Missing image

Amateurfotograaf Ian Kneepkens uit Haarlem genomineerd met ‘indringende ogen’

Zes fotografen uit Noord-Holland, waaronder vier jonge talenten, maken kans om een van de prijzen van de grootste natuurfotowedstrijd van Nederland te winnen. Zij behoren tot de genomineerden van de WNF-Frans Lanting Photo Award.

Amateurfotografen Ian Kneepkens (Haarlem), de Amsterdammers Koen Hoekemeijer, Matteo Adriaansen-Van Kammen (7 jaar), Tijl Schiphorst (8), Lieke Bruijn (15) uit Naarden en Mark Gevers (16) uit Vijfhuizen zijn allemaal genomineerd met hun prachtige natuurfoto’s die werden geschoten in verre oorden als Tonga, Costa Rica, Kameroen en Maleisië.

Een jury onder leiding van wereldberoemd natuurfotograaf en WNF-ambassadeur Frans Lanting heeft 30 natuurfoto’s genomineerd in drie leeftijdscategorieën. Daaronder valt ook de prestigieuze Frans Lanting Award. Met 11.559 inzendingen waren er dit jaar een recordaantal inzendingen.  Vanaf vandaag kan iedereen ook via https://photoaward.wnf.nl/op een van de nominaties stemmen voor de Publieksprijs. De uitreiking van de prijzen is begin december.

Indringende ogen
Ian Kneepkens werkte als vrijwilliger bij het Limbe Wildlife Centre in Kameroen, waar hij kennismaakte met de chimpansee Carlos. “De eerste keer dat ik in de indringende ogen van Carlos keek, bekroop mij een gevoel van intens verdriet en onmacht. Hoe kan het zo ver komen dat wij mensen een dier dat zo dichtbij ons staat, zo kunnen behandelen?” Dit gevoel heeft Kneepkens helemaal overgebracht in zijn foto. Tijl Schiphorst kwam tijdens het snorkelen in Maleisië een zeeschildpad tegen onder water en wist deze vast te leggen. “Het is zo mooi om een schildpad van zo dichtbij te zien. Dit mag niet verdwijnen. Zeeschildpadden worden bedreigd door de mensen die door stropen en met licht en andere vervuiling de schildpadden in de weg zitten.”

‘Natuur is overal’
Juryvoorzitter Frans Lanting is onder de indruk van de ingezonden foto’s. “Wat zijn er toch veel talentvolle natuurfotografen in Nederland. De kwaliteit van de foto’s was ook dit jaar weer fantastisch. Het is een genot om alle inzendingen door te nemen. Het maakt niet uit of het foto’s zijn van verre oorden of van dichtbij in Nederland, want natuur is overal.”

Vier prijzen
De WNF-Photo Award kent een Publieksprijs en drie juryprijzen: de WNF-Kids Award (6-11 jaar), de WNF-Young Talent Award (12-18 jaar) en de prestigieuze Frans Lanting Award voor volwassenen. De fotowedstrijd wordt voor de vierde keer door het Wereld Natuur Fonds georganiseerd in samenwerking met Frans Lanting. Lanting wordt beschouwd als één van de grote natuurfotografen van deze tijd. Al 40 jaar reist hij de wereld over om de schoonheid van de natuur vast te leggen.
Met deze fotowedstrijd hoopt Lanting anderen te inspireren voor natuurfotografie en daarmee respect voor de natuur te stimuleren. De hoofdprijs is een fotoreis naar een WNF-project en de prestigieuze WNF-Frans Lanting Photo Award. De winnaars in de categorieën voor kinderen en jongeren en de winnaar van de Publieksprijs ontvangen ook een bokaal en hebben een meet & greet met Jasper Doest. Verder krijgen alle winnaars een overnachting in Center Parcs.

Jury
De jury bestaat uit model, actrice én fotografe Kim Feenstra, WNF-ambassadeurs Humberto Tan, André Kuipers, de internationaal onderscheiden natuurfotograaf Jasper Doest en natuurlijk Frans Lanting zelf. Vanuit het Nederlands Fotomuseum is verder Marieke Wiegel jurylid. Zij werkte eerder voor onder meer World Press Photo en Magnum Photos in Parijs. WNF-expert Christiaan van der Hoeven completeert de jury. De juryleden letten bij hun beoordeling van de inzendingen enerzijds op het resultaat (accent op fotografie en beeld) en anderzijds op het verhaal achter het beeld.

Genomineerden Noord-Holland
Haarlem- Ian Kneepkens: ‘Als ogen konden spreken…’
Amsterdam- Koen Hoekemeijer: ‘Moeder en kind’
Amsterdam- Matteo Adriaansen-Van Kammen (7): ‘Slakjes’
Amsterdam- Tijl Schiphorst (8): ‘Dit mag niet verdwijnen’
Naarden- Lieke Bruijn (15): ‘Rainbow’
Vijfhuizen- Mark Gevers (16): ‘Kikvors’

Foto: Ian Kneepkens.