Menu

Skip to content

De Heemsteder | BloemendalerLogo

Het laatste nieuws uit Heemstede, Haarlem-Zuid, Bloemendaal en Bennebroek.

Menu

Skip to content
  • Home
  • Nieuws
    • Heemstede e.o.
    • Bloemendaal e.o.
    • Regio
  • ePaper
    • Heemsteder
    • Bloemendaler
    • Gemeente Heemstede
    • Gemeente Bloemendaal
    • Lijf & gezondheid
      • Lijf & gezondheid Magazine
    • Wonen.nl
    • ARCHIEVEN
  • Kabalen
    • Deze week
    • Opgeven
  • Familieberichten
  • Vacatures
  • Adverteren
    • Adverteren
    • Verkoopteam
  • Redactie
    • Uw tekst aanleveren
    • Redactieteam
  • Over ons
    • Contact
    • Bezorging
    • Ophaalpunten
    • Andere uitgaven
    • Vacatures
    • Voorwaarden
    • Privacy

De Heemsteder achter het fornuis: risotto van coquilles en pijlinktvis

Door Redactie De Heemsteder | 9 augustus 2020 | Geplaatst in Heemstede e.o.

Heemstede – Risotto komt uit het noorden van Italië, oorspronkelijk uit de regio Lombardia. Deze week een verfijnde en heerlijke versie met coquilles en pijlinktvis. Het gerecht is wel bewerkelijk en het schoonmaken van de verse pijlinktvis kost wat moeite en geeft vieze handen, maar een hap van dit bereide smakelijke Italiaanse gerecht maakt alles goed. In Italië is risotto net als pasta een eerste gang, een zogenaamde ‘primo’.

Benodigdheden ( 3 à 4 personen):
6 verse coquillemedaillons van de St. Jacobsschelp
6 verse pijlinktvisjes
2x 25 gram roomboter
een pak risottorijst
2 Italiaanse bouillonblokjes Dado Classico van het merk Star
3 fijngehakte teentjes knoflook
een Spaanse rode peper in ringetjes gesneden (verwijder eerst de zaadlijsten)
een bosje gesneden lente-uitjes
1 laurierblaadje
wat gehakte verse korianderblaadjes
zout en versgemalen peper
een scheut cognac
50 gram versgeraspte  Parmezaanse kaas

Bereiding:
Zet een middelgrote pan met water op met de bouillonblokjes en breng deze aan de kook.
Maak de pijlinktvisjes schoon. Trek het vel eraf en verwijder alle inhoud uit de huls, zoals baleintjes en dergelijke. Schraap van de tentakeltjes het vel eraf en verwijder de ogen. Snijd de huls in ringen.
Was de coquilles en dep ze met keukenpapier.
Laat in een diepere koekenpan 25 gram boter op middelhoog vuur smelten. Voeg voordat de boter bruin wordt de lente-uitjes, knoflook en de rode peper toe. Even laten fruiten. Voeg eerst de coquilles en dan de pijlinktvis toe. Afblussen met cognac. Eventjes bakken, bak de coquilles lichtjes aan beide kanten. Zet vuur even laag. Haal daarna met een schuimspaan alleen de coquilles en de inktvis uit de pan en zet deze even weg op een diep bord.

Voeg de risottorijst toe in de koekenpan op niet te hoog vuur. Blus de rijst voortdurend al roerende af met de bouillon, zodat de rijst niet aankoekt. Voeg ook het laurierblaadje toe. Herhaal dit zo’n 20 minuten en laat 25 gram boter over rijst smelten in pan.
Voeg na 20 minuten de coquilles en de pijlinktvis toe aan de rijst. Blijf het geheel al roerende afblussen met de bouillon, totdat rijst gaar wordt (niet te gaar). Voeg als roerende de Parmezaanse kaas toe en wat gehakte korianderbladjes toe en blijf afblussen met bouillon. Proef of rijst gaar is. Het mengsel mag niet te droog maar ook niet te nat zijn. Laat risotto even vijf minuten staan. Daarna serveren. Garneer de risotto op de borden met een korianderblaadje. Buon appetito!

