Spetterende en hartverwarmende voorstelling van Scrooge!

Men neme de 100-jarige Stadsschouwburg, het verhaal ‘A Christmas Carol’ van Dickens in een eigen interpretatie van Don Duyns, adembenemende ontworpen decors met poppenspel van Rieks Swarte, talentvolle dansers, zangers, musici, kinderen en last but not least Toneelgroep Het Volk onder regie van Javier López Piñón en je hebt een verrukkelijke voorstelling.

De première van Scrooge! op 22 december jl. was weergaloos spectaculair. Het publiek werd getrakteerd op een Haarlemse  Scrooge! met veel droogkomische humor, maatschappelijk engagement en een vleugje ‘episch theater’ à la Berthold Brecht. Episch theater, omdat twee oude mopperkonten, Beuk en Hout – Bert Bunschoten en Wigbolt Kruijver van Het Volk, het verhaal proberen te brengen als raamvertelling. Ze willen ‘A Christmas Carol’ van Charles Dickens opvoeren en houden daarvoor audities. Maar de nieuwe generatie, met audities en Braziliaanse liedjes voldoet niet helemaal aan hun wensen. Dus besluiten de mannen, omdat ze vinden dat het Haarlemse publiek recht heeft op een ‘hartverwarmende kerstgeschiedenis’, zelf maar op het toneel te gaan staan om het verhaal over de vrek Ebenezer Scrooge voor het voetlicht te brengen. Met een ontknoping dat niet alleen Ebenezer Scrooge een lesje krijgt van de drie geesten, maar ook Beuk en Hout zelf tot inkeer komen en open gaan staan voor verandering, die de traditionele voorstelling in een ander dag- (en nacht)licht zetten. Het stuk boet echter niets in aan verbeeldingskracht en wordt uitstekend door alle acteurs vertolkt. Noemenswaardig zijn ook de veelzijdige zang en warme krachtige vocalen van Joy Wielkens en de ontzettend humoristische act de présence van Alexander Oliver die de rol van dragqueen Panto Dame vertolkt en voortdurend een soort striptease act wil doen, als hij de kans krijgt. Hij krijgt hiermee de lachers van de hele zaal op zijn hand. Daarnaast is het poppenspel van Rieks Swarte, Hans Thissen en Janna Handgraaf met recht knap en heel bijzonder. Poppen van onder meer hondjes, geesten en ook Tiny Tim, krijgen door hen een eigen leven.
Met zo’n zestig Haarlemse kinderen, amateurspelers en dansers is Scrooge! een bonte voorstelling geworden voor jong (8+) en oud, vol muziek, humor in een bijzondere vormgeving. De voorstelling is goed op gang en verveelt geen moment. Scrooge! is nog te zien t/m zondag 6 januari 2019 in de Stadsschouwburg. Kaarten en meer info op www.scroogehaarlem.nl.


Bart Jonker

Foto: Elisabeth Beelaerts, @inbloeifotografie