Menu

Skip to content

De HeemstederLogo

Het laatste nieuws uit Heemstede, Haarlem-Zuid, Bloemendaal en Bennebroek.

Menu

Skip to content
  • Home
  • Nieuws
    • Heemstede e.o.
    • Regio
  • ePaper
    • Heemsteder
    • Bloemendaler
    • Gemeente Heemstede
    • Lijf & gezondheid
      • Lijf & gezondheid Magazine
    • Wonen.nl
    • ARCHIEVEN
  • Kabalen
    • Deze week
    • Opgeven
  • Familieberichten
  • Vacatures
  • Adverteren
    • Adverteren
    • Verkoopteam
  • Redactie
    • Uw tekst aanleveren
    • Redactieteam
  • Over ons
    • Contact
    • Bezorging
    • Afzetpunten
    • Andere uitgaven
    • Voorwaarden
    • Privacy

Achter het fornuis: smakelijke carpaccio van de rood-wit-gestreepte Chioggia biet

Door Redactie De Heemsteder | 17 oktober 2023 | Geplaatst in Heemstede e.o.

Door Bart Jonker

Heemstede – Sommige heerlijke en verfijnde groenten worden weleens vergeten of over het hoofd gezien. Jammer eigenlijk, want hiermee kun je juist de meeste verrassende en smakelijkste gerechten op tafel toveren. Voor deze heerlijke groenten kijk je rond bij Lucas Primeurs in de Jan van Goyenstraat 10 in Heemstede, waar je terecht kunt voor allerhande groenten, fruit, noten en zuidvruchten van topkwaliteit. Daar werd de Chioggia biet aangetroffen, zeer gezond en smakelijk en die zelfs rauw bereid kan worden. Deze herfst/wintergroente  is verkrijgbaar van eind september tot begin februari. De smaak is friszoet. De rood-wit-gestreepte tekening van de biet staat ook erg gezellig en ziet er al aantrekkelijk uit. Oorspronkelijk komt deze biet uit het Italiaanse stadje Chioggia, dat zich bevindt in de regio Veneto in de buurt van Venetië. In deze aflevering werd daarom samen met Annemieke Lucas van Lucas Primeurs een frisse vegetarische carpaccio bereid met een Italiaanse twist. Ook de bladeren van de biet (indien die er nog aanzitten) kunnen als sla gegeten worden. Kortom: een heerlijke biet die zeer verfijnd van smaak is, probeer maar eens!

Carla (l) en Annemieke (r) bij Lucas Primeurs.

Benodigdheden (voor 4 personen)
Handig is dat de meeste ingrediënten bij Lucas Primeurs zelf verkrijgbaar zijn.
2 rauwe Chioggia bieten, met dunschiller geschild en in flinterdunne plakjes gesneden
4 limoenen (eventueel citroen, maar die is wat wranger en zuurder)
Een flinke eetlepel honing (hiervoor werd de honing van de Bijenvrienden gebruikt van Pim Lemmers/ Jan Kroezen)
1,5 eetlepel fruitige Italiaanse olijfolie (eerste persing en niet bitter)
Wat rucola, of de bladeren van de Chioggia biet ter garnering
Versgemalen zwarte peper
Een snufje grof Frans zout: bijvoorbeeld Fleur de sel uit de Camargue
Licht geroosterd(e) amandelschaafsel of pijnboompitjes
Wat gesnipperde zoetzure augurkjes

Bereiding
Verdeel de rucola over de vier bordjes met wat versgemalen zwarte peper. Op de rucola verdeel je de flinterdunne plakjes Chioggia biet. Bestrooi met snufje Fleur de sel en peper.
Pers de limoenen uit en voeg aan het sap de olijfolie toe en de honing, en een snufje peper. Roer dit tot een gladde dressing. Proef of de verhouding goed is: friszoet, dus niet te zuur of te zoet. Eventueel op smaak brengen met limoen/honing. Augurkjes in het midden van carpaccio toevoegen, met schijfje limoen.

Verdeel over de carpaccio het licht geroosterde amandelschaafsel of de geroosterde pijnboompitjes. Direct serveren. Aangezien de Chioggia biet uit de Italiaanse regio Veneto komt, drink je hierbij een glas gekoelde prosecco. Vraag uw wijnhandelaar om advies. Buon appetito e salute!

Foto boven: De Chioggia bietcarpaccio zie er gezellig en smakelijk uit. Foto’s: Bart Jonker

Andere berichten

Ilja Leonard Pfeijffer in Haarlem: “Kijk in de spiegel van de geschiedenis” →

Op reis: beeldschoon Breil sur Roya, een verborgen juweeltje in Zuid-Frankrijk→

Enorme belangstelling voor schrijver Ilja Leonard Pfeijffer bij Boekhandel Blokker→

Ken uw tuin: Zuid-Europese sferen creëren met hippe citrusboompjes→


Recent nieuws

  • Arthur van Dijk reikt koninklijk lintje uit aan Mariska Pool 
  • Plannen verbouwing bibliotheek Bloemendaal tijdelijk in de ijskast 
  • Kevin Hassing op zondag 3 december te gast bij Boekhandel Blokker
  • Merel van der Marel kwalificeert zich voor Europese Kampioenschappen Cross in Brussel
  • Voorstellingen cabaretière Lisa Osterman en poppenspeler Alexander Brouwer  
  • Broodbankactie Grote of St.-Bavokerk voor Kinderarmoede in Haarlem
  • Concert Christmas Carols in sfeervolle Oude Kerk op 16 december
  • MESA biedt naast restaurant verrukkelijke kerst-box voor thuis
  • Kledingkaart voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen
  • Help bloembollen planten in het Sorgbosch op 9 december
  • Voorwegkoor viert 30-jarig jubileum met sprankelend concert in PHIL Haarlem
  • Muzikale presentatie van het kinderboek van Yentl en De Boer 
  • MEAZ Reyngoud sluit deuren op 1 juni: “Stoppen op hoogtepunt na bijna een eeuw ondernemen”
  • Sinterklaasverhaal: Vreugdeloos en Geldeloos
  • Meet & Greet met Sinterklaas verrast Heemsteedse kindertjes bij de Petite Canette
  • “Ik word nog eens begraven in een mooie kist met de driekleur er overheen en de koningin erbij”
  • Bestuurster rijdt lantaarnpaal uit de grond
  • Woningbrand vermoedelijk door tosti-ijzer
  • Zo regel je als bedrijf dat afval wordt opgehaald
  • Nieuw licht op de geschiedenis van het Kennemerbataljon
Job in de Regio

Edities

  • Heemstede e.o.
  • Partnerbijdrages
  • Regio

Onze uitgaven

Nieuwe Meerbode editie Aalsmeer Jutter | Hofgeest
Nieuwe Meerbode editie De Ronde Venen Castricummer
Nieuwe Meerbode editie Uithoorn Heemsteder
WONEN.nl Bloemendaler
Lijf & gezondheid Job in de Regio

Zoeken

VerspreidNet

Heemsteder | Bloemendaler
Zeeweg 191
1971 HB IJmuiden
023-8200170
info@heemsteder.nl

 

Heemstede, Haarlem-Zuid, Bloemendaal en Bennebroek

 
 

Contact
Andere uitgaven
Bezorgklacht
Afzetpunten
Voorwaarden
Privacyverklaring

 

© De Heemsteder Uitgevers B.V.

Menu