Menu

Skip to content

De HeemstederLogo

Bóórdevol lokaal nieuws!

Menu

Skip to content
  • Home
  • Nieuws
    • Heemstede e.o.
    • Regio
  • ePaper
    • Heemsteder
    • Bloemendaler
    • Gemeente Heemstede
    • 50 Plus-Wijzer
    • Lijf & Gezondheid
      • Lijf & Gezondheid Magazine
    • Wonen.nl
    • ARCHIEVEN
  • Kabalen
    • Deze week
    • Opgeven
  • Familieberichten
  • Vacatures
  • Adverteren
    • Adverteren
    • Verkoopteam
  • Redactie
    • Uw tekst aanleveren
    • Redactieteam
  • Over ons
    • Contact
    • Bezorging
    • Afzetpunten
    • Andere uitgaven
    • Voorwaarden
    • Privacy

De Heemsteder achter het fornuis: Scampis Sambre et Meuse uit Namen

Door Redactie De Heemsteder | 3 september 2020 | Geplaatst in Heemstede e.o.

Heemstede – In deze aflevering van de Heemsteder achter het fornuis een ware culinaire topper, oorspronkelijk uit de stad Namen: scampigarnalen in Sambre en Meuse-saus. Hier ligt het raffinement op het heerlijke kruid dragon (in het Frans ‘estragon’). Dragon heeft als kruid een wat anijsachtige twist en past daarom goed bij vis en schaaldieren. De verfijnde Sambre en Meuse-saus werd zo’n 40 jaar geleden bedacht door de directeur van de hogere hotelschool in Namen. In Namen komen de rivieren de Samber en de Maas tezamen, vandaar de naam Sambre et Meuse. Inmiddels is deze befaamde saus een hit in menig Waals Belgisch restaurant. Hieronder de versie met scampigarnalen, maar je kunt dit gerecht ook met bijvoorbeeld zeeduivel, rivierkreeftjes of zelfs in de mosselpan bereiden. Het gerecht kan zowel als voor- of hoofdgerecht dienen.

Benodigdheden (4 personen):
750 gram verse ongepelde scampigarnalen
60 gram roomboter
4 verse ontvelde pomodori tomaten (met dunschiller) in fijne blokjes
2 kleine bakjes crème fraîche
1 kopje basisbouillon (Maggi)
3 fijngehakte sjalotten
1 glas droge witte wijn
1 flink bosje verse dragon, fijngehakt (de blaadjes, takjes kunnen nl. hard zijn)
Versgemalen peper en zeezout naar smaak

Bereiding:
Pel de scampigarnalen.
Smelt de roomboter in een wat diepere koekenpan.
Voeg als de boter gesmolten is, maar nog niet bruin is de tomatenblokjes toe en roer deze om in de boter, totdat ze wat zachter worden en een ruwe sausvorm krijgen.
Voeg de sjalotjes en de witte wijn toe, laat het geheel even kort smoren. Begiet daarna  de saus met een beetje bouillon.
Voeg nu de scampi’s en verse dragon toe.
Voeg kort daarna de crème fraîche toe. Op smaak brengen met zout en peper.
Laat het geheel lekker pruttelen en eventjes doorkoken, tot  de scampi’s  (niet te)  gaar zijn (ca.20 minuutjes).
Serveren op diep bord gegarneerd met een takje dragon. Heerlijk met Frans stokbrood of wat gekookte witte rijst.

Wijnsuggestie:
Een droge witte wijn op basis van de Sauvignon Blanc-druif met een wat rokerige afdronk, bijvoorbeeld een Sancerre. Vraag uw wijnhandelaar of slijter.

Bon appetit!

Andere berichten

De Heemsteder achter het fornuis: lasagna al prosciutto e ricotta→

De Heemsteder achter het fornuis: olijven-vijgentapenade→

De Heemstede achter het fornuis: kippenpootjes in pittige kerrie→

De Heemsteder achter het fornuis: de rode tomatenpesto en tomatensalade van Nonna Sara→


Recent nieuws

  • Pianist Mattias Spee speelt in de Ontmoetingskerk Haarlem
  • Gemeente Bloemendaal is voornemens muziekschool Jaap Prinsen in Overveen te verzelfstandigen
  • Kom alles over vogels te weten op de Kennemer Vogeldag ‘100% Kluut’
  • Expositie ‘Bezetting en bevrijding in Heemstede en Bennebroek 1940-1945’ te zien in het Pomphuis
  • Terug in de tijd: Balletstudio To Venema in Heemstede 
  • Bouw nieuwe Vomar nu officieel van start
  • Jom Hasjoa Herdenking bij Joods monument op maandag 17 april 
  • Autoverzekering in Heemstede 10 procent goedkoper
  • Wordt het bier of wijn? Ontdek de bier-wijn-spijswedstrijd bij Wijnkoperij De Gouden Ton
  • Vlooienmarkt in Sportplaza Groenendaal
  • Autoservice Velserbroek: kwaliteit van vader op zoon 
  • Heemstede ondertekent Woondeal Metropool Regio Amsterdam (MRA)
  • Zomertijd: komend weekend de klok weer een uurtje vooruit
  • Binnenkort informatieavonden over hybride warmtepomp voor inwoners Bloemendaal
  • Gemeente Bloemendaal benadrukt belang energietoeslag in brief aan minister
  • Expositie ‘Hout, klei en wol’ in Galerie de Tuinkamer
  • Met Van Uffelen Mode fris, kleurig en stijlvol het voorjaar instappen
  • Voorjaarsspecial: bereid de smaken en kleuren van het voorjaar eenvoudig in uw keuken 
  • Boot zinkt waar vrouw op woont
  • Verkiezingen Provinciale Staten in Heemstede: de cijfers
Job in de Regio

Edities

  • Heemstede e.o.
  • Partnerbijdrages
  • Regio

Onze uitgaven

Nieuwe Meerbode Heemsteder
Jutter | Hofgeest Castricummer
WONEN.nl Pluswijzer
Lijf & gezondheid

Zoeken

VerspreidNet

Heemsteder
Zeeweg 191
1971 HB IJmuiden
023-8200170
info@heemsteder.nl

 

Heemstede, Haarlem-Zuid en Bennebroek

 
 

Contact
Andere uitgaven
Bezorgklacht
Afzetpunten
Voorwaarden
Privacyverklaring

 

© De Heemsteder Uitgevers B.V.

Menu