Heemstede – De Heemsteder achter het fornuis duikt deze week de Oosterse keuken in. Dit smakelijke en pikante gerecht is op basis van een oud en eenvoudig recept uit de Indische keuken (Java). En erg lekker!
Benodigdheden (4 personen):
Vier kippenbouten (eventueel kipdijfilet)
2 kopjes olie (zonnebloem)
Sap van een uitgeperste sinaasappel (hierdoor blijft kip mals)
nootmuskaat
Een gepelde en gesneden ui
Een Spaanse rode peper (of lombokpeper)
Zout
Peper
Een theelepel kunjitpoeder (kurkuma)
Een theelepel djahe ingwer poeder (gemberpoeder)
3 kopjes bouillon
2 à 3 eetlepels ketjap manis
1,5 theelepel maïzena
Bereiding:
Leg de vier kippenbouten in het sap van de sinaasappel. Voeg een deel van de ketjap toe. Laat dit een kwartiertje intrekken.
Wrijf vervolgens de kippenbouten aan beide zijden goed in met zout, peper, nootmuskaat, kunjit en djahe ingwer.
Snijd de rode peper in ringetjes. Neem een deel van de zaadjes mee voor de pikante twist. Doe de olie in een braadpan en bak hierin de ui en de peperringetjes. Voeg vervolgens de kippenbouten met de ketjap en het sap waar de bouten ingetrokken waren toe. Laat de kippenbouten een tijdlang lekker pruttelen op een laag vuur. Begiet ze af en toe met de bouillon. Keer ze af en toe om in de pan. Bak de bouten aan beide zijden goed goudbruin. Voeg 10 minuten voor het opdienen de maïzena toe en roer dit goed door om de saus een beetje te binden.
Serveer de gesmoorde kip met saus bij gebakken bami of nasi. Drink er een lekker koud biertje bij.
Silakan dinikmati makanannya! (Eet smakelijk!)