Menu

Skip to content

De HeemstederLogo

Bóórdevol lokaal nieuws!

Menu

Skip to content
  • Home
  • Nieuws
    • Heemstede e.o.
    • Regio
  • ePaper
    • De Heemsteder
    • Gemeente Heemstede
    • 50 Plus-Wijzer
    • Lijf & Gezondheid
      • Lijf & Gezondheid Magazine
    • Wonen.nl
    • ARCHIEVEN
  • Kabalen
    • Deze week
    • Opgeven
  • Familieberichten
  • Vacatures
  • Adverteren
    • Adverteren
    • Verkoopteam
  • Redactie
    • Uw tekst aanleveren
    • Redactieteam
  • Over ons
    • Contact
    • Bezorging
    • Afzetpunten
    • Andere uitgaven
    • Voorwaarden
    • Privacy

Sambal goreng telor: een pikant Indisch ei-gerecht, vegetarisch

Door Redactie De Heemsteder | 19 september 2020 | Geplaatst in Heemstede e.o.

Heemstede – In deze aflevering van de Heemsteder achter het fornuis het klassieke recept van sambal goreng telor, een zalig Indisch ei-gerecht dat niet mag ontbreken op de rijsttafel als bijgerecht of als hoofdgerecht met bami of rijst. Ook lekker gemengd met sperzieboontjes. Dit is de pikante telor-versie; meer kokosmelk toevoegen maakt de smaak van de saus wat milder. Dit gerecht is uitermate geschikt voor vegetariërs. Veganisten kunnen eventueel de eieren achterwege laten en de saus alleen (met boontjes) bereiden.

Voor niet-vegetariërs: u kunt dit gerecht ook samen serveren met de ajam smoor (gesmoorde Indische kip, zie voor dit recept de Heemsteder van 5 augustus jl. pagina 12).  

Benodigdheden (4 à 5 personen):

  • 3 eetlepels zonnebloemolie of wokolie
  • 2 gesnipperde sjalotjes of 1 gesnipperde ui
  • 3 fijngehakte teentjes knoflook
  • 5 eieren, ongeveer 8 minuten hardgekookt en gepeld
  • 1 theelepel sambal oelek
  • Een snufje fijn geraspte gember of 1 theelepel djahé ingwer (gemberpoeder)
  • Een snuf laospoeder of een stukje verse laos
  • 1 dl. kokosmelk
  • 1 blikje tomatenblokjes, of  5 verse tomaten ontveld en in blokjes gesneden
  • 1 flinke eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel suiker
  • 1 scheutje water
  • Zout en peper naar smaak
  • (Ev. met boontjes: 500 gram schoongemaakte sperzieboontjes)

Bereiding:

(Wanneer u sperzieboontjes aan de saus wilt toevoegen, kook de boontjes dan eerst in een pan met water en wat zout in ongeveer 8 minuten beetgaar.)

Doe de zonnebloemolie in een pan en fruit op een gemiddeld vuur de sjalotjes of ui. Voeg daarna gember(poeder) en knoflook toe. Al roerende vervolgens de sambal (naar smaak), laos, suiker en tomatenpuree toevoegen. Laat het mengsel een paar minuutjes bakken. Voeg dan de eieren toe. Roer dan ook de tomatenblokjes en de kokosmelk er doorheen met een klein scheutje water. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen. (Voeg nu ook de boontjes toe als u deze gebruikt en bak deze even mee.) Proef of de sambal goreng telor goed op smaak is en voeg eventueel nog wat sambal, suiker, peper of zout toe. Of kokosmelk om de saus zachter te maken. Serveren met bami of gekookte witte rijst en wat kroepoek. Serveer er ook apart voor het zuurtje en de frisheid een beetje atjar tjampoer bij.

Wijn- of dranksuggestie:

Dit pikante gerecht is heerlijk met een koud pilsje of drink er een kruidige witte wijn bij, zoals de Gewürztraminer. Vraag uw wijnhandelaar of slijter.

Sambal goreng telor geserveerd met rijst en ajam smoor (foto: Bart Jonker)

Andere berichten

De Heemsteder achter het fornuis: tarte fruits de mer (zeevruchtentaart)→

De Heemsteder achter het fornuis: gewoon een lekkere kippensoep→

De Heemsteder achter het fornuis: huisgemaakte Franse garnalenkroketjes→

Doet u ook mee met onze receptenwedstrijd?→


Recent nieuws

  • De Heemsteder achter het fornuis: zuppa di pesce alla romana (Romeinse vissoep)
  • Brand in afzuiginstallatie van viskar
  • Haarlems Gemengd Koor bestaat 100 jaar
  • Stevige WW-stijging 2020 door coronacrisis
  • Hondeneigenaren opgelet: meldingen van vergiftigingsverschijnselen bij honden
  • Haarlemse Dichtlijn voorziet bestellingen lokale boekhandels van cadeaupapier
  • Drie oudere jongens beroven drie jongetjes
  • Pluswijzer: Het legendarische succes van Motown
  • De Heemsteder achter het fornuis: tarte fruits de mer (zeevruchtentaart)
  • Eerste inenting bij zorgmedewerkster Janneke Saal
  • Heemstede trekt witte mantel aan
  • Wintergames in gemeente Bloemendaal
  • MuseumTV komt naar Noord-Holland
  • Oranje Fonds stelt NLdoet 2,5 maand uit
  • Zorgbalans werkt mee aan pilot versnelde start coronavaccinatie
  • Opmars Britse virusvariant baart zorgen: Nederland t/m 9 februari in lockdown
  • Woningmarkt buiten Randstad in trek
  • Hoe ziet Heemstede eruit in cijfers?
  • De Heemsteder achter het fornuis: gewoon een lekkere kippensoep
  • Stijging aantal autobranden in Nederland ondanks rustige jaarwisseling
advertisement

Edities

  • Heemstede e.o.
  • Regio
  • Van onze adverteerders

Onze uitgaven

Nieuwe Meerbode Heemsteder
Jutter | Hofgeest Castricummer
WONEN.nl Pluswijzer
Lijf & gezondheid

Zoeken

advertisement

Heemsteder
Visserstraat 10
1431 GJ Aalsmeer
023-8200170
info@heemsteder.nl

 

Heemstede, Haarlem-Zuid en Bennebroek

 
 

Contact
Andere uitgaven
Bezorgklacht
Afzetpunten
Voorwaarden
Privacyverklaring

 

© De Heemsteder Uitgevers B.V.

Menu

Wij gebruiken cookies voor het analyseren, de mogelijkheid om te delen op social media en advertenties te tonen. Door op Akkoord te klikken en verder te gaan stemt u hiermee in. Meer lezenAkkoord