Menu

Skip to content

De HeemstederLogo

Bóórdevol lokaal nieuws!

Menu

Skip to content
  • Home
  • Nieuws
    • Heemstede e.o.
    • Regio
  • ePaper
    • Heemsteder
    • Bloemendaler
    • Gemeente Heemstede
    • 50 Plus-Wijzer
    • Lijf & Gezondheid
      • Lijf & Gezondheid Magazine
    • Wonen.nl
    • ARCHIEVEN
  • Kabalen
    • Deze week
    • Opgeven
  • Familieberichten
  • Vacatures
  • Adverteren
    • Adverteren
    • Verkoopteam
  • Redactie
    • Uw tekst aanleveren
    • Redactieteam
  • Over ons
    • Contact
    • Bezorging
    • Afzetpunten
    • Andere uitgaven
    • Voorwaarden
    • Privacy

De Heemsteder achter het fornuis: Truite aux amandes

Door Redactie De Heemsteder | 11 oktober 2020 | Geplaatst in Heemstede e.o.

Heemstede – Een eenvoudig en heerlijk visrecept uit Frankrijk en België: ‘truite aux amandes’, oftewel verse forel gebakken met amandelen. Forel is een zoetwatervis, heeft een delicate smaak en is familie van de zalm. Zelfs de componist Franz Schubert componeerde in 1819 een lofzang voor de piano met strijkers op deze vissoort: het Forellenkwintet. De romige nootsmaak van de gebakken amandelen in de roomboter is een perfecte aanvulling op het verfijnde vlees van de forel. Forel kan ook gebakken worden zonder amandelen. Dit gerecht heet in Frankrijk en België dan ‘truite meunière’ en wordt tevens regelmatig geserveerd in de restaurants daar. De forel moet echt vers zijn (geen diepvries), anders smaakt zij tranerig. Voor de ultieme geraffineerde smaaksensatie wordt de voorkeur gegeven aan de gewone forel met wit vlees en niet aan de zalmforel. Vraag uw visboer gelijk om de ingewanden uit de buik van de forel te verwijderen of doe dit zelf. Het is een gerecht met een relatief korte bereidingstijd.

Benodigdheden (4 personen):
4 middelgrote verse forellen
1 kopje melk
1 flinke eetlepel bloem
1 eetlepel olie om te bakken
80 gram roomboter
circa 60 à 70 gram geschaafde amandelen
Zeezout en gemalen verse peper naar smaak
4 schijfjes citroen, per forel

Bereiding:
Spoel de vissen af met koud water. Dep ze droog met wat keukenpapier. Bestrooi de forellen met zeezout en wat versgemalen peper. Wrijf deze in op de huid van de vissen.
Neem een diep bord en doe hierin het kopje melk. Neem een ander plat bord en verdeel hierover de bloem.
Haal de forellen eerst aan beide kanten door de melk en daarna door de bloem.
Verhit de olie met 30 gram boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak hierin de forel, circa 5 minuten per kant. Leg de gebakken forellen in een verwarmde schaal en haal het overtollige bakvet weg.
Verhit vervolgens in de koekenpan de rest van de boter en bak hierin de amandelen in 2 minuten een  beetje bruin op niet te hoog vuur en schep deze voortdurend om, om te voorkomen dat ze aanbakken.
Serveer de 4 forellen op 4 borden en strooi hierover het mengsel van de gebakken amandelen. Garneer het bord tevens met een schijfje citroen. Serveer er gebakken frietjes of gekookte krielaardappeltjes bij, bestrooid met fijngehakte peterselie.

Wijnsuggestie:
Wij maakten een witte wijn open uit de Langhe in Italië, de DOC geclassificeerde Favorita van het huis Marco Porello uit 2017, die met droge fruittinten een harmonieus samenspel met dit gerecht vormt, zonder te overheersen. Vraag uw wijnhandelaar of slijter.

Bon appetit!

Andere berichten

De Heemsteder achter het fornuis: lasagna al prosciutto e ricotta→

De Heemsteder achter het fornuis: olijven-vijgentapenade→

De Heemstede achter het fornuis: kippenpootjes in pittige kerrie→

De Heemsteder achter het fornuis: de rode tomatenpesto en tomatensalade van Nonna Sara→


Recent nieuws

  • Pianist Mattias Spee speelt in de Ontmoetingskerk Haarlem
  • Gemeente Bloemendaal is voornemens muziekschool Jaap Prinsen in Overveen te verzelfstandigen
  • Kom alles over vogels te weten op de Kennemer Vogeldag ‘100% Kluut’
  • Expositie ‘Bezetting en bevrijding in Heemstede en Bennebroek 1940-1945’ te zien in het Pomphuis
  • Terug in de tijd: Balletstudio To Venema in Heemstede 
  • Bouw nieuwe Vomar nu officieel van start
  • Jom Hasjoa Herdenking bij Joods monument op maandag 17 april 
  • Autoverzekering in Heemstede 10 procent goedkoper
  • Wordt het bier of wijn? Ontdek de bier-wijn-spijswedstrijd bij Wijnkoperij De Gouden Ton
  • Vlooienmarkt in Sportplaza Groenendaal
  • Autoservice Velserbroek: kwaliteit van vader op zoon 
  • Heemstede ondertekent Woondeal Metropool Regio Amsterdam (MRA)
  • Zomertijd: komend weekend de klok weer een uurtje vooruit
  • Binnenkort informatieavonden over hybride warmtepomp voor inwoners Bloemendaal
  • Gemeente Bloemendaal benadrukt belang energietoeslag in brief aan minister
  • Expositie ‘Hout, klei en wol’ in Galerie de Tuinkamer
  • Met Van Uffelen Mode fris, kleurig en stijlvol het voorjaar instappen
  • Voorjaarsspecial: bereid de smaken en kleuren van het voorjaar eenvoudig in uw keuken 
  • Boot zinkt waar vrouw op woont
  • Verkiezingen Provinciale Staten in Heemstede: de cijfers
Job in de Regio

Edities

  • Heemstede e.o.
  • Partnerbijdrages
  • Regio

Onze uitgaven

Nieuwe Meerbode Heemsteder
Jutter | Hofgeest Castricummer
WONEN.nl Pluswijzer
Lijf & gezondheid

Zoeken

VerspreidNet

Heemsteder
Zeeweg 191
1971 HB IJmuiden
023-8200170
info@heemsteder.nl

 

Heemstede, Haarlem-Zuid en Bennebroek

 
 

Contact
Andere uitgaven
Bezorgklacht
Afzetpunten
Voorwaarden
Privacyverklaring

 

© De Heemsteder Uitgevers B.V.

Menu