Wederom is het havenconcert een feestje

Door Harry Opheikens 

“Hoe bescherm je je tegen de warme zonnestralen?” Dat was toch wel een belangrijke vraag zondag 11 juni tijdens het tweede havenconcert (in 2022 was de eerste aflevering) aan de Heemsteedse Haven. Zowel publiek als de muzikanten zaten die middag vol in de zon. Allerlei hoofddeksels passeerden de revue alsof het Prinsjesdag was. 

Ondanks de aankondigingen via vele kanalen was er toch minder publiek dan vorig jaar. Wellicht kozen veel mensen ervoor om naar het strand te gaan. Dit gaf geen reden er niet een feestje van te maken. Veel mensen maakten gebruik van de haven om met hun bootje aan te leggen, voldoende catering aan boord. Een koel briesje maakte het wat aangenamer in het verder erg warm weertje. 

Het Symfonisch Blaasorkest Heemstede (SBH) organiseerde dit concert ter gelegenheid van haar 25-jarig bestaan. De beide orkesten van het SBH – het Symfonisch Blaasorkest (SBO) en de Teisterband (TB) – traden op in samenwerking met de Heemsteedse Harmonie St. Michaël. Er werd dan ook druk uitgewisseld met muzikanten. De muziek klonk wat bescheidener dan die van het Veerplas Festival op de avond van 10 juni. Dat was in de verre omstreken te horen. 

Het maakt het Havenconcert dan ook weer intiemer, want het is zo lekker dichtbij allemaal. Het SBO blies de aftrap van het concert om twee uur onder leiding van dirigent Leon Bosch en bracht diverse stukken filmmuziek ten gehore uit o.a. ‘The Godfather’ en ‘Pirates of the Caribbean’. Inmiddels een vast nummer bij hun concerten is de ‘Heemsteder Serenade’, speciaal in opdracht gecomponeerd voor het 25-jarig jubileum van het SBH. Wie weet het nieuwe Heemsteeds volkslied? 

De Harmonie St. Michaël bracht in het tweede deel van het concert onder leiding van John Brouwer muziek uit de jaren 70 en 80 ten gehore, een medley uit de musical Grease en verder een collage van muziek uit de muziekstad Liverpool. 

Swingende muziek presenteerde de Teisterband op de planken onder leiding van Miklós Fürst. Heel stiekem wordt er dan toch meegedeind onder het genot van een wijntje. 

En ja, zeker voor herhaling vatbaar in 2024, maar dat geldt voor meer eventuele muziekevenementen met geluid, dat acceptabel is voor de omgeving. 

Beeld van Harry Opheikens