Menu

Skip to content

De Heemsteder | BloemendalerLogo

Het laatste nieuws uit Heemstede, Haarlem-Zuid, Bloemendaal en Bennebroek.

Menu

Skip to content
  • Home
  • Nieuws
    • Heemstede e.o.
    • Bloemendaal e.o.
    • Regio
  • ePaper
    • Heemsteder
    • Bloemendaler
    • Gemeente Heemstede
    • Gemeente Bloemendaal
    • Lijf & gezondheid
      • Lijf & gezondheid Magazine
    • Wonen.nl
    • ARCHIEVEN
  • Kabalen
    • Deze week
    • Opgeven
  • Familieberichten
  • Vacatures
  • Adverteren
    • Adverteren
    • Verkoopteam
  • Redactie
    • Uw tekst aanleveren
    • Redactieteam
  • Over ons
    • Contact
    • Bezorging
    • Ophaalpunten
    • Andere uitgaven
    • Vacatures
    • Voorwaarden
    • Privacy

De Heemsteder achter het fornuis: dessert van clotted cream, Baileys en blauwe bessen

Door Redactie De Heemsteder | 2 november 2020 | Geplaatst in Heemstede e.o.

Heemstede – In deze aflevering steken we het kanaal over richting Groot-Brittannië met een vleugje Ierland. Lange vingers, Ierse Baileys, blauwe bessen en clotted cream. Clotted cream is een soort spread van gestolde room, die iedereen wel kent van de Britse Afternoon Tea waar het wordt geserveerd bij de scones. Deze cream is dus ook heerlijk om te verwerken in een dessert.

Clotted cream ontstond in het Engelse Devon uit het procedé om vet van melk door verwarming te scheiden zodat er boter van gemaakt kon worden. Later werd het in Cornwall populair om alleen de crème te gebruiken. Het was eigenlijk een noodzakelijk procedé om melkproducten langer te bewaren. Zowel Devon als Cornwall claimen beide de uitvinders van clotted cream te zijn. In Engeland wordt clotted cream daarom ook wel ‘Devonshire cream’ of ‘Cornish cream’ genoemd.

De bereiding van de originele clotted cream is niet moeilijk, maar wel erg tijdrovend. Er is ook een alternatieve snelle methode, die niet origineel is, maar wel werkt. Beide methodes komen in deze rubriek aan bod. Bij dit dessert dient het bereiden van de clotted cream eerst te gebeuren.

Clotted cream (originele Britse methode met lange bereidingstijd)
Benodigdheden:

2 bakjes verse slagroom van 250 ml.

Bereiding:
Verwarm de oven tussen 75 en 100 graden. Doe de slagroom in een ovenschaal. Aan de originele clotted cream wordt geen suiker toegevoegd. Desalniettemin wordt er soms wel een beetje vanillesuiker voor de smaak aan toegevoegd, maar eigenlijk hoort dat niet. Houd er ook rekening mee dat de Baileys likeur in onderstaand recept tamelijk zoet is. De stolling van de room wordt verkregen door langzame verwarming. De schaal moet 10-12 uur op 75 graden in de oven staan. (Lang hè?) Vanwege de brandveiligheid wordt aangeraden dit overdag te doen als u zelf thuis bent en de schaal al ’s ochtends vroeg in de oven te schuiven.
Na 12 uur ontstaat een korstje over de room. Laat het mengsel 8 uur afkoelen. Onder het stolsel zit nog een vloeibaar mengsel. Giet dit af. Niet weggooien, dit is namelijk een uitstekend basisproduct om weer bijvoorbeeld koekjes van te bakken of saus van te maken. Schep dan de bovenste korst er voorzichtig af, daaronder zit de witte gestolde roomspread, de clotted cream. Doordat dit product langzaam verhit is, kunt u clotted cream ook langer bewaren in de koelkast dan gewone slagroom.

Clotted cream (alternatieve snelle methode)
Benodigdheden:
1 bakje verse slagroom van 250 ml.
1 bakje verse mascarpone
Bereiding:
Toegeven: dit is natuurlijk niet helemaal origineel Brits met de Italiaanse mascarpone, maar biedt wel een goed en snel alternatief. Klop de slagroom met een mixer goed stijf. Lepel daarna de mascarpone erdoor, eventueel lichtjes met de mixer. Klaar om te serveren. De echte kenner gaat natuurlijk voor de langzame verwarmde bereiding, zoals in eerstgenoemde methode is uiteengezet.

