Heemstede – In deze aflevering steken we het kanaal over richting Groot-Brittannië met een vleugje Ierland. Lange vingers, Ierse Baileys, blauwe bessen en clotted cream. Clotted cream is een soort spread van gestolde room, die iedereen wel kent van de Britse Afternoon Tea waar het wordt geserveerd bij de scones. Deze cream is dus ook heerlijk om te verwerken in een dessert.
Clotted cream ontstond in het Engelse Devon uit het procedé om vet van melk door verwarming te scheiden zodat er boter van gemaakt kon worden. Later werd het in Cornwall populair om alleen de crème te gebruiken. Het was eigenlijk een noodzakelijk procedé om melkproducten langer te bewaren. Zowel Devon als Cornwall claimen beide de uitvinders van clotted cream te zijn. In Engeland wordt clotted cream daarom ook wel ‘Devonshire cream’ of ‘Cornish cream’ genoemd.
De bereiding van de originele clotted cream is niet moeilijk, maar wel erg tijdrovend. Er is ook een alternatieve snelle methode, die niet origineel is, maar wel werkt. Beide methodes komen in deze rubriek aan bod. Bij dit dessert dient het bereiden van de clotted cream eerst te gebeuren.
Clotted cream (originele Britse methode met lange bereidingstijd)
Benodigdheden:
2 bakjes verse slagroom van 250 ml.
Bereiding:
Verwarm de oven tussen 75 en 100 graden. Doe de slagroom in een ovenschaal. Aan de originele clotted cream wordt geen suiker toegevoegd. Desalniettemin wordt er soms wel een beetje vanillesuiker voor de smaak aan toegevoegd, maar eigenlijk hoort dat niet. Houd er ook rekening mee dat de Baileys likeur in onderstaand recept tamelijk zoet is. De stolling van de room wordt verkregen door langzame verwarming. De schaal moet 10-12 uur op 75 graden in de oven staan. (Lang hè?) Vanwege de brandveiligheid wordt aangeraden dit overdag te doen als u zelf thuis bent en de schaal al ’s ochtends vroeg in de oven te schuiven.
Na 12 uur ontstaat een korstje over de room. Laat het mengsel 8 uur afkoelen. Onder het stolsel zit nog een vloeibaar mengsel. Giet dit af. Niet weggooien, dit is namelijk een uitstekend basisproduct om weer bijvoorbeeld koekjes van te bakken of saus van te maken. Schep dan de bovenste korst er voorzichtig af, daaronder zit de witte gestolde roomspread, de clotted cream. Doordat dit product langzaam verhit is, kunt u clotted cream ook langer bewaren in de koelkast dan gewone slagroom.
Clotted cream (alternatieve snelle methode)
Benodigdheden:
1 bakje verse slagroom van 250 ml.
1 bakje verse mascarpone
Bereiding:
Toegeven: dit is natuurlijk niet helemaal origineel Brits met de Italiaanse mascarpone, maar biedt wel een goed en snel alternatief. Klop de slagroom met een mixer goed stijf. Lepel daarna de mascarpone erdoor, eventueel lichtjes met de mixer. Klaar om te serveren. De echte kenner gaat natuurlijk voor de langzame verwarmde bereiding, zoals in eerstgenoemde methode is uiteengezet.
De rest van het dessert bereiden is zeer eenvoudig!
Benodigdheden:
1 pak lange vingers
1 bakje blauwe bessen
1 wijnglas Baileys likeur
De bereide clotted cream
Chocoladevlokken voor de garnering
Bereiding:
Bedek de bodem van een schaal met lange vingers, die een voor een zijn gedrenkt in de Baileys. Verdeel hierover de blauwe bessen. Voeg hierboven op de topping van clotted cream. Even 1,5 uur afgedekt in de koelkast zetten. Vlak voor het serveren de topping met wat chocolade vlokken garneren voor een feestelijk tintje.
Enjoy!