Menu

Skip to content

De Heemsteder | BloemendalerLogo

Het laatste nieuws uit Heemstede, Haarlem-Zuid, Bloemendaal en Bennebroek.

Menu

Skip to content
  • Home
  • Nieuws
    • Heemstede e.o.
    • Bloemendaal e.o.
    • Regio
  • ePaper
    • Heemsteder
    • Bloemendaler
    • Gemeente Heemstede
    • Gemeente Bloemendaal
    • Lijf & gezondheid
      • Lijf & gezondheid Magazine
    • Wonen.nl
    • ARCHIEVEN
  • Kabalen
    • Deze week
    • Opgeven
  • Familieberichten
  • Vacatures
  • Adverteren
    • Adverteren
    • Verkoopteam
  • Redactie
    • Uw tekst aanleveren
    • Redactieteam
  • Over ons
    • Contact
    • Bezorging
    • Ophaalpunten
    • Andere uitgaven
    • Vacatures
    • Voorwaarden
    • Privacy

Achter het fornuis: Franse kip in donker Belgisch Leffe bier 

Door Redactie De Heemsteder | 31 januari 2023 | Geplaatst in Heemstede e.o.

Door Bart Jonker 

Heemstede/Bloemendaal – In Frankrijk bestaan zogenaamde labels voor kip, zoals het ‘label rouge’, een echt kwaliteitslabel. Met dit label wordt gewaarborgd dat deze kippen een beter (en langer) leven hebben gehad met vrije uitloop en gezond voer, zonder antibiotica. Echt scharrelvlees dus. Dit is ook duidelijk te proeven. Deze kippen hebben beduidend meer smaak en zijn mals, het vlees is van de hoogste kwaliteit. Er zijn verschillende label rouge-kippen verkrijgbaar, uit diverse windstreken in Frankrijk, bijvoorbeeld uit de Auvergne of Normandië. Zoals maïskip en zwartpootkip. Een van de meest luxe en verfijnde kippen is echter la poulet de Bresse, een kippenras uit de Bresse-regio in Frankrijk. Aan deze kip hangt ook een duurder prijskaartje.

Fransen bereiden vaak een gehele kip, i.t.t Nederlanders, die ook graag delen van de kip als kippenpoten en kippendijen bereiden. Juist doordat de kip in haar geheel met karkas wordt bereid, blijven smaak en malsheid behouden en trekken de ingrediënten goed in. In dit smakelijke recept wordt een Franse label rouge maïskip met een bourgondisch Belgisch sausje overgegoten. Ze wordt bereid in het Belgische Leffe bruinbier en in verfijnde verse kruiden als rozemarijn, dragon en laurier.  

Benodigdheden:
1 hele Franse label rouge scharrelkip
100 gram roomboter
2 takjes verse rozemarijn
2 takjes verse dragon
1 laurierblaadje
3 uitgeperste sinaasappels
1 flesje Leffe bruin bier, of ander donker bier (niet te koud)
4 gepelde tenen knoflook
6 gesneden sjalotjes
2 kopjes basisbouillon van bijvoorbeeld Maggi
Zeezout
Versgemalen peper
Nootmuskaat
Een grote stoofpan 

Bereiding:
Verwijder de elastiekjes uit de kip die de poten bij elkaar houdt. Stop een takje rozemarijn, dragon en twee tenen knoflook in de holte van de kip. Begiet de kip in een kom met het sinaasappelsap en laat dit 20 minuutjes trekken. Dit is voor de smaak, echter het sap van citrusvruchten houdt het vlees ook mals. Wrijf daarna alle zijden van de kip in met wat zout, peper en nootmuskaat. 

Zet de stoofpan op gemiddeld vuur en laat de roomboter langzaam smelten met de overgebleven takjes rozemarijn en dragon. Zo krijgt de boter de smaak van de kruiden. Als de boter gesmolten is, leg dan de kip in de stoofpan en braadt lichtjes iedere zijde een minuutje. Een truc van chef-koks, want op deze manier ontstaat er een soort filtertje rond het vel van de kip dat kip mals houdt. Giet daarna het sinaasappelsap over de kip en voeg het laurierblaadje toe. De kip eventjes daarin laten stoven, regelmatig keren op iedere zijde en begieten. Schenk vervolgens langzaam het flesje bier erbij, zonder dat het te veel schuimt, dus niet te snel.