De rest van het dessert bereiden is zeer eenvoudig!
Benodigdheden:
1 pak lange vingers
1 bakje blauwe bessen
1 wijnglas Baileys likeur
De bereide clotted cream
Chocoladevlokken voor de garnering

Bereiding:
Bedek de bodem van een schaal met lange vingers, die een voor een zijn gedrenkt in de Baileys. Verdeel hierover de blauwe bessen. Voeg hierboven op de topping van clotted cream. Even 1,5 uur afgedekt in de koelkast zetten. Vlak voor het serveren de topping met wat chocolade vlokken garneren voor een feestelijk tintje.

Enjoy!

Andere berichten

De Heemsteder achter het fornuis: lasagna al prosciutto e ricotta→

De Heemsteder achter het fornuis: olijven-vijgentapenade→

De Heemstede achter het fornuis: kippenpootjes in pittige kerrie→

De Heemsteder achter het fornuis: de rode tomatenpesto en tomatensalade van Nonna Sara→


Recent nieuws

  • Binnenweg 160 geschikt als asielopvanglocatie? 
  • Beatrixschool wint Gouden Bloembol Award 2025 
  • Rotaryclubs houden Sloepentocht op 25 juni 
  • Ras-HBC’er Henk Kinkhouwers (73) overleden
  • VVD-fractie: ‘Rot geschrokken van achterhouden informatie’
  • Sport -en beweegfestival op terrein Hartekamp
  • Denk mee over ontwerp vernieuwing winkelstraat
  • ‘Duinbehoud’ laat jongeren leren over de duinen
  • Rotary Heemstede doet werken Ger Daniëls in verkoop 
  • Jaarrekening 2024: Gemeente houdt €3,7 miljoen over
  • ‘Vijfde Heemhavenwandeling zeer geslaagd’
  • ‘Bijzondere mijlpaal van 100 jaar onderwijs’
  • Reparatie zomerartikelen en meer in het Repaircafé
  • Veteranendag en mars Stormschool in teken van ‘samen’
  • Veertig jaar op de markt
  • “We willen groeien naar 1000 deelnemers”
  • Nieuwe lijsttrekker en wethouderskandidaat CDA
  • Betoverende voorstelling van Theatergroep Klapstuk
  • Italiaanse Barok in Dorpskerk van Bloemendaal
  • Overleden persoon aangetroffen op vaartuigje
Job in de Regio

Edities

  • Bloemendaal e.o.
  • Heemstede e.o.
  • Regio
  • Zakelijk-Nieuws-Landelijk

Zoeken

Heemstede e.o.

Live webcam milieustraat HeemstedeLive webcam milieustraat Heemstede

Bloemendaal e.o.

Live beachcam strand BloemendaalLive beachcam strand Bloemendaal

Onze ophaalpunten

Ophaalpunten Heemsteder|Bloemendaler

Onze uitgaven

Nieuwe Meerbode editie Aalsmeer HC nieuws Noord | Zuid
Nieuwe Meerbode editie De Ronde Venen Amstelveens Nieuwsblad
Nieuwe Meerbode editie Uithoorn Jutter | Hofgeest
Castricummer Heemsteder
Weekblad voor Ouder-Amstel Bloemendaler
Lijf & gezondheid Job in de Regio
WONEN.nl  
VerspreidNet

Heemsteder | Bloemendaler
Zeeweg 191
1971 HB IJmuiden
023-8200170
info@heemsteder.nl
info@bloemendaler.nl

 

Heemstede, Bloemendaal, Bennebroek, Vogelenzang, Overveen en Aerdenhout

 
 

Contact
Andere uitgaven
Bezorgklacht
Ophaalpunten
Vacatures
Voorwaarden
Privacyverklaring

 

© De Heemsteder Uitgevers B.V.

Menu

Beheer cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies en soortgelijke functies voor verwerking van informatie over uw eindapparaat en persoonlijke gegevens. Dit omvat integratie van inhoud, externe diensten, elementen van derden, statistische analyse, gepersonaliseerde reclame en sociale media. Toestemming is vrijwillig en kan op elk moment worden ingetrokken via het pictogram linksonder.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Dienst Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}