Menu

Skip to content

De Heemsteder | BloemendalerLogo

Het laatste nieuws uit Heemstede, Haarlem-Zuid, Bloemendaal en Bennebroek.

Menu

Skip to content
  • Home
  • Nieuws
    • Heemstede e.o.
    • Bloemendaal e.o.
    • Regio
  • ePaper
    • Heemsteder
    • Bloemendaler
    • Gemeente Heemstede
    • Gemeente Bloemendaal
    • Lijf & gezondheid
      • Lijf & gezondheid Magazine
    • Wonen.nl
    • ARCHIEVEN
  • Kabalen
    • Deze week
    • Opgeven
  • Familieberichten
  • Vacatures
  • Adverteren
    • Adverteren
    • Verkoopteam
  • Redactie
    • Uw tekst aanleveren
    • Redactieteam
  • Over ons
    • Contact
    • Bezorging
    • Ophaalpunten
    • Andere uitgaven
    • Vacatures
    • Voorwaarden
    • Privacy

De Heemsteder achter het fornuis: lasagna al prosciutto e ricotta

Door Redactie De Heemsteder | 14 augustus 2021 | Geplaatst in Heemstede e.o.


Heemstede/Sanremo – Mamma Daniele uit Sanremo deelde dit familierecept. De bekendste lasagna is die uit Bologna, met tomatensaus, gehakt en bechamelsaus: de lasagna Bolognese. Toch zeggen Italianen dat de term Bolognese onterecht is, omdat andere regio’s in Italië de oorsprong van hetzelfde gerecht claimen. Daarom heet het gerecht in de rest van Italië officieel lasagna al ragù. De lasagna die we deze week bereiden is niet minder voortreffelijk van smaak: met ricotta en gekookte ham. Een van de beste gekookte hammen in Italië komt van het huis Gran Biscotto.

Benodigdheden (voor 4 personen):
6 ontvelde tomaten in blokjes of een blik tomatenblokjes (bijvoorbeeld van Mutti)
2 gepelde uien, fijngehakt
3 teentjes knoflook, fijngehakt
Wat verse oregano of majoraan (circa 1,5 eetlepel)
10 verse lasagnebladen
150 tot 200 gram York, schouder- of achterham in plakjes
1 bakje verse ricotta
2 eetlepels olijfolie
2 eieren
3 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas  en nog eens 2 eetlepels voor de topping
Wat nootmuskaat
Zeezout en versgemalen peper, naar smaak
1 bolletje buffelmozzarella
4 verse basilicumblaadjes voor de garnering

Bereiding:
Neem een beslagkom en meng hier de eieren, de ricotta, de nootmuskaat, zout, peper en de 3 eetlepels Parmezaanse kaas.
Verwarm intussen de heteluchtoven voor op 180 graden.
Doe in een koekenpan de olijfolie en fruit hierin op gemiddeld vuur kort de oregano of majoraan. Fruit hierin vervolgens de uien en knoflook, tot de uien licht glanzend zijn. Voeg vervolgens de tomaten toe en laat deze meebakken tot ze zacht worden. Zout en peper naar smaak toevoegen. Haal de koekenpan dan van het vuur.
Neem een vierkante of rechthoekige ovenschaal. Giet een deel van het tomaten/uienmengsel op de bodem. Bedek een eerste laag met 1 of 2 lasagnebladen (afhangende van het formaat van de ovenschaal). Bestrijk de lasagnebladen licht met het ricottamengsel. Leg hierboven op een plak ham. Herhaal dit tot je 5 lagen van lasagnebladen met ricotta en ham hebt. De bovenste laag moet een lasagneblad zijn. Giet hierover het overige tomatenmengsel. Verdeel hierover de buffelmozzarella in schijfjes. Bestrooi het geheel met de overige 2 eetlepels Parmezaanse kaas. Laat de lasagna op 170 graden in circa 30 à 35 minuten gaar worden. Verdeel de lasagna in 4 delen. Garneer ieder deel met een basilicumblaadje. Drink een fruitige rode wijn bij dit smakelijke geheel. Buon appetito!

Foto: Bart Jonker.

Andere berichten

Op reis: het magische en schitterende bloementapijt Corpus Domini in Diano Marina→

Op reis: Sanremo, de bedevaartplaats van het Italiaanse lied →

De Heemsteder achter het fornuis: olijven-vijgentapenade→

De Heemstede achter het fornuis: kippenpootjes in pittige kerrie→


Recent nieuws

  • Krachtige remblokken voor dynamische handling
  • Online winkelen: producten veilig versturen
  • Fiets&Festival, tocht van Leiden naar Bloemendaal
  • Bloemenweidefietstocht in Heemstede en Hoofddorp
  • Brons voor Naomi van HBC Gymnastics
  • Burgemeester bezoekt 60-jarig bruidspaar Van Wersch–Knepflé
  • Nieuwe opvanglocatie Oekraïense vluchtelingen geopend
  • In de voetsporen van Jac. P. Thijsse 
  • Lenterace Het Spaarne weer puik geregeld
  • College: “Asielopvang op Binnenweg 160 en Sein-terrein”
  • BVC Bloemendaal kampioen na 3-1 zege op Alliance
  • Met de FOLLY mensen met elkaar verbinden
  • Radio Oldenhove met Haarlem105 én ‘special guest’
  • Aandacht voor kwetsbaarheid landgoederen in duinen                                                 
  • Aanleg botenhelling Kohnstammlaan ‘afgeschoten’
  • Programma Kunstkring 2025-2026 met belangstelling ontvangen
  • Gratis kaarten voor voorstelling Bas Ragas in Caprera
  • FM HealthClub zet zich weer in voor Voedselbank
  • Huisvesting Crayenester- en Jacobaschool leidt tot discussie
  • ‘Oude bekende’, Berlage Saxophone Quartet en Open Middag in De Luifel
Job in de Regio

Edities

  • Bloemendaal e.o.
  • Heemstede e.o.
  • Regio
  • Zakelijk-Nieuws-Landelijk

Zoeken

Heemstede e.o.

Live webcam milieustraat HeemstedeLive webcam milieustraat Heemstede

Bloemendaal e.o.

Live beachcam strand BloemendaalLive beachcam strand Bloemendaal

Onze ophaalpunten

Ophaalpunten Heemsteder|Bloemendaler

Onze uitgaven

Nieuwe Meerbode editie Aalsmeer HC nieuws Noord | Zuid
Nieuwe Meerbode editie De Ronde Venen Amstelveens Nieuwsblad
Nieuwe Meerbode editie Uithoorn Jutter | Hofgeest
Castricummer Heemsteder
Weekblad voor Ouder-Amstel Bloemendaler
Lijf & gezondheid Job in de Regio
WONEN.nl  
VerspreidNet

Heemsteder | Bloemendaler
Zeeweg 191
1971 HB IJmuiden
023-8200170
info@heemsteder.nl
info@bloemendaler.nl

 

Heemstede, Bloemendaal, Bennebroek, Vogelenzang, Overveen en Aerdenhout

 
 

Contact
Andere uitgaven
Bezorgklacht
Ophaalpunten
Vacatures
Voorwaarden
Privacyverklaring

 

© De Heemsteder Uitgevers B.V.

Menu

Beheer cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies en soortgelijke functies voor verwerking van informatie over uw eindapparaat en persoonlijke gegevens. Dit omvat integratie van inhoud, externe diensten, elementen van derden, statistische analyse, gepersonaliseerde reclame en sociale media. Toestemming is vrijwillig en kan op elk moment worden ingetrokken via het pictogram linksonder.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Dienst Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}