Heemstede – Een eenvoudig en heerlijk visrecept uit Frankrijk en België: ‘truite aux amandes’, oftewel verse forel gebakken met amandelen. Forel is een zoetwatervis, heeft een delicate smaak en is familie van de zalm. Zelfs de componist Franz Schubert componeerde in 1819 een lofzang voor de piano met strijkers op deze vissoort: het Forellenkwintet. De romige nootsmaak van de gebakken amandelen in de roomboter is een perfecte aanvulling op het verfijnde vlees van de forel. Forel kan ook gebakken worden zonder amandelen. Dit gerecht heet in Frankrijk en België dan ‘truite meunière’ en wordt tevens regelmatig geserveerd in de restaurants daar. De forel moet echt vers zijn (geen diepvries), anders smaakt zij tranerig. Voor de ultieme geraffineerde smaaksensatie wordt de voorkeur gegeven aan de gewone forel met wit vlees en niet aan de zalmforel. Vraag uw visboer gelijk om de ingewanden uit de buik van de forel te verwijderen of doe dit zelf. Het is een gerecht met een relatief korte bereidingstijd.
Benodigdheden (4 personen):
4 middelgrote verse forellen
1 kopje melk
1 flinke eetlepel bloem
1 eetlepel olie om te bakken
80 gram roomboter
circa 60 à 70 gram geschaafde amandelen
Zeezout en gemalen verse peper naar smaak
4 schijfjes citroen, per forel
Bereiding:
Spoel de vissen af met koud water. Dep ze droog met wat keukenpapier. Bestrooi de forellen met zeezout en wat versgemalen peper. Wrijf deze in op de huid van de vissen.
Neem een diep bord en doe hierin het kopje melk. Neem een ander plat bord en verdeel hierover de bloem.
Haal de forellen eerst aan beide kanten door de melk en daarna door de bloem.
Verhit de olie met 30 gram boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak hierin de forel, circa 5 minuten per kant. Leg de gebakken forellen in een verwarmde schaal en haal het overtollige bakvet weg.
Verhit vervolgens in de koekenpan de rest van de boter en bak hierin de amandelen in 2 minuten een beetje bruin op niet te hoog vuur en schep deze voortdurend om, om te voorkomen dat ze aanbakken.
Serveer de 4 forellen op 4 borden en strooi hierover het mengsel van de gebakken amandelen. Garneer het bord tevens met een schijfje citroen. Serveer er gebakken frietjes of gekookte krielaardappeltjes bij, bestrooid met fijngehakte peterselie.
Wijnsuggestie:
Wij maakten een witte wijn open uit de Langhe in Italië, de DOC geclassificeerde Favorita van het huis Marco Porello uit 2017, die met droge fruittinten een harmonieus samenspel met dit gerecht vormt, zonder te overheersen. Vraag uw wijnhandelaar of slijter.
Bon appetit!