Menu

Skip to content

De Heemsteder | BloemendalerLogo

Het laatste nieuws uit Heemstede, Haarlem-Zuid, Bloemendaal en Bennebroek.

Menu

Skip to content
  • Home
  • Nieuws
    • Heemstede e.o.
    • Bloemendaal e.o.
    • Regio
  • ePaper
    • Heemsteder
    • Bloemendaler
    • Gemeente Heemstede
    • Gemeente Bloemendaal
    • Lijf & gezondheid
      • Lijf & gezondheid Magazine
    • Wonen.nl
    • ARCHIEVEN
  • Kabalen
    • Deze week
    • Opgeven
  • Familieberichten
  • Vacatures
  • Adverteren
    • Adverteren
    • Verkoopteam
  • Redactie
    • Uw tekst aanleveren
    • Redactieteam
  • Over ons
    • Contact
    • Bezorging
    • Ophaalpunten
    • Andere uitgaven
    • Vacatures
    • Voorwaarden
    • Privacy

De Heemsteder achter het fornuis: de magie van mosterd in jambonneau dijonnaise

Door Redactie De Heemsteder | 30 augustus 2020 | Geplaatst in Heemstede e.o.

Heemstede – Een van de heerlijkste ingrediënten om mee te koken is mosterd. Mosterd is al sinds de Grieken en Romeinen bekend als smaakmaker. De Romeinen kenden er zelfs geneeskrachtige eigenschappen aan toe en legden kompressen met hete mosterd op gevoelige gewrichten. Na hun lange veldtochten gebruikten ze ook mosterd in een heet voetbad. Volgens de overlevering zou het namelijk de kans op verkoudheid verminderen, de vermoeidheid opheffen en de spieren stimuleren.

Het Franse Dijon was sinds de Middeleeuwen al het centrum van de mosterd. In de 14de eeuw hanteerde Filips de Stoute in Dijon de wapenspreuk ‘Moult me Tarde’. Deze verbasterde tot ‘moutarde’, het Franse woord voor mosterd. In 1856 werd in Dijon het azijn in de mosterd door sap van onrijpe druiven vervangen. Daarom is de smaak van Dijonmosterd onmiskenbaar en minder zuur.

Deze week gaat de Heemsteder achter het fornuis daarom de Franse Bourgondische keuken in. Een klassieker: jambonneau dijonnaise – een beenhammetje – met de Franse mosterd uit Dijon. Niet alleen in Frankrijk, maar ook in Frans België (Wallonië) wordt dit smakelijke en populaire gerecht graag geserveerd.

Benodigdheden (4 personen):
Een flink (been)hammetje
1 el honing
1 ui fijngesneden
1 glas droge witte wijn
1 dl bouillon (water en bouillonblokje)
4 el Franse sterke Dijonmosterd
3 el olijfolie
zout
peper
wat fijngehakte basilicum

Bereiding:
Kook even de bouillon.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Smeer de ham in met de honing om het een beetje te karamelliseren en voor het zoetje in de smaak.
Leg de uisnippers in een ovenschaal en leg de ham hier bovenop. Voeg een beetje zout en peper toe.
Meng vervolgens de bouillon met de witte wijn, mosterd, olie, basilicum en breng op smaak.
Schenk het mosterdmengsel over de ham en de uien in de schaal en zet deze in een hete oven (180 graden).
Verlaag na 35 minuten de temperatuur van de oven naar ca 100 graden. Rustig nog 55 minuten laten garen.
Af en toe met een juslepel de ham begieten met de mosterdsaus, zodat de ham sappig blijft. Serveren met een frisse gemengde salade en wat frietjes.

Wijnsuggestie:
Uiteraard drink je bij dit gerecht uit Dijon een rode Bourgognewijn, zoals bijvoorbeeld een Bourgogne Côte Chalonnaise. Vraag uw wijnhandelaar of slijter.

Bon appetit!

Andere berichten

Veel Nederlanders emigreren: België het populairst en het meest praktisch→

Tuinplanten nader bekeken: de zonnige zonnebloem →

Achter het fornuis: Franse kip in donker Belgisch Leffe bier →

Opinie: ‘Graag traag’: ook geschikt bord voor Heemstede? →


Recent nieuws

  • Feestelijke start voor Tuinrangers in Bloemendaal
  • Dat wordt genieten op BeleefHeemstede1909
  • Sloepentocht, loterij, veiling en andere activiteiten voor goed doel
  • Tennis houdt Jan van de Sande jong
  • ‘HER-VORMD’ wordt onthuld in Oude Kerk
  • Ontdek de vier seizoenen van Nationaal Park Zuid-Kennemerland
  • Van betongrijs naar vrolijk speels: nieuw schoolplein Aloysiusschool
  • 150 meter aardbeienslof van Patisserie Leek
  • Beachfestival op zonovergoten strand
  • Bankje geplaatst ter nagedachtenis aan Robin Smit uit Bennebroek
  • Glaskunstwerk onthuld vanwege 400 jaar Oude Kerk
  • Raadslid Celmo Vidal Queta racistisch bejegend 
  • Voormalige tennistoppers vrijdag 4 juli naar Heemstede
  • ‘Ouderen weten weg naar Mediacafé te vinden’
  • Vijftig jaar Model Auto Club Heemstede
  • Plein1 Koor brengt vrolijke noot
  • Veteranen in het zonnetje
  • De Bloemendaler strijkt neer bij Golfclub Mariënweide
  • Kruidentuin Houtvaartkade officieel geopend
  • Tuinvereniging Bennebroek heet je welkom met een ijsje
Job in de Regio

Edities

  • Bloemendaal e.o.
  • Heemstede e.o.
  • Regio
  • Zakelijk-Nieuws-Landelijk

Zoeken

Heemstede e.o.

Live webcam milieustraat HeemstedeLive webcam milieustraat Heemstede

Bloemendaal e.o.

Live beachcam strand BloemendaalLive beachcam strand Bloemendaal

Onze ophaalpunten

Ophaalpunten Heemsteder|Bloemendaler

Onze uitgaven

Nieuwe Meerbode editie Aalsmeer HC nieuws Noord | Zuid
Nieuwe Meerbode editie De Ronde Venen Amstelveens Nieuwsblad
Nieuwe Meerbode editie Uithoorn Jutter | Hofgeest
Castricummer Heemsteder
Weekblad voor Ouder-Amstel Bloemendaler
Lijf & gezondheid Job in de Regio
WONEN.nl  
VerspreidNet

Heemsteder | Bloemendaler
Zeeweg 191
1971 HB IJmuiden
023-8200170
info@heemsteder.nl
info@bloemendaler.nl

 

Heemstede, Bloemendaal, Bennebroek, Vogelenzang, Overveen en Aerdenhout

 
 

Contact
Andere uitgaven
Bezorgklacht
Ophaalpunten
Vacatures
Voorwaarden
Privacyverklaring

 

© De Heemsteder Uitgevers B.V.

Menu

Beheer cookie toestemming
Deze website maakt gebruik van cookies en soortgelijke functies voor verwerking van informatie over uw eindapparaat en persoonlijke gegevens. Dit omvat integratie van inhoud, externe diensten, elementen van derden, statistische analyse, gepersonaliseerde reclame en sociale media. Toestemming is vrijwillig en kan op elk moment worden ingetrokken via het pictogram linksonder.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Dienst Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}