Menu

Skip to content

De Heemsteder | BloemendalerLogo

Het laatste nieuws uit Heemstede, Haarlem-Zuid, Bloemendaal en Bennebroek.

Menu

Skip to content
  • Home
  • Nieuws
    • Heemstede e.o.
    • Bloemendaal e.o.
    • Regio
  • ePaper
    • Heemsteder
    • Bloemendaler
    • Gemeente Heemstede
    • Gemeente Bloemendaal
    • Lijf & gezondheid
      • Lijf & gezondheid Magazine
    • Wonen.nl
    • ARCHIEVEN
  • Kabalen
    • Deze week
    • Opgeven
  • Familieberichten
  • Vacatures
  • Adverteren
    • Adverteren
    • Verkoopteam
  • Redactie
    • Uw tekst aanleveren
    • Redactieteam
  • Over ons
    • Contact
    • Bezorging
    • Ophaalpunten
    • Andere uitgaven
    • Vacatures
    • Voorwaarden
    • Privacy

De Heemsteder achter het fornuis: Marokkaanse kip uit de tajine

Door Redactie De Heemsteder | 25 mei 2021 | Geplaatst in Heemstede e.o.

Door Bart Jonker

Heemstede – Deze week duiken we de Marokkaanse keuken in en gaan we een Marokkaans kipgerecht bereiden in de tajine. De vorm van een aardewerk tajine is zodanig, dat geuren en smaken tijdens het langzame koken (slow cooking) uitstekend behouden blijven. De tajine vindt haar oorsprong in de Berberse keuken en wordt nog steeds gebruikt voor allerlei stoofgerechten in Marokko. Traditioneel stond zo’n tajine tijdens de bereiding op brandende kooltjes. Koken met een tajine is wel bijzonder en je kunt eindeloos met stoofgerechten op basis van lams- en kip experimenteren. Je kunt ook oneindig variëren met kruiden, specerijen en ingrediënten. 

Benodigdheden (4 personen):
4 kippenbouten, even 15 minuten van tevoren in het sap van twee uitgeperste sinaasappels leggen
Een scheut olijfolie
2 gesnipperde sjalotjes
2 fijngehakte teentjes knoflook
Gemalen anijszaad
1 kaneelstokje
1 rode peper
1 laurierblaadje
4 tomaten in plakjes gesneden
2 takjes verse dragon
1 takje verse munt
1 takje verse tijm
1 takje verse marjoraan
2 takjes verse koriander
1 takje verse peterselie
1 takje verse rozemarijn
2 eetlepels honing
Snufje nootmuskaat
Wat gemberpoeder
Versgemalen peper
Zeezout
Wat kaneelpoeder 

Bereiding:
Gebruikt u een tajine voor het eerst? Dan eerst de tajine 24 uur in het water zetten (vooral een ongeglazuurde tajine), alvorens u deze op het vuur zet, want anders barst deze. Maaltijden bereid in de tajine moeten op een laag vuur sudderen, dus de bereiding duurt langer, minstens 1,5 tot 2 uur. 

Bewaar het sap van de sinaasappels en smeer de kippenbouten aan beide kanten in met zout, peper, nootmuskaat en gemalen anijszaad. Giet de olie in de tajine en fruit hierin de sjalotjes en knoflook op laag vuur. Voeg daar na de kippenbouten toe en blus af met het sinaasappelsap en voeg de honing toe. Voeg vervolgens alle kruiden toe, het kaneelstokje, het laurierblad, de rode peper (in zijn geheel), wat gember- en kaneelpoeder. Voeg als laatste de tomatenschijfjes toe. Sluit het deksel van de tajine en laat de smaken en geuren goed samenkomen en intrekken door de tajine lekker te laten sudderen op een laag vuur. Af en toe de kippenbouten omdraaien en begieten. Bij te weinig kookvocht, een scheutje water toevoegen. Laat sudderen tot de kip goed gaar is en bijna van bot afvalt. Serveren met Marokkaans brood of couscous en een frisse salade.  

