9_2018_jachintareijnders_kzod_triangle

‘Kunst zij ons doel’ bereidt zich voor op 200-jarig bestaan

Kunstenaarsvereniging KZOD (Kunst Zij Ons Doel) uit Haarlem, opgericht in het najaar van 1821, viert over een aantal jaren haar 200-jarig bestaan. Ter voorbereiding hiervan nemen 50 leden dit jaar deel aan een grote plaatselijke kunstmanifestatie gedurende de maanden september en oktober. Vanzelfsprekend in het eigen historische Waaggebouw, maar ook in de middeleeuwse Kloostergangen in het Stadhuis van Haarlem en in de sfeervolle Commandeurszaal van de Janskerk in de Jansstraat. Een ware driehoek in de Haarlemse binnenstad onder de titel ‘Art Triangle’: de verbindende lijnen tussen de drie locaties waarin alle kunstdisciplines vertegenwoordigd zijn.

Griekse mythologie, maar ook grenzen en vluchtelingen

Als titel voor deze manifestatie heeft KZOD gekozen voor ‘In Europa’, het thema van de Open Monumentendagen. Een tentoonstelling op de drie locaties waarin de kunstwerken van 50 exposerende schilders, beeldhouwers, keramisten en fotografen zijn te bewonderen. Opmerkelijk hoe gevarieerd dit thema door de exposerende beeldend kunstenaars vorm is uitgewerkt. Dit blijkt tevens bij de door de kunstenaars gegeven toelichting middels teksten naast de kunstwerken. Een aantal exposanten (zoals An Luthart, Marcel Kooij en Arnold Janssen) beperkt zich tot een eigen interpretatie van het verhaal uit de Griekse mythologie (Europa en Zeus als stier) maar velen zijn toch op zoek naar meer, gelet op titels als verbroken grenzen en vluchtelingen.

Onheilspellende straten

Bijzonder is letterlijk de confrontatie tussen de zomerse weergave van vissersbootjes aan de Portugese kust van Vera Bruggeman naast de afbeelding van in het donker wachtende vluchtelingen in hun boot van Jolanda Kanters (The Invisibles). Van de verlaten, onheilspellende straten in Berlijn van Anneke Koster, de schuren en barakken van Jan van Wensveen versus de optimistische Open blik naar licht en toekomst op de sprekende affiche van Eveline Vos en het schilderij met een collage van bruggen in Europa van Jacintha Reijnders met als veelzeggende titel Overbruggen. Opmerkelijk is ook het beeld van de Europese munt op sokkel van beeldhouwster Fritska van Dorsten.

In de Janskerk vindt gedurende dezelfde periode in een aparte zaal, vanwege het feit dat de Janskerk dit jaar 700 jaar bestaat, een aparte expositie plaats. Hierbij tonen 10 leden, behorend tot de tekenaarsgroep Place du Tertre, hun werk geinspireerd door zowel het interieur als de buitenkant van de Janskerk.

De namen van alle 50 exposerende beeldend kunstenaars en de precieze openingstijden voor de drie locaties zijn op de uitnodigingsflyer vermeld. Op vrijdag 21 september wordt deze manifestatie op feestelijke wijze om 16.00 uur in De Kloostergangen geopend door de wethouder Cultuur van de Gemeente Haarlem, Marie-Therese Meijs. De aparte tentoonstelling 700 jaar Janskerk – Kunstkerk wordt om 18.00 geopend door Klaartje Pompe, plaatsvervangend directeur van het Noord-Hollands Archief. Deze exposities zijn in alle drie locaties tot eind oktober te bezoeken.

Zie ook www.kzod.nl en www.noordhollandsarchief.nl 

Op de foto: werk van Jacintha Reijnders uit Heemstede.