Heemstede – Een heerlijk smakelijk en gezond gerechtje dat ook nog eens vegetarisch is. Het gerecht kan geserveerd worden als voorgerechtje, maar past ook als groente bij een hoofdgerecht. Er hoeven dan geen aardappelen bij worden geserveerd.
Benodigdheden voor vier personen:
4 langwerpige ovale pomodoro tomaten
Bosje peterselie, fijngehakt
1 rode ui, fijngehakt in snippertjes
3 fijngehakte teentjes knoflook
2 eieren
4 eetlepels room
1 theelepel balsamicoazijn
Wat paneermeel
Olijfolie om te bakken
Ongeveer 80 gram geraspte Parmezaanse of Grana Padano kaas
Wat zeezout en gemalen peper
Hol de tomaten uit en bewaar het binnenste even om straks te bakken. Leg de uitgeholde tomatenschelpen even weg.
Fruit in een koekenpan met twee lepels olijfolie: de uisnippers, de knoflook en de fijngehakte peterselie. Houdt 3 blaadjes peterselie achter voor garnering.
Bak het binnenste van het tomaat mee en voeg de theelepel balsamicoazijn toe voor de frisheid, tot het een smeuïg geheel wordt. Zet vervolgens het vuur uit en zet dit mengsel even weg.
Verwarm de oven voor op ca. 180 graden.
Neem een beslagkom en klop de twee eieren met de room. Klop dit vervolgens met de Parmezaanse kaas. Op smaak brengen met zout en peper. Schep vervolgens het koekenpanmengsel van uien en peterselie hierdoor heen. Voeg paneermeel toe om het te binden, maar houd het smeuïg. Vul met het mengsel de uitgeholde tomatenschelpen. Bestrooi met Parmezaanse kaas en een beetje paneermeel. Bak de tomaten circa 20 à 25 minuten in de oven. Let op dat de tomatenschil stevig blijft en niet vervelt. Garneer bij het opdienen de tomaten met wat peterselie. Eet smakelijk!
Variatietip: u kunt ook met de uien fijngehakte wortel of courgette meebakken, of op smaak brengen met wat fijngehakte rozemarijn, majoraan of oregano.