Wijnsuggestie:
Een witte Arneis uit het Italiaanse Piemonte (Alba). Vraag uw wijnhandelaar of slijter.

Andere berichten

Achter het fornuis: smakelijke carpaccio van de rood-wit-gestreepte Chioggia biet→

Ilja Leonard Pfeijffer in Haarlem: “Kijk in de spiegel van de geschiedenis” →

Op reis: beeldschoon Breil sur Roya, een verborgen juweeltje in Zuid-Frankrijk→

Enorme belangstelling voor schrijver Ilja Leonard Pfeijffer bij Boekhandel Blokker→


Recent nieuws

  • Petitie behoud grasveldje Sein-terrein
  • Kleinschalige herdenking met een triest verhaal
  • Werking van een hydraulisch systeem begint bij de pomp
  • Zelfstandig ouder worden in uw eigen huis
  • Hoe kies je de juiste spaarrekening? Tips voor Heemstedenaren
  • Fysiek edelmetaal als ankerpunt in roerige tijden
  • Is het mogelijk om geperforeerde remschijven te installeren op een stadsauto?
  • Concert gewijd aan harpiste/spionne Noor Inayat Khan
  • Zonovergoten Koningsdag start met Oranjebitter
  • Zes inwoners uit Bloemendaal koninklijk onderscheiden 
  • Vertelschuur in kader van Dodenherdenking
  • ‘Verhalen van helden morele opsteker voor eenieder’
  • Heemstedenaren kiezen voor deze online casino spellen
  • Alice Loeters draagt uitvaartbegeleiding over aan Team Patty Duijn
  • Afscheid in de open lucht bij Westerveld
  • Koningsdag in Vogelenzang: Wie wordt de ‘Alleskunner?’ 
  • Concertenreeks met hoofdrol voor Willibrordusorgel
  • Heemsteedse kunst in Popup Gallerie De Zout 
  • Keti Koti Haarlem op zondag 18 mei
  • Tribute Rita Reijs door Jurjen Donkers Groep
Job in de Regio

Edities

  • Bloemendaal e.o.
  • Heemstede e.o.
  • Regio
  • Zakelijk-Nieuws-Landelijk

Zoeken

Heemstede e.o.

Live webcam milieustraat HeemstedeLive webcam milieustraat Heemstede

Bloemendaal e.o.

Live beachcam strand BloemendaalLive beachcam strand Bloemendaal

Onze ophaalpunten

Ophaalpunten Heemsteder|Bloemendaler

Onze uitgaven

Nieuwe Meerbode editie Aalsmeer HC nieuws Noord | Zuid
Nieuwe Meerbode editie De Ronde Venen Amstelveens Nieuwsblad
Nieuwe Meerbode editie Uithoorn Jutter | Hofgeest
Castricummer Heemsteder
Weekblad voor Ouder-Amstel Bloemendaler
Lijf & gezondheid Job in de Regio
WONEN.nl  
VerspreidNet

Heemsteder | Bloemendaler
Zeeweg 191
1971 HB IJmuiden
023-8200170
info@heemsteder.nl
info@bloemendaler.nl

 

Heemstede, Bloemendaal, Bennebroek, Vogelenzang, Overveen en Aerdenhout

 
 

Contact
Andere uitgaven
Bezorgklacht
Ophaalpunten
Vacatures
Voorwaarden
Privacyverklaring

 

© De Heemsteder Uitgevers B.V.

Menu

Beheer cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies en soortgelijke functies voor verwerking van informatie over uw eindapparaat en persoonlijke gegevens. Dit omvat integratie van inhoud, externe diensten, elementen van derden, statistische analyse, gepersonaliseerde reclame en sociale media. Toestemming is vrijwillig en kan op elk moment worden ingetrokken via het pictogram linksonder.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Dienst Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}