carlijn schaatsster

Olympisch schaatsster Carlijn Schoutens even terug in Heemstede

De 23-jarige schaatsster Carlijn Schoutens is geboren in de Verenigde Staten maar groeide echter op in Heemstede. Zij werd op jeugdige leeftijd lid van de IJsclub Haarlem en richtte zich volledig op de schaatssport. In 2014 keerde Carlijn terug naar de Verenigde Staten. Een jaar later werd ze daar lid van het nationale schaatsteam. Nu woont Carlijn in Salt Lake City. Met het Amerikaans Olympische Schaatsteam op de Olympische Winterspelen van 2018 in Pyeongchang, Zuid-Korea won zij de bronzen medaille op het onderdeel ploegenachtervolging. Op dit moment is ze even terug in Heemstede, waar haar ouders wonen.

Carlijn: “De ploegenachtervolging was echt het hoogtepunt en die viel voor mij helemaal aan het eind. Ik had al twee afstanden gereden: de 3 en de 5 kilometer. Ik moest paraat staan voor de ploegenachtervolging, maar ik wist toen nog niet dat ik deze ging schaatsen. Twee weken voor we naar Zuid-Korea gingen, wisten we zelfs nog niet of ons team voor de ploegenachtervolging in aanmerking kwam. We stonden namelijk aanvankelijk reserve. Door de dopingschorsing vielen de Russen uit, zodoende werd ons team ingezet. In de eerste ronde van de ploegenachtervolging reden mijn teamgenoten Mia Manganello, Brittany Bowe en Heather Bergsma. We moesten gezamenlijk de top vier halen van de acht landen om door te gaan naar de medaillerondes en dat was heel spannend. We hadden nog niet eerder geprobeerd Brittany en Heather, beiden voormalige wereldkampioenen, samen op te stellen. Het was dus onvoorspelbaar hoe dit ging uitpakken maar we werden vierde, dus we waren zo ontzettend blij. Het is dan zo fantastisch om zo’n succesgevoel samen te delen. In de tweede ronde werd ik wel opgesteld om toen echt mijn steentje bij te dragen en dat was heel bijzonder. Het gevoel dat je hebt bij het behalen van de bronzen medaille, is heel veel blijdschap. Alleen al schaatsen op de Spelen en mijn ouders en zus in het grote publiek zien zitten was al geweldig.

Na de Olympische Spelen heb ik een tour door de Verenigde Staten gemaakt om met teamgenoten onze sport bij kinderen te promoten. We gingen aan de oostkust iedere dag naar een andere schaatsclub. Ook zijn we op presidentiële uitnodiging in het Witte Huis geweest. Toch is schaatsen in de Verenigde Staten niet zo populair als in Nederland: er zijn slechts vier 400 meterbanen in het hele land te vinden, waaronder één in Salt Lake City. Ik ben nu in Nederland en hoop hier ook jongeren enthousiast te maken voor de schaatssport en ze te inspireren met mijn verhaal. Dat doe ik bijvoorbeeld op 16 mei bij IJsclub Haarlem. Daarnaast ga ik mijn sponsoren uit de Heemsteedse middenstand zeker bedanken, die mij altijd hebben gesteund.”

Bart Jonker