Wit Juffershuis wordt grijze gasterij Leyduin

In maart 2015 startte Landschap Noord-Holland een actie om het benodigde budget te verzamelen om de restauratie van het Juffershuis op buitenplaats Leyduin uit te voeren. Dankzij vele bijdragen kon de restauratie in 2015 van start. Op dit moment wordt nog steeds hard gewerkt om dit cultureel erfgoed in topconditie te brengen. Het Juffershuis zal in plaats van wit straks in het grijs herrijzen.
Het Juffershuis op buitenplaats Leyduin is een bijzonder Rijksmonument gelegen in Vogelenzang. Het bijna geheel houten gebouw stamt uit de 18e eeuw en heeft met haar lichte gevel een herkenbaar uiterlijk in het bos. Door jarenlange weersinvloeden en lekkages was het hout sterk aangetast waardoor het gebouw onbruikbaar was geworden. Alleen een grondige restauratie in combinatie met een nieuwe functie kon het gebouw een duurzame toekomst geven.

Zorgvuldige restauratie van een monument kost tijd. In samenwerking met restauratiearchitecten Veldman – Rietbroek – Smit zijn de restauratieplannen zo uitgewerkt dat aannemer Kistemaker ermee aan de slag kon. De houten constructie van het pand bleek op enkele plekken slechter van verwacht. Uit historisch kleuronderzoek is gebleken dat het gebouw ooit grijs van kleur was in plaats van wit. Dit wordt teruggebracht waarmee het pand een charmante en rustige uitstraling krijgt. Verwacht wordt dat begin 2017 de restauratie kan worden afgerond. De sleutel wordt dan overhandigd aan ondernemer Yvette Wink.

Het gerestaureerd gebouw krijgt een nieuwe (openbare) functie. In het monument zal begin 2017 Gasterij Leyduin haar deuren openen. Gasterij Leyduin wordt een inspirerende horecagelegenheid met aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Yvette Wink is ervaren op het vlak van horeca op bijzondere locaties.

De restauratie van het Juffershuis is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van onder andere de Provincie Noord-Holland, Beschermers van Landschap Noord-Holland. Donaties blijven welkom.
Meer lezen over de restauratie?
http://www.landschapnoordholland.nl/project/restauratie-juffershuis