Menu

Skip to content

De HeemstederLogo

Het laatste nieuws uit Heemstede, Haarlem-Zuid, Bloemendaal en Bennebroek.

Menu

Skip to content
  • Home
  • Nieuws
    • Heemstede e.o.
    • Regio
  • ePaper
    • Heemsteder
    • Bloemendaler
    • Gemeente Heemstede
    • Lijf & gezondheid
      • Lijf & gezondheid Magazine
    • Wonen.nl
    • ARCHIEVEN
  • Kabalen
    • Deze week
    • Opgeven
  • Familieberichten
  • Vacatures
  • Adverteren
    • Adverteren
    • Verkoopteam
  • Redactie
    • Uw tekst aanleveren
    • Redactieteam
  • Over ons
    • Contact
    • Bezorging
    • Afzetpunten
    • Andere uitgaven
    • Voorwaarden
    • Privacy

De Heemsteder achter het fornuis: lasagna al prosciutto e ricotta

Door Redactie De Heemsteder | 14 augustus 2021 | Geplaatst in Heemstede e.o.


Heemstede/Sanremo – Mamma Daniele uit Sanremo deelde dit familierecept. De bekendste lasagna is die uit Bologna, met tomatensaus, gehakt en bechamelsaus: de lasagna Bolognese. Toch zeggen Italianen dat de term Bolognese onterecht is, omdat andere regio’s in Italië de oorsprong van hetzelfde gerecht claimen. Daarom heet het gerecht in de rest van Italië officieel lasagna al ragù. De lasagna die we deze week bereiden is niet minder voortreffelijk van smaak: met ricotta en gekookte ham. Een van de beste gekookte hammen in Italië komt van het huis Gran Biscotto.

Benodigdheden (voor 4 personen):
6 ontvelde tomaten in blokjes of een blik tomatenblokjes (bijvoorbeeld van Mutti)
2 gepelde uien, fijngehakt
3 teentjes knoflook, fijngehakt
Wat verse oregano of majoraan (circa 1,5 eetlepel)
10 verse lasagnebladen
150 tot 200 gram York, schouder- of achterham in plakjes
1 bakje verse ricotta
2 eetlepels olijfolie
2 eieren
3 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas  en nog eens 2 eetlepels voor de topping
Wat nootmuskaat
Zeezout en versgemalen peper, naar smaak
1 bolletje buffelmozzarella
4 verse basilicumblaadjes voor de garnering

Bereiding:
Neem een beslagkom en meng hier de eieren, de ricotta, de nootmuskaat, zout, peper en de 3 eetlepels Parmezaanse kaas.
Verwarm intussen de heteluchtoven voor op 180 graden.
Doe in een koekenpan de olijfolie en fruit hierin op gemiddeld vuur kort de oregano of majoraan. Fruit hierin vervolgens de uien en knoflook, tot de uien licht glanzend zijn. Voeg vervolgens de tomaten toe en laat deze meebakken tot ze zacht worden. Zout en peper naar smaak toevoegen. Haal de koekenpan dan van het vuur.
Neem een vierkante of rechthoekige ovenschaal. Giet een deel van het tomaten/uienmengsel op de bodem. Bedek een eerste laag met 1 of 2 lasagnebladen (afhangende van het formaat van de ovenschaal). Bestrijk de lasagnebladen licht met het ricottamengsel. Leg hierboven op een plak ham. Herhaal dit tot je 5 lagen van lasagnebladen met ricotta en ham hebt. De bovenste laag moet een lasagneblad zijn. Giet hierover het overige tomatenmengsel. Verdeel hierover de buffelmozzarella in schijfjes. Bestrooi het geheel met de overige 2 eetlepels Parmezaanse kaas. Laat de lasagna op 170 graden in circa 30 à 35 minuten gaar worden. Verdeel de lasagna in 4 delen. Garneer ieder deel met een basilicumblaadje. Drink een fruitige rode wijn bij dit smakelijke geheel. Buon appetito!

Foto: Bart Jonker.

Andere berichten

Op reis: Sanremo, de bedevaartplaats van het Italiaanse lied →

De Heemsteder achter het fornuis: olijven-vijgentapenade→

De Heemstede achter het fornuis: kippenpootjes in pittige kerrie→

De Heemsteder achter het fornuis: de rode tomatenpesto en tomatensalade van Nonna Sara→


Recent nieuws

  • Nieuwe expositie Zandvoorts Museum met sterke verhalen over 75 jaar Formule 3 races
  • Streven naar structureel financieel evenwicht: lichte verhoging OZB en besparing onderhoud
  • Groot steentijd-evenement in historisch museum ‘Huis van Hilde’ te Castricum
  • Een avond met schrijver Ilja Leonard Pfeijffer
  • Bestelbussen en bouwkeet gaan in vlammen op
  • Mudraise vraagt aandacht voor bevrijdingsoperaties moderne slavernij
  • Wielrenster over de kop
  • Hoe kies je de juiste aansprakelijkheidsverzekering voor je bedrijf?
  • Na anderhalve eeuw alsnog grandeur voor Landhuis Elswout
  • Tevreden bezoekers en standhouders op Kunstmarkt Jan van Goyenstraat
  • 100 jaar geleden werd overdekt zwemmen toegankelijk voor het grote publiek
  • Bijensterfte winter 22/23: Parasiet en onvoldoende nectar oorzaken
  • Speelwalhalla aan de Vrijheidsdreef
  • Excursie op Middenduin 
  • Voor de tweede keer Havenconcert Heemstede in de openlucht
  • Laatste repaircafé Vogelenzang voor de zomervakantie
  • Via Via stopt ermee: iedere dag weer spannend wat voor spulletjes er binnenkomen 
  • Kampioensfeest barst goed los bij voetbalvereniging HBC 
  • Speciale damesmode te vinden op de Zandvoortselaan tegen speciale prijzen  
  • Ambities woonvisie Bloemendaal helder: 500 woningen erbij vóór 2030
Job in de Regio

Edities

  • Heemstede e.o.
  • Partnerbijdrages
  • Regio

Onze uitgaven

Nieuwe Meerbode editie Aalsmeer Jutter | Hofgeest
Nieuwe Meerbode editie De Ronde Venen Castricummer
Nieuwe Meerbode editie Uithoorn Heemsteder
WONEN.nl Bloemendaler
Lijf & gezondheid Job in de Regio

Zoeken

VerspreidNet

Heemsteder | Bloemendaler
Zeeweg 191
1971 HB IJmuiden
023-8200170
info@heemsteder.nl

 

Heemstede, Haarlem-Zuid, Bloemendaal en Bennebroek

 
 

Contact
Andere uitgaven
Bezorgklacht
Afzetpunten
Voorwaarden
Privacyverklaring

 

© De Heemsteder Uitgevers B.V.

Menu