Door Bart Jonker
Heemstede – Sommige heerlijke en verfijnde groenten worden weleens vergeten of over het hoofd gezien. Jammer eigenlijk, want hiermee kun je juist de meeste verrassende en smakelijkste gerechten op tafel toveren. Voor deze heerlijke groenten kijk je rond bij Lucas Primeurs in de Jan van Goyenstraat 10 in Heemstede, waar je terecht kunt voor allerhande groenten, fruit, noten en zuidvruchten van topkwaliteit. Daar werd de Chioggia biet aangetroffen, zeer gezond en smakelijk en die zelfs rauw bereid kan worden. Deze herfst/wintergroente is verkrijgbaar van eind september tot begin februari. De smaak is friszoet. De rood-wit-gestreepte tekening van de biet staat ook erg gezellig en ziet er al aantrekkelijk uit. Oorspronkelijk komt deze biet uit het Italiaanse stadje Chioggia, dat zich bevindt in de regio Veneto in de buurt van Venetië. In deze aflevering werd daarom samen met Annemieke Lucas van Lucas Primeurs een frisse vegetarische carpaccio bereid met een Italiaanse twist. Ook de bladeren van de biet (indien die er nog aanzitten) kunnen als sla gegeten worden. Kortom: een heerlijke biet die zeer verfijnd van smaak is, probeer maar eens!
Benodigdheden (voor 4 personen)
Handig is dat de meeste ingrediënten bij Lucas Primeurs zelf verkrijgbaar zijn.
2 rauwe Chioggia bieten, met dunschiller geschild en in flinterdunne plakjes gesneden
4 limoenen (eventueel citroen, maar die is wat wranger en zuurder)
Een flinke eetlepel honing (hiervoor werd de honing van de Bijenvrienden gebruikt van Pim Lemmers/ Jan Kroezen)
1,5 eetlepel fruitige Italiaanse olijfolie (eerste persing en niet bitter)
Wat rucola, of de bladeren van de Chioggia biet ter garnering
Versgemalen zwarte peper
Een snufje grof Frans zout: bijvoorbeeld Fleur de sel uit de Camargue
Licht geroosterd(e) amandelschaafsel of pijnboompitjes
Wat gesnipperde zoetzure augurkjes
Bereiding
Verdeel de rucola over de vier bordjes met wat versgemalen zwarte peper. Op de rucola verdeel je de flinterdunne plakjes Chioggia biet. Bestrooi met snufje Fleur de sel en peper.
Pers de limoenen uit en voeg aan het sap de olijfolie toe en de honing, en een snufje peper. Roer dit tot een gladde dressing. Proef of de verhouding goed is: friszoet, dus niet te zuur of te zoet. Eventueel op smaak brengen met limoen/honing. Augurkjes in het midden van carpaccio toevoegen, met schijfje limoen.
Verdeel over de carpaccio het licht geroosterde amandelschaafsel of de geroosterde pijnboompitjes. Direct serveren. Aangezien de Chioggia biet uit de Italiaanse regio Veneto komt, drink je hierbij een glas gekoelde prosecco. Vraag uw wijnhandelaar om advies. Buon appetito e salute!
Foto boven: De Chioggia bietcarpaccio zie er gezellig en smakelijk uit. Foto’s: Bart Jonker