Waar zijn de echt Haarlemse sportevenementen?

Donderdagmiddag 24 november, om vijf uur, werd de tentoonstelling ‘Haarlem Sportstad’ geopend in de Doopsgezinde kerk in de Frankestraat in Haarlem. Vereniging RCH uit Heemstede was daar bij.

Niet de minste sporters kwamen aan bod. Na de toespraak van directrice Dr. Laura van der Wijden deden Yvonne van Gennip en Mart Smeets nog een duik in hun sportgeschiedenis. Ook zij hebben attributen voor de tentoonstelling ingebracht. Daarnaast gaf Mart Smeets toch wel aan dat Haarlem Sportstad een wat mindere fase doormaakt. Ooit was er betaald voetbal, de Honkbalweek, de Basketbalweek en noem maar op, vele evenementen die op de kaart hebben gestaan, maar waar zijn die nu? Gelukkig kan er genoten worden van de tentoonstelling over hoe het allemaal geweest is met natuurlijk als voorloper Pim Mulier.

Op de RCH-website: www.rch-voetbal.nl kunt u de relatie tussen de Heemsteedse vereniging en Haarlem terugvinden.

Kort samengevat was RCH van oorsprong een Haarlemse Club en was het dan ook Racing Club Haarlem. Sportlocatie was toen de Middenweg (overigens wel een foutje op een panel in de tentoonstelling, want de Middenweg wordt toegedicht aan Heemstede). Begin jaren 30 kwam RCH naar Heemstede op het Sportpark Heemstede. Pas in 1965 werd het Racing Club Heemstede. Omdat RCH van oorsprong een Haarlemse Club is geweest en de tentoonstelling een historisch overzicht is van vele sportactiviteiten en kampioenen uit Haarlem en omstreken (RCH was o.a. Nederlands kampioen in het seizoen 1922/1923) mocht ook RCH een aantal attributen tentoonstellen. Vele prominente Haarlemsporters, Haarlemse kampioenen en verenigingen hebben hun bijdrage geleverd aan deze leuke en overzichtelijke tentoonstelling. De tentoonstelling duurt tot 28 mei 2017.

RCH-voorzitter John Hegman bij clubicoon Loek Biesbrouck. (Foto: Harry Opheikens).