Smartphone

Zo ga je nog duurzamer om met je smartphone

PARTNERBIJDRAGE

Er zijn veel manieren om duurzamer om te gaan met je mobiele telefoon. De energiebesparingsmodus aanzetten, de helderheid van het scherm verlagen, functies die je niet altijd gebruikt (zoals bluetooth, AirDrop en wifi) uitzetten en misschien een keer de batterij vernieuwen. Onderstaande tips zijn wellicht wat drastischer voor de smartphone-fan, maar in ieder geval dingen om over na te denken.

Koop niet elk jaar een nieuwe

Je kunt je smartphone, mocht het nodig zijn, laten repareren bij ThePhoneLab, in plaats van steeds weer een nieuwe te kopen. Ze worden jaarlijks met veel bombarie gepresenteerd en er gaan elke keer vele honderden euro’s van je budget af om maar het nieuwste model in handen te hebben. Met die uitgave boor je jezelf een vakantie door de neus. Uiteindelijk blijkt dat de verschillen te overzien zijn. De productie van smartphones is, zwak uitgedrukt, niet bepaald een zegen voor onze planeet. Als we allemaal elk jaar een nieuwe kopen, houden we dat in stand. Met recyclen en repareren sla je twee vliegen in een klap.

Relativeer het belang van je smartphone

Woon je bijvoorbeeld in Haarlem? Dan is het een kwestie van even ‘telefoon reparatie Haarlem‘ intikken en naar Haarlem fietsen om erachter te komen dat je telefoon nog wel een tijdje mee kan. Maar daarnaast kan het gebruik minder intensief worden als je je momenten kiest. Leg hem af en toe aan de kant, laat hem in je tas als je op een terras gaat zitten, zet hem uit tijdens een weekendje weg. Soms heb je bovendien geen behoefte aan de actualiteit of de vele updates en selfies op sociale media. Weet je het allemaal beter te relativeren, dan ga je hem vanzelf minder vaak gebruiken en opladen.

Groen opladen met een powerbank

Over opladen gesproken: als je dit op zonne-energie doet, bespaar je weer op een andere manier. Er bestaan opladers met een zonnecel, zogenaamde powerbanks. Deze verzamelen groene energie en zo maak je geen gebruik van het reguliere stroomnet. Zo’n powerbank is een prima investering (ze zijn verkrijgbaar voor enkele tientjes) om wat duurzamer met elektriciteit om te gaan.