Heemstede – Nee, deze uien op de foto gaan niet over de uienverkopers in de Britse comedyserie ‘Allo Allo’. Het zijn de uien die een begrip zijn in culinaire kringen en vooral in Italië: de beroemde Tropea-uien uit Calabrië. Door het speciale klimaat dat weinig temperatuurschommelingen kent en de leemachtige grond, behouden deze uien, rond of eivormig hun kenmerkende milde, zoete en zachte smaak, ook rauw. Dat betekent dat deze ui voor bereiding van een legio gerechten geschikt is. De ui is verder een bron van vitamine C en heeft helende en antibacteriële eigenschappen. Zo zou de rauwe ui helpen bij griep en verkoudheid en tegen bloedarmoede. Deze uiensoort werd 2000 jaar geleden geïntroduceerd in Calabrië door de Feniciërs. En nog een pikant detail: de uien bevatten een stof die ook in de viagrapil wordt verwerkt. In deze aflevering maken we een eenvoudig Italiaans eenpansgerecht met courgette en gekookte ham. Dit gerecht kun je ook als basis gebruiken voor een pastagerecht, zoals spaghetti of serveren als bijgerecht. De ui laat zich makkelijk ontvellen en snijden.
Benodigdheden (4 personen):
2 flinke Tropea-uien, ontveld en gesnipperd
4 kleine courgettes gesneden in dunne schijfjes
3 teentjes fijngehakte knoflook
3 eetlepels olijfolie om te bakken
een scheutje water
een dikke plak gekookte ham in blokjes
zeezout en versgemalen peper naar smaak
wat nootmuskaat
een theelepel paneermeel
50 gram versgeraspte Parmezaanse kaas
Bereiding:
Fruit de uien in de olijfolie in een koekenpan op een gemiddeld vuur.
Voeg vervolgens de knoflook toe en roer goed door.
Daarna al roerende de courgetteschijfjes toevoegen. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Voeg een scheutje water toe om het geheel smeuïg te houden, blijf roerbakken.
Voeg nu de hamblokjes toe en bak deze mee.
Zorg ervoor dat de courgetteschijfjes niet te hard, maar ook niet te gaar zijn.
Voeg kort voor het einde de paneermeel toe en roer deze door het groentemengsel.
Serveren op bord en bestrooien met de versgeraspte Parmezaanse kaas.
Wijnsuggestie:
Voor dit gerecht schonken we een rode Dolcetto d’Alba Vigna Melera 2018 Roccheviberti in, met ondanks de intense fruittinten een zeer elegante afdronk. Vraag uw wijnhandelaar of slijter.
Buon appetito!