Wijnsuggestie:
Wij maakten een Franse rode wijn open, de Poème, een Syrah/Grenache uit de Pays d’Oc. Een aangename tinteling op de tong in een volwassen samenspraak met de mysterieuze smaken uit de tajine. Vraag uw wijnhandelaar of slijter.  أتمنى لك وجبة شهية ‘Atamanaa lak wajabat shahia” (Eet smakelijk)! 

 Foto: Bart Jonker

Andere berichten

Achter het fornuis: Franse kip in donker Belgisch Leffe bier →

De Heemsteder achter het fornuis: lasagna al prosciutto e ricotta→

De Heemsteder achter het fornuis: olijven-vijgentapenade→

De Heemstede achter het fornuis: kippenpootjes in pittige kerrie→


Recent nieuws

  • Oekraïense vluchtelingen trakteren buurtbewoners op heerlijke hapjes
  • Bronstee-Méditerranée!
  • Raadsvergadering op 26 juni met een bizarre afloop
  • Meiden HBC zwaaien Oranje-heldinnen uit
  • Feestelijke start voor Tuinrangers in Bloemendaal
  • Dat wordt genieten op BeleefHeemstede1909
  • Sloepentocht, loterij, veiling en andere activiteiten voor goed doel
  • Tennis houdt Jan van de Sande jong
  • ‘HER-VORMD’ wordt onthuld in Oude Kerk
  • Ontdek de vier seizoenen van Nationaal Park Zuid-Kennemerland
  • Van betongrijs naar vrolijk speels: nieuw schoolplein Aloysiusschool
  • 150 meter aardbeienslof van Patisserie Leek
  • Beachfestival op zonovergoten strand
  • Bankje geplaatst ter nagedachtenis aan Robin Smit uit Bennebroek
  • Glaskunstwerk onthuld vanwege 400 jaar Oude Kerk
  • Raadslid Celmo Vidal Queta racistisch bejegend 
  • Voormalige tennistoppers vrijdag 4 juli naar Heemstede
  • ‘Ouderen weten weg naar Mediacafé te vinden’
  • Vijftig jaar Model Auto Club Heemstede
  • Plein1 Koor brengt vrolijke noot
Job in de Regio

Edities

  • Bloemendaal e.o.
  • Heemstede e.o.
  • Regio
  • Zakelijk-Nieuws-Landelijk

Zoeken

Heemstede e.o.

Live webcam milieustraat HeemstedeLive webcam milieustraat Heemstede

Bloemendaal e.o.

Live beachcam strand BloemendaalLive beachcam strand Bloemendaal

Onze ophaalpunten

Ophaalpunten Heemsteder|Bloemendaler

Onze uitgaven

Nieuwe Meerbode editie Aalsmeer HC nieuws Noord | Zuid
Nieuwe Meerbode editie De Ronde Venen Amstelveens Nieuwsblad
Nieuwe Meerbode editie Uithoorn Jutter | Hofgeest
Castricummer Heemsteder
Weekblad voor Ouder-Amstel Bloemendaler
Lijf & gezondheid Job in de Regio
WONEN.nl  
VerspreidNet

Heemsteder | Bloemendaler
Zeeweg 191
1971 HB IJmuiden
023-8200170
info@heemsteder.nl
info@bloemendaler.nl

 

Heemstede, Bloemendaal, Bennebroek, Vogelenzang, Overveen en Aerdenhout

 
 

Contact
Andere uitgaven
Bezorgklacht
Ophaalpunten
Vacatures
Voorwaarden
Privacyverklaring

 

© De Heemsteder Uitgevers B.V.

Menu

Beheer cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies en soortgelijke functies voor verwerking van informatie over uw eindapparaat en persoonlijke gegevens. Dit omvat integratie van inhoud, externe diensten, elementen van derden, statistische analyse, gepersonaliseerde reclame en sociale media. Toestemming is vrijwillig en kan op elk moment worden ingetrokken via het pictogram linksonder.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Dienst Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}