Menu

Skip to content

De HeemstederLogo

Bóórdevol lokaal nieuws!

Menu

Skip to content
  • Home
  • Nieuws
    • Heemstede e.o.
    • Regio
  • ePaper
    • Heemsteder
    • Bloemendaler
    • Gemeente Heemstede
    • 50 Plus-Wijzer
    • Lijf & Gezondheid
      • Lijf & Gezondheid Magazine
    • Wonen.nl
    • ARCHIEVEN
  • Kabalen
    • Deze week
    • Opgeven
  • Familieberichten
  • Vacatures
  • Adverteren
    • Adverteren
    • Verkoopteam
  • Redactie
    • Uw tekst aanleveren
    • Redactieteam
  • Over ons
    • Contact
    • Bezorging
    • Afzetpunten
    • Andere uitgaven
    • Voorwaarden
    • Privacy

De Heemsteder achter het fornuis: risotto van coquilles en pijlinktvis

Door Redactie De Heemsteder | 9 augustus 2020 | Geplaatst in Heemstede e.o.

Heemstede – Risotto komt uit het noorden van Italië, oorspronkelijk uit de regio Lombardia. Deze week een verfijnde en heerlijke versie met coquilles en pijlinktvis. Het gerecht is wel bewerkelijk en het schoonmaken van de verse pijlinktvis kost wat moeite en geeft vieze handen, maar een hap van dit bereide smakelijke Italiaanse gerecht maakt alles goed. In Italië is risotto net als pasta een eerste gang, een zogenaamde ‘primo’.

Benodigdheden ( 3 à 4 personen):
6 verse coquillemedaillons van de St. Jacobsschelp
6 verse pijlinktvisjes
2x 25 gram roomboter
een pak risottorijst
2 Italiaanse bouillonblokjes Dado Classico van het merk Star
3 fijngehakte teentjes knoflook
een Spaanse rode peper in ringetjes gesneden (verwijder eerst de zaadlijsten)
een bosje gesneden lente-uitjes
1 laurierblaadje
wat gehakte verse korianderblaadjes
zout en versgemalen peper
een scheut cognac
50 gram versgeraspte  Parmezaanse kaas

Bereiding:
Zet een middelgrote pan met water op met de bouillonblokjes en breng deze aan de kook.
Maak de pijlinktvisjes schoon. Trek het vel eraf en verwijder alle inhoud uit de huls, zoals baleintjes en dergelijke. Schraap van de tentakeltjes het vel eraf en verwijder de ogen. Snijd de huls in ringen.
Was de coquilles en dep ze met keukenpapier.
Laat in een diepere koekenpan 25 gram boter op middelhoog vuur smelten. Voeg voordat de boter bruin wordt de lente-uitjes, knoflook en de rode peper toe. Even laten fruiten. Voeg eerst de coquilles en dan de pijlinktvis toe. Afblussen met cognac. Eventjes bakken, bak de coquilles lichtjes aan beide kanten. Zet vuur even laag. Haal daarna met een schuimspaan alleen de coquilles en de inktvis uit de pan en zet deze even weg op een diep bord.

Voeg de risottorijst toe in de koekenpan op niet te hoog vuur. Blus de rijst voortdurend al roerende af met de bouillon, zodat de rijst niet aankoekt. Voeg ook het laurierblaadje toe. Herhaal dit zo’n 20 minuten en laat 25 gram boter over rijst smelten in pan.
Voeg na 20 minuten de coquilles en de pijlinktvis toe aan de rijst. Blijf het geheel al roerende afblussen met de bouillon, totdat rijst gaar wordt (niet te gaar). Voeg als roerende de Parmezaanse kaas toe en wat gehakte korianderbladjes toe en blijf afblussen met bouillon. Proef of rijst gaar is. Het mengsel mag niet te droog maar ook niet te nat zijn. Laat risotto even vijf minuten staan. Daarna serveren. Garneer de risotto op de borden met een korianderblaadje. Buon appetito!

Wijnsuggestie:
Een witte Arneis uit het Italiaanse Piemonte (Alba). Vraag uw wijnhandelaar of slijter.

Andere berichten

Op reis: beeldschoon Breil sur Roya, een verborgen juweeltje in Zuid-Frankrijk→

Enorme belangstelling voor schrijver Ilja Leonard Pfeijffer bij Boekhandel Blokker→

De Heemsteder achter het fornuis: lasagna al prosciutto e ricotta→

De Heemsteder achter het fornuis: olijven-vijgentapenade→


Recent nieuws

  • Pianist Mattias Spee speelt in de Ontmoetingskerk Haarlem
  • Gemeente Bloemendaal is voornemens muziekschool Jaap Prinsen in Overveen te verzelfstandigen
  • Kom alles over vogels te weten op de Kennemer Vogeldag ‘100% Kluut’
  • Expositie ‘Bezetting en bevrijding in Heemstede en Bennebroek 1940-1945’ te zien in het Pomphuis
  • Terug in de tijd: Balletstudio To Venema in Heemstede 
  • Bouw nieuwe Vomar nu officieel van start
  • Jom Hasjoa Herdenking bij Joods monument op maandag 17 april 
  • Autoverzekering in Heemstede 10 procent goedkoper
  • Wordt het bier of wijn? Ontdek de bier-wijn-spijswedstrijd bij Wijnkoperij De Gouden Ton
  • Vlooienmarkt in Sportplaza Groenendaal
  • Autoservice Velserbroek: kwaliteit van vader op zoon 
  • Heemstede ondertekent Woondeal Metropool Regio Amsterdam (MRA)
  • Zomertijd: komend weekend de klok weer een uurtje vooruit
  • Binnenkort informatieavonden over hybride warmtepomp voor inwoners Bloemendaal
  • Gemeente Bloemendaal benadrukt belang energietoeslag in brief aan minister
  • Expositie ‘Hout, klei en wol’ in Galerie de Tuinkamer
  • Met Van Uffelen Mode fris, kleurig en stijlvol het voorjaar instappen
  • Voorjaarsspecial: bereid de smaken en kleuren van het voorjaar eenvoudig in uw keuken 
  • Boot zinkt waar vrouw op woont
  • Verkiezingen Provinciale Staten in Heemstede: de cijfers
Job in de Regio

Edities

  • Heemstede e.o.
  • Partnerbijdrages
  • Regio

Onze uitgaven

Nieuwe Meerbode Heemsteder
Jutter | Hofgeest Castricummer
WONEN.nl Pluswijzer
Lijf & gezondheid

Zoeken

VerspreidNet

Heemsteder
Zeeweg 191
1971 HB IJmuiden
023-8200170
info@heemsteder.nl

 

Heemstede, Haarlem-Zuid en Bennebroek

 
 

Contact
Andere uitgaven
Bezorgklacht
Afzetpunten
Voorwaarden
Privacyverklaring

 

© De Heemsteder Uitgevers B.V.

Menu