Heemstede – Sommigen dichten aan kippensoep geneeskrachtige werkingen toe. Zoals de Joodse wijsgeer Maimonides die al in de 12de eeuw de heilzaamheid van kippensoep roemde bij ziekte. Kippensoep zou bijvoorbeeld goed helpen om de ontstekingsreactie bij een griep of verkoudheid te verminderen en onze weerstand te verhogen. Goed om te weten in deze coronatijd. De soep is ook licht verteerbaar. Probeer maar: de meeste mensen lijken zichtbaar op te knappen van een bordje verse kippensoep. Het bevat verschillende aminozuren die zouden helpen bij luchtwegeninfecties. Daarnaast bevat kippensoep een schat aan mineralen voor de botten en helpt het tegen artritis. Ook zou kippensoep helpen bij spijsverteringsproblemen. Sommige virologen beschouwen de heilzame werking van kippensoep echter niet als onomstotelijk bewezen. Maar bovenal is het gewoon een erg smakelijke soep, die niet moeilijk te maken is en waarvan vele variaties bestaan. In de Heemsteder ons recept van een smakelijke kippensoep. Eventueel (hoeft niet) kunt u aan deze versie zelfgemaakte kippengehaktballetjes toevoegen.
Benodigdheden soep (4 personen):
2 flinke kippenbouten of soepkip
Een zakje boerensoepgroenten
2 kippenbouillonblokjes
Citroensap van een citroen
1 laurierblad
Nootmuskaat
Gemberpoeder
Gemalen peper
Zeezout
Scheutje room
een handje Vermicelli
Eventuele variatietip: met extra kippengehaktballetjes
Benodigdheden:
250 gram kippengehakt
1 ei
1 scheut slagroom
1 scheut ketjap manis
zout en peper
Nootmuskaat
Gemberpoeder
Paneermeel
Bereiding kippengehaktballetjes:
Doe het ei, de ketjap, de slagroom, zout, peper, nootmuskaat en gemberpoeder in een kom en kluts dit door elkaar. Voeg de kippengehakt toe en meng dit goed met het mengsel tot het smeuïg is. Roer daarna paneermeel toe om te binden. Draai hier kleine soepballetjes van.
Bereiding soep:
Leg de kippenbouten in de citroensap en smeer ze in met peper, zout, nootmuskaat en gemberpoeder. Laat dit een kwartiertje intrekken.
Kook in een grote soeppan 1 liter water met de bouillonblokjes en het laurierblad. Leg hierin de kippenbouten en kook deze mee. Voeg (indien van toepassing) ook de kippengehaktballetjes toe.
Voeg als alles kookt de soepgroenten toe.
Laat het geheel rustig op laag vuur zachtjes zeker 1,5 uur koken.
Neem de kippenbouten uit de pan als deze gaar zijn en van het bot vallen. Pluk het vlees van de kip en ontdoe het van het bot. Ook velletjes als vlees meenemen. Pas op dat alleen vlees overblijft, kleine botjes en harde stukjes verwijderen. Doe het ontlede kippenvlees terug in de pan bij de soep en laat dit meekoken. Naar smaak zout en peper toevoegen.
Voeg 10 minuten voor het serveren een handje vermicelli en de scheut slagroom toe. Even mee laten koken. Vis voor het opdienen het laurierblad uit de soep. Serveren met een lekker warm broodje.
Wijnsuggestie:
Voor de wintermiddagen en avonden openden we een Italiaanse rode Primitivo van Ultimo Passo uit Puglia. Een ruwe bolster met blanke pit door zijn robuuste, doch aangename warme gloed en zijn fruitige afdronk van rood fruit. Vraag uw wijnhandelaar of slijter.