Karper

Voertips bij het karpervissen

PARTNERBIJDRAGE

Wanneer je aan mensen verteld die onbekend zijn met het karpervissen dat jij met tijgernoten een karper vangt, zullen ze je voor gek verklaren. Tijgernoten karper wordt door veel mensen gelinkt aan de borrelnootjes die in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Echter is dit binnen de visserij een zeer bekend karper aas. In dit artikel leggen we je de basis qua voertips uit voor het karper vissen.

Tijgernoten gebruiken voor karpervissen

Tijgernoten karper zijn noten die uit de grond in voornamelijk Afrika worden geoogst. Deze tijgernoten zijn doorgaans verkrijgbaar in een aantal verschillende formaten. Doorgaans geldt de regel: hoe groter de tijgernoten, des te duurder ze zijn. Normaliter zijn tijgernoten bruin van kleur. Ook zijn er tijgernoten leverbaar in witte en zwarte kleur. Deze afwijkende kleuren kunnen voornamelijk op druk beviste wateren het verschil maken.

Tijgernoten zijn droog of kant en klaar verkrijgbaar. Belangrijk is om te weten dat de droge tijgernoten voor het gebruik nog geweekt en gekookt moeten worden. Week de tijgernoten hiervoor in een emmer of pan 24-48 uur. Kook deze tijgernoten vervolgens zo’n 45 minuten. De tijgernoten zijn hierdoor gereed voor gebruik. Het is ontzettend belangrijk om tijgernoten goed te bereiden. Wanneer je dit niet doet, zijn de tijgernoten onverteerbaar voor de karper. Dit kan dodelijke gevolgen hebben. Wanneer je hier geen zin of tijd voor hebt. Kun je er ook voor kiezen om jouw tijgernoten kant en klaar gekookt te kopen. Deze tijgernoten zijn reeds geweekt en gekookt. Hiermee kun je gelijk naar de waterkant!

Tevens zijn er ook veel verschillende soorten karper aas die kunt combineren met tijgernoten karper. Zo zijn verschillende partikel mixen met tijgernoten, mais, hennep en boekweit zeer populair! Ook kun je tijgernoten karper prima combineren met karper aas als boilies en pellets. Deze mixen zorgen voor veel attractiviteit onder water. Ook zijn er pellets en boilies ontwikkeld die gemaakt zijn van tijgernotenmeel!

Massa is kassa bij karper aas

Op het gebied van karper aas zijn er erg veel verschillende lasbedrijven en hengelsportzaken waar je karper aas kunt kopen. Bij hengelsportzaken zie je vaak dezelfde merken terugkomen. Deze grotere merken leveren prima kwaliteit karper aas maar zijn vaak behoorlijk duur. Voor een instant vis sessie is dit natuurlijk geen punt, hierbij heb je aan een kilo voer vaak al meer dan genoeg. Deze kleine verpakkingen zijn vaak houdbaar buiten de koeling en gereed voor gebruik. Wanneer je een voerstek op wilt bouwen, heb je vaak wel een behoorlijke hoeveelheid karper aas nodig.

De echte grootverbruikers kopen vaak droge bulk verpakkingen van 20 of 25KG. Wanneer je deze partikels of tijgernoten karper kookt. Hou je al snel tussen de 35 en 60 KG voer over. Dit scheelt behoorlijk in de portemonnee. Wel kