Menu

Skip to content

De HeemstederLogo

Bóórdevol lokaal nieuws!

Menu

Skip to content
  • Home
  • Nieuws
    • Heemstede e.o.
    • Regio
  • ePaper
    • Heemsteder
    • Bloemendaler
    • Gemeente Heemstede
    • 50 Plus-Wijzer
    • Lijf & Gezondheid
      • Lijf & Gezondheid Magazine
    • Wonen.nl
    • ARCHIEVEN
  • Kabalen
    • Deze week
    • Opgeven
  • Familieberichten
  • Vacatures
  • Adverteren
    • Adverteren
    • Verkoopteam
  • Redactie
    • Uw tekst aanleveren
    • Redactieteam
  • Over ons
    • Contact
    • Bezorging
    • Afzetpunten
    • Andere uitgaven
    • Voorwaarden
    • Privacy

De Heemsteder achter het fornuis: de magie van mosterd in jambonneau dijonnaise

Door Redactie De Heemsteder | 30 augustus 2020 | Geplaatst in Heemstede e.o.

Heemstede – Een van de heerlijkste ingrediënten om mee te koken is mosterd. Mosterd is al sinds de Grieken en Romeinen bekend als smaakmaker. De Romeinen kenden er zelfs geneeskrachtige eigenschappen aan toe en legden kompressen met hete mosterd op gevoelige gewrichten. Na hun lange veldtochten gebruikten ze ook mosterd in een heet voetbad. Volgens de overlevering zou het namelijk de kans op verkoudheid verminderen, de vermoeidheid opheffen en de spieren stimuleren.

Het Franse Dijon was sinds de Middeleeuwen al het centrum van de mosterd. In de 14de eeuw hanteerde Filips de Stoute in Dijon de wapenspreuk ‘Moult me Tarde’. Deze verbasterde tot ‘moutarde’, het Franse woord voor mosterd. In 1856 werd in Dijon het azijn in de mosterd door sap van onrijpe druiven vervangen. Daarom is de smaak van Dijonmosterd onmiskenbaar en minder zuur.

Deze week gaat de Heemsteder achter het fornuis daarom de Franse Bourgondische keuken in. Een klassieker: jambonneau dijonnaise – een beenhammetje – met de Franse mosterd uit Dijon. Niet alleen in Frankrijk, maar ook in Frans België (Wallonië) wordt dit smakelijke en populaire gerecht graag geserveerd.

Benodigdheden (4 personen):
Een flink (been)hammetje
1 el honing
1 ui fijngesneden
1 glas droge witte wijn
1 dl bouillon (water en bouillonblokje)
4 el Franse sterke Dijonmosterd
3 el olijfolie
zout
peper
wat fijngehakte basilicum

Bereiding:
Kook even de bouillon.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Smeer de ham in met de honing om het een beetje te karamelliseren en voor het zoetje in de smaak.
Leg de uisnippers in een ovenschaal en leg de ham hier bovenop. Voeg een beetje zout en peper toe.
Meng vervolgens de bouillon met de witte wijn, mosterd, olie, basilicum en breng op smaak.
Schenk het mosterdmengsel over de ham en de uien in de schaal en zet deze in een hete oven (180 graden).
Verlaag na 35 minuten de temperatuur van de oven naar ca 100 graden. Rustig nog 55 minuten laten garen.
Af en toe met een juslepel de ham begieten met de mosterdsaus, zodat de ham sappig blijft. Serveren met een frisse gemengde salade en wat frietjes.

Wijnsuggestie:
Uiteraard drink je bij dit gerecht uit Dijon een rode Bourgognewijn, zoals bijvoorbeeld een Bourgogne Côte Chalonnaise. Vraag uw wijnhandelaar of slijter.

Bon appetit!

Andere berichten

Achter het fornuis: Franse kip in donker Belgisch Leffe bier →

Opinie: ‘Graag traag’: ook geschikt bord voor Heemstede? →

Enchantée: Open Dag Alliance Française Kennemerland trekt veel belangstelling→

Lekker bivakkeren aan de Côte d’Azur: ‘how nice’ is Nice?→


Recent nieuws

  • Pianist Mattias Spee speelt in de Ontmoetingskerk Haarlem
  • Gemeente Bloemendaal is voornemens muziekschool Jaap Prinsen in Overveen te verzelfstandigen
  • Kom alles over vogels te weten op de Kennemer Vogeldag ‘100% Kluut’
  • Expositie ‘Bezetting en bevrijding in Heemstede en Bennebroek 1940-1945’ te zien in het Pomphuis
  • Terug in de tijd: Balletstudio To Venema in Heemstede 
  • Bouw nieuwe Vomar nu officieel van start
  • Jom Hasjoa Herdenking bij Joods monument op maandag 17 april 
  • Autoverzekering in Heemstede 10 procent goedkoper
  • Wordt het bier of wijn? Ontdek de bier-wijn-spijswedstrijd bij Wijnkoperij De Gouden Ton
  • Vlooienmarkt in Sportplaza Groenendaal
  • Autoservice Velserbroek: kwaliteit van vader op zoon 
  • Heemstede ondertekent Woondeal Metropool Regio Amsterdam (MRA)
  • Zomertijd: komend weekend de klok weer een uurtje vooruit
  • Binnenkort informatieavonden over hybride warmtepomp voor inwoners Bloemendaal
  • Gemeente Bloemendaal benadrukt belang energietoeslag in brief aan minister
  • Expositie ‘Hout, klei en wol’ in Galerie de Tuinkamer
  • Met Van Uffelen Mode fris, kleurig en stijlvol het voorjaar instappen
  • Voorjaarsspecial: bereid de smaken en kleuren van het voorjaar eenvoudig in uw keuken 
  • Boot zinkt waar vrouw op woont
  • Verkiezingen Provinciale Staten in Heemstede: de cijfers
Job in de Regio

Edities

  • Heemstede e.o.
  • Partnerbijdrages
  • Regio

Onze uitgaven

Nieuwe Meerbode Heemsteder
Jutter | Hofgeest Castricummer
WONEN.nl Pluswijzer
Lijf & gezondheid

Zoeken

VerspreidNet

Heemsteder
Zeeweg 191
1971 HB IJmuiden
023-8200170
info@heemsteder.nl

 

Heemstede, Haarlem-Zuid en Bennebroek

 
 

Contact
Andere uitgaven
Bezorgklacht
Afzetpunten
Voorwaarden
Privacyverklaring

 

© De Heemsteder Uitgevers B.V.

Menu