Menu

Skip to content

De HeemstederLogo

Het laatste nieuws uit Heemstede, Haarlem-Zuid, Bloemendaal en Bennebroek.

Menu

Skip to content
  • Home
  • Nieuws
    • Heemstede e.o.
    • Regio
  • ePaper
    • Heemsteder
    • Bloemendaler
    • Gemeente Heemstede
    • Lijf & gezondheid
      • Lijf & gezondheid Magazine
    • Wonen.nl
    • ARCHIEVEN
  • Kabalen
    • Deze week
    • Opgeven
  • Familieberichten
  • Vacatures
  • Adverteren
    • Adverteren
    • Verkoopteam
  • Redactie
    • Uw tekst aanleveren
    • Redactieteam
  • Over ons
    • Contact
    • Bezorging
    • Afzetpunten
    • Andere uitgaven
    • Voorwaarden
    • Privacy

De Heemsteder achter het fornuis: de magie van mosterd in jambonneau dijonnaise

Door Redactie De Heemsteder | 30 augustus 2020 | Geplaatst in Heemstede e.o.

Heemstede – Een van de heerlijkste ingrediënten om mee te koken is mosterd. Mosterd is al sinds de Grieken en Romeinen bekend als smaakmaker. De Romeinen kenden er zelfs geneeskrachtige eigenschappen aan toe en legden kompressen met hete mosterd op gevoelige gewrichten. Na hun lange veldtochten gebruikten ze ook mosterd in een heet voetbad. Volgens de overlevering zou het namelijk de kans op verkoudheid verminderen, de vermoeidheid opheffen en de spieren stimuleren.

Het Franse Dijon was sinds de Middeleeuwen al het centrum van de mosterd. In de 14de eeuw hanteerde Filips de Stoute in Dijon de wapenspreuk ‘Moult me Tarde’. Deze verbasterde tot ‘moutarde’, het Franse woord voor mosterd. In 1856 werd in Dijon het azijn in de mosterd door sap van onrijpe druiven vervangen. Daarom is de smaak van Dijonmosterd onmiskenbaar en minder zuur.

Deze week gaat de Heemsteder achter het fornuis daarom de Franse Bourgondische keuken in. Een klassieker: jambonneau dijonnaise – een beenhammetje – met de Franse mosterd uit Dijon. Niet alleen in Frankrijk, maar ook in Frans België (Wallonië) wordt dit smakelijke en populaire gerecht graag geserveerd.

Benodigdheden (4 personen):
Een flink (been)hammetje
1 el honing
1 ui fijngesneden
1 glas droge witte wijn
1 dl bouillon (water en bouillonblokje)
4 el Franse sterke Dijonmosterd
3 el olijfolie
zout
peper
wat fijngehakte basilicum

Bereiding:
Kook even de bouillon.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Smeer de ham in met de honing om het een beetje te karamelliseren en voor het zoetje in de smaak.
Leg de uisnippers in een ovenschaal en leg de ham hier bovenop. Voeg een beetje zout en peper toe.
Meng vervolgens de bouillon met de witte wijn, mosterd, olie, basilicum en breng op smaak.
Schenk het mosterdmengsel over de ham en de uien in de schaal en zet deze in een hete oven (180 graden).
Verlaag na 35 minuten de temperatuur van de oven naar ca 100 graden. Rustig nog 55 minuten laten garen.
Af en toe met een juslepel de ham begieten met de mosterdsaus, zodat de ham sappig blijft. Serveren met een frisse gemengde salade en wat frietjes.

Wijnsuggestie:
Uiteraard drink je bij dit gerecht uit Dijon een rode Bourgognewijn, zoals bijvoorbeeld een Bourgogne Côte Chalonnaise. Vraag uw wijnhandelaar of slijter.

Bon appetit!

Andere berichten

Tuinplanten nader bekeken: de zonnige zonnebloem →

Achter het fornuis: Franse kip in donker Belgisch Leffe bier →

Opinie: ‘Graag traag’: ook geschikt bord voor Heemstede? →

Enchantée: Open Dag Alliance Française Kennemerland trekt veel belangstelling→


Recent nieuws

  • MESA biedt naast restaurant verrukkelijke kerst-box voor thuis
  • Kledingkaart voor kinderen uit gezinnen met een laag inkomen
  • Help bloembollen planten in het Sorgbosch op 9 december
  • Voorwegkoor viert 30-jarig jubileum met sprankelend concert in PHIL Haarlem
  • Muzikale presentatie van het kinderboek van Yentl en De Boer 
  • MEAZ Reyngoud sluit deuren op 1 juni: “Stoppen op hoogtepunt na bijna een eeuw ondernemen”
  • Sinterklaasverhaal: Vreugdeloos en Geldeloos
  • Meet & Greet met Sinterklaas verrast Heemsteedse kindertjes bij de Petite Canette
  • “Ik word nog eens begraven in een mooie kist met de driekleur er overheen en de koningin erbij”
  • Bestuurster rijdt lantaarnpaal uit de grond
  • Woningbrand vermoedelijk door tosti-ijzer
  • Zo regel je als bedrijf dat afval wordt opgehaald
  • Nieuw licht op de geschiedenis van het Kennemerbataljon
  • Gewelddadige beroving in Bloemendaal
  • Je eerste huis kopen, hoe pak je dat aan?
  • DB Keukens Keur Haarlem introduceert culinair Wild Festijn 
  • Duo Nim met cello en saxofoon in Ontmoetingskerk Schalkwijk
  • Violiste Isabelle van Keulen en pianist Aleksandar Madžar in de Oude Kerk
  • Drie Merenweg (N205) tijdelijk dicht door auto uit de bocht
  • Opkomst Bloemendaal 87,2%: VVD de meeste stemmen gevolgd door GL/Pvda, D66, PVV en NSC
Job in de Regio

Edities

  • Heemstede e.o.
  • Partnerbijdrages
  • Regio

Onze uitgaven

Nieuwe Meerbode editie Aalsmeer Jutter | Hofgeest
Nieuwe Meerbode editie De Ronde Venen Castricummer
Nieuwe Meerbode editie Uithoorn Heemsteder
WONEN.nl Bloemendaler
Lijf & gezondheid Job in de Regio

Zoeken

VerspreidNet

Heemsteder | Bloemendaler
Zeeweg 191
1971 HB IJmuiden
023-8200170
info@heemsteder.nl

 

Heemstede, Haarlem-Zuid, Bloemendaal en Bennebroek

 
 

Contact
Andere uitgaven
Bezorgklacht
Afzetpunten
Voorwaarden
Privacyverklaring

 

© De Heemsteder Uitgevers B.V.

Menu