Menu

Skip to content

De HeemstederLogo

Het laatste nieuws uit Heemstede, Haarlem-Zuid, Bloemendaal en Bennebroek.

Menu

Skip to content
  • Home
  • Nieuws
    • Heemstede e.o.
    • Regio
  • ePaper
    • Heemsteder
    • Bloemendaler
    • Gemeente Heemstede
    • Lijf & gezondheid
      • Lijf & gezondheid Magazine
    • Wonen.nl
    • ARCHIEVEN
  • Kabalen
    • Deze week
    • Opgeven
  • Familieberichten
  • Vacatures
  • Adverteren
    • Adverteren
    • Verkoopteam
  • Redactie
    • Uw tekst aanleveren
    • Redactieteam
  • Over ons
    • Contact
    • Bezorging
    • Afzetpunten
    • Andere uitgaven
    • Voorwaarden
    • Privacy

De Heemsteder achter het fornuis: Marokkaanse kip uit de tajine

Door Redactie De Heemsteder | 25 mei 2021 | Geplaatst in Heemstede e.o.

Door Bart Jonker

Heemstede – Deze week duiken we de Marokkaanse keuken in en gaan we een Marokkaans kipgerecht bereiden in de tajine. De vorm van een aardewerk tajine is zodanig, dat geuren en smaken tijdens het langzame koken (slow cooking) uitstekend behouden blijven. De tajine vindt haar oorsprong in de Berberse keuken en wordt nog steeds gebruikt voor allerlei stoofgerechten in Marokko. Traditioneel stond zo’n tajine tijdens de bereiding op brandende kooltjes. Koken met een tajine is wel bijzonder en je kunt eindeloos met stoofgerechten op basis van lams- en kip experimenteren. Je kunt ook oneindig variëren met kruiden, specerijen en ingrediënten. 

Benodigdheden (4 personen):
4 kippenbouten, even 15 minuten van tevoren in het sap van twee uitgeperste sinaasappels leggen
Een scheut olijfolie
2 gesnipperde sjalotjes
2 fijngehakte teentjes knoflook
Gemalen anijszaad
1 kaneelstokje
1 rode peper
1 laurierblaadje
4 tomaten in plakjes gesneden
2 takjes verse dragon
1 takje verse munt
1 takje verse tijm
1 takje verse marjoraan
2 takjes verse koriander
1 takje verse peterselie
1 takje verse rozemarijn
2 eetlepels honing
Snufje nootmuskaat
Wat gemberpoeder
Versgemalen peper
Zeezout
Wat kaneelpoeder 

Bereiding:
Gebruikt u een tajine voor het eerst? Dan eerst de tajine 24 uur in het water zetten (vooral een ongeglazuurde tajine), alvorens u deze op het vuur zet, want anders barst deze. Maaltijden bereid in de tajine moeten op een laag vuur sudderen, dus de bereiding duurt langer, minstens 1,5 tot 2 uur. 

Bewaar het sap van de sinaasappels en smeer de kippenbouten aan beide kanten in met zout, peper, nootmuskaat en gemalen anijszaad. Giet de olie in de tajine en fruit hierin de sjalotjes en knoflook op laag vuur. Voeg daar na de kippenbouten toe en blus af met het sinaasappelsap en voeg de honing toe. Voeg vervolgens alle kruiden toe, het kaneelstokje, het laurierblad, de rode peper (in zijn geheel), wat gember- en kaneelpoeder. Voeg als laatste de tomatenschijfjes toe. Sluit het deksel van de tajine en laat de smaken en geuren goed samenkomen en intrekken door de tajine lekker te laten sudderen op een laag vuur. Af en toe de kippenbouten omdraaien en begieten. Bij te weinig kookvocht, een scheutje water toevoegen. Laat sudderen tot de kip goed gaar is en bijna van bot afvalt. Serveren met Marokkaans brood of couscous en een frisse salade.  

Wijnsuggestie:
Wij maakten een Franse rode wijn open, de Poème, een Syrah/Grenache uit de Pays d’Oc. Een aangename tinteling op de tong in een volwassen samenspraak met de mysterieuze smaken uit de tajine. Vraag uw wijnhandelaar of slijter.  أتمنى لك وجبة شهية ‘Atamanaa lak wajabat shahia” (Eet smakelijk)! 

 Foto: Bart Jonker

Andere berichten

Achter het fornuis: Franse kip in donker Belgisch Leffe bier →

De Heemsteder achter het fornuis: lasagna al prosciutto e ricotta→

De Heemsteder achter het fornuis: olijven-vijgentapenade→

De Heemstede achter het fornuis: kippenpootjes in pittige kerrie→


Recent nieuws

  • Wethouder Grummel reikt cheques energiesubsidie uit aan drie Vve’s 
  • Heemstede haalt bijna €18000,- op voor KWF Kankerbestrijding
  • Heemsteedse en Bloemendaalse verenigingen op pad met de Grote Clubactie
  • Raadscommissie stemt in met proef kabelgoottegels in Heemstede
  • Internationale studenten leveren bijdrage aan lunchconcert in de Koepel
  • Kiek jouw liefste of leukste huisdier voor de huisdierenfotowedstrijd!
  • Commissaris van de Koning neemt profielschets burgemeester in ontvangst 
  • Expositie ‘Langs De Glip’ in het Pomphuis 
  • Voorkom gehoorverlies van uw kind met de stoere BuddyPhones bij Van der Werf Horen 
  • Liter ijs voor winnaars Vakantiewedstrijd Wandelbos Groenendaal 
  • Nieuwe voorzitter van de Kunstbeurs Heemstede heeft er zin in 
  • Dementie en ethiek: hoe ga je hiermee om?
  • Bewoner voorkomt woningbrand door brandende accu naar buiten te slepen
  • 25-jarig jubileum bij Van Wonderen Makelaars 
  • HBM start schooljaar met vossenjacht op Binnenweg
  • Koffieochtenden WIJ Heemstede, een sociaal gebeuren in de wijk
  • Hitte geen obstakel bij open dag van WIJ Heemstede
  • Oude Kerk aan het Wilhelminaplein open voor Marokko 
  • Open Monumentendagen: Eerebegraafplaats Bloemendaal vertelt zwijgend de geschiedenis van onderdrukking en verzet  
  • Expositie in raadhuis Heemstede: het treinstation als kunstzinnig fotoproject 
Job in de Regio

Edities

  • Heemstede e.o.
  • Partnerbijdrages
  • Regio

Onze uitgaven

Nieuwe Meerbode editie Aalsmeer Jutter | Hofgeest
Nieuwe Meerbode editie De Ronde Venen Castricummer
Nieuwe Meerbode editie Uithoorn Heemsteder
WONEN.nl Bloemendaler
Lijf & gezondheid Job in de Regio

Zoeken

VerspreidNet

Heemsteder | Bloemendaler
Zeeweg 191
1971 HB IJmuiden
023-8200170
info@heemsteder.nl

 

Heemstede, Haarlem-Zuid, Bloemendaal en Bennebroek

 
 

Contact
Andere uitgaven
Bezorgklacht
Afzetpunten
Voorwaarden
Privacyverklaring

 

© De Heemsteder Uitgevers B.V.

Menu