Draai de kip regelmatig om en voeg daarna naar smaak bouillon toe, ook om voldoende kookvocht te behouden. Als laatste de sjalotten en knoflook toevoegen. Blijf de kip regelmatig keren en begieten met haar saus. Laat de kip langzaam garen op een klein vuur, zeker een uur. Blijf keren en begieten. De kip moet goed gaar zijn en mals. Bon appetit! 

Foto: Franse kip in Leffe bier. Foto: Bart Jonker. 

Andere berichten

Tuinplanten nader bekeken: de zonnige zonnebloem →

Enchantée: Open Dag Alliance Française Kennemerland trekt veel belangstelling→

Lekker bivakkeren aan de Côte d’Azur: ‘how nice’ is Nice?→

Prinsheerlijke voordracht door Erik van Muiswinkel→


Recent nieuws

  • Krachtige remblokken voor dynamische handling
  • Online winkelen: producten veilig versturen
  • Fiets&Festival, tocht van Leiden naar Bloemendaal
  • Bloemenweidefietstocht in Heemstede en Hoofddorp
  • Brons voor Naomi van HBC Gymnastics
  • Burgemeester bezoekt 60-jarig bruidspaar Van Wersch–Knepflé
  • Nieuwe opvanglocatie Oekraïense vluchtelingen geopend
  • In de voetsporen van Jac. P. Thijsse 
  • Lenterace Het Spaarne weer puik geregeld
  • College: “Asielopvang op Binnenweg 160 en Sein-terrein”
  • BVC Bloemendaal kampioen na 3-1 zege op Alliance
  • Met de FOLLY mensen met elkaar verbinden
  • Radio Oldenhove met Haarlem105 én ‘special guest’
  • Aandacht voor kwetsbaarheid landgoederen in duinen                                                 
  • Aanleg botenhelling Kohnstammlaan ‘afgeschoten’
  • Programma Kunstkring 2025-2026 met belangstelling ontvangen
  • Gratis kaarten voor voorstelling Bas Ragas in Caprera
  • FM HealthClub zet zich weer in voor Voedselbank
  • Huisvesting Crayenester- en Jacobaschool leidt tot discussie
  • ‘Oude bekende’, Berlage Saxophone Quartet en Open Middag in De Luifel
Job in de Regio

Edities

  • Bloemendaal e.o.
  • Heemstede e.o.
  • Regio
  • Zakelijk-Nieuws-Landelijk

Zoeken

Heemstede e.o.

Live webcam milieustraat HeemstedeLive webcam milieustraat Heemstede

Bloemendaal e.o.

Live beachcam strand BloemendaalLive beachcam strand Bloemendaal

Onze ophaalpunten

Ophaalpunten Heemsteder|Bloemendaler

Onze uitgaven

Nieuwe Meerbode editie Aalsmeer HC nieuws Noord | Zuid
Nieuwe Meerbode editie De Ronde Venen Amstelveens Nieuwsblad
Nieuwe Meerbode editie Uithoorn Jutter | Hofgeest
Castricummer Heemsteder
Weekblad voor Ouder-Amstel Bloemendaler
Lijf & gezondheid Job in de Regio
WONEN.nl  
VerspreidNet

Heemsteder | Bloemendaler
Zeeweg 191
1971 HB IJmuiden
023-8200170
info@heemsteder.nl
info@bloemendaler.nl

 

Heemstede, Bloemendaal, Bennebroek, Vogelenzang, Overveen en Aerdenhout

 
 

Contact
Andere uitgaven
Bezorgklacht
Ophaalpunten
Vacatures
Voorwaarden
Privacyverklaring

 

© De Heemsteder Uitgevers B.V.

Menu

Beheer cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies en soortgelijke functies voor verwerking van informatie over uw eindapparaat en persoonlijke gegevens. Dit omvat integratie van inhoud, externe diensten, elementen van derden, statistische analyse, gepersonaliseerde reclame en sociale media. Toestemming is vrijwillig en kan op elk moment worden ingetrokken via het pictogram linksonder.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Dienst Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}