Bloemendaal en Bennebroek.

Menu

Skip to content
  • Home
  • Nieuws
    • Heemstede e.o.
    • Bloemendaal e.o.
    • Regio
  • ePaper
    • Heemsteder
    • Bloemendaler
    • Gemeente Heemstede
    • Gemeente Bloemendaal
    • Lijf & gezondheid
      • Lijf & gezondheid Magazine
    • Wonen.nl
    • ARCHIEVEN
  • Kabalen
    • Deze week
    • Opgeven
  • Familieberichten
  • Vacatures
  • Adverteren
    • Adverteren
    • Verkoopteam
  • Redactie
    • Uw tekst aanleveren
    • Redactieteam
  • Over ons
    • Contact
    • Bezorging
    • Ophaalpunten
    • Andere uitgaven
    • Vacatures
    • Voorwaarden
    • Privacy

De Heemsteder achter het fornuis: gebakken courgetteschijfjes in Tropea-uien met ham

Door Redactie De Heemsteder | 28 september 2020 | Geplaatst in Heemstede e.o.

Heemstede – Nee, deze uien op de foto gaan niet over de uienverkopers in de Britse comedyserie ‘Allo Allo’. Het zijn de uien die een begrip zijn in culinaire kringen en vooral in Italië: de beroemde Tropea-uien uit Calabrië. Door het speciale klimaat dat weinig temperatuurschommelingen kent en de leemachtige grond, behouden deze uien, rond of eivormig hun kenmerkende milde,  zoete en zachte smaak, ook rauw. Dat betekent dat deze ui voor bereiding van een legio gerechten geschikt is. De ui is verder een bron van vitamine C en heeft helende en antibacteriële eigenschappen. Zo zou de rauwe ui helpen bij griep en verkoudheid en tegen bloedarmoede. Deze uiensoort werd 2000 jaar geleden geïntroduceerd in Calabrië door de Feniciërs. En nog een pikant detail: de uien bevatten een stof die ook in de viagrapil wordt verwerkt. In deze aflevering maken we een eenvoudig Italiaans eenpansgerecht met courgette en gekookte ham. Dit gerecht kun je ook als basis gebruiken voor een pastagerecht, zoals spaghetti of serveren als bijgerecht. De ui laat zich makkelijk ontvellen en snijden.  

Benodigdheden (4 personen):
2 flinke Tropea-uien, ontveld en gesnipperd
4 kleine courgettes gesneden in dunne schijfjes
3 teentjes fijngehakte knoflook
3 eetlepels olijfolie om te bakken
een scheutje water
een dikke plak gekookte ham in blokjes
zeezout en versgemalen peper naar smaak
wat nootmuskaat
een theelepel paneermeel
50 gram versgeraspte Parmezaanse kaas 

Bereiding:
Fruit de uien in de olijfolie in een koekenpan op een gemiddeld vuur.
Voeg vervolgens de knoflook toe en roer goed door.
Daarna al roerende de courgetteschijfjes toevoegen. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Voeg een scheutje water toe om het geheel smeuïg te houden, blijf roerbakken.
Voeg nu de hamblokjes toe en bak deze mee.
Zorg ervoor dat de courgetteschijfjes niet te hard, maar ook niet te gaar zijn.
Voeg kort voor het einde de paneermeel toe en roer deze door het groentemengsel.
Serveren op bord en bestrooien met de versgeraspte Parmezaanse kaas. 


Wijnsuggestie:
Voor dit gerecht schonken we een rode Dolcetto d’Alba Vigna Melera 2018 Roccheviberti in, met ondanks de intense fruittinten een zeer elegante afdronk. Vraag uw wijnhandelaar of slijter.

Buon appetito!

 

Andere berichten

De Heemsteder achter het fornuis: lasagna al prosciutto e ricotta→

De Heemsteder achter het fornuis: olijven-vijgentapenade→

De Heemstede achter het fornuis: kippenpootjes in pittige kerrie→

De Heemsteder achter het fornuis: de rode tomatenpesto en tomatensalade van Nonna Sara→


Recent nieuws

  • Oekraïense vluchtelingen trakteren buurtbewoners op heerlijke hapjes
  • Bronstee-Méditerranée!
  • Raadsvergadering op 26 juni met een bizarre afloop
  • Meiden HBC zwaaien Oranje-heldinnen uit
  • Feestelijke start voor Tuinrangers in Bloemendaal
  • Dat wordt genieten op BeleefHeemstede1909
  • Sloepentocht, loterij, veiling en andere activiteiten voor goed doel
  • Tennis houdt Jan van de Sande jong
  • ‘HER-VORMD’ wordt onthuld in Oude Kerk
  • Ontdek de vier seizoenen van Nationaal Park Zuid-Kennemerland
  • Van betongrijs naar vrolijk speels: nieuw schoolplein Aloysiusschool
  • 150 meter aardbeienslof van Patisserie Leek
  • Beachfestival op zonovergoten strand
  • Bankje geplaatst ter nagedachtenis aan Robin Smit uit Bennebroek
  • Glaskunstwerk onthuld vanwege 400 jaar Oude Kerk
  • Raadslid Celmo Vidal Queta racistisch bejegend 
  • Voormalige tennistoppers vrijdag 4 juli naar Heemstede
  • ‘Ouderen weten weg naar Mediacafé te vinden’
  • Vijftig jaar Model Auto Club Heemstede
  • Plein1 Koor brengt vrolijke noot
Job in de Regio

Edities

  • Bloemendaal e.o.
  • Heemstede e.o.
  • Regio
  • Zakelijk-Nieuws-Landelijk

Zoeken

Heemstede e.o.

Live webcam milieustraat HeemstedeLive webcam milieustraat Heemstede

Bloemendaal e.o.

Live beachcam strand BloemendaalLive beachcam strand Bloemendaal

Onze ophaalpunten

Ophaalpunten Heemsteder|Bloemendaler

Onze uitgaven

Nieuwe Meerbode editie Aalsmeer HC nieuws Noord | Zuid
Nieuwe Meerbode editie De Ronde Venen Amstelveens Nieuwsblad
Nieuwe Meerbode editie Uithoorn Jutter | Hofgeest
Castricummer Heemsteder
Weekblad voor Ouder-Amstel Bloemendaler
Lijf & gezondheid Job in de Regio
WONEN.nl  
VerspreidNet

Heemsteder | Bloemendaler
Zeeweg 191
1971 HB IJmuiden
023-8200170
info@heemsteder.nl
info@bloemendaler.nl

 

Heemstede, Bloemendaal, Bennebroek, Vogelenzang, Overveen en Aerdenhout

 
 

Contact
Andere uitgaven
Bezorgklacht
Ophaalpunten
Vacatures
Voorwaarden
Privacyverklaring

 

© De Heemsteder Uitgevers B.V.

Menu

Beheer cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies en soortgelijke functies voor verwerking van informatie over uw eindapparaat en persoonlijke gegevens. Dit omvat integratie van inhoud, externe diensten, elementen van derden, statistische analyse, gepersonaliseerde reclame en sociale media. Toestemming is vrijwillig en kan op elk moment worden ingetrokken via het pictogram linksonder.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Dienst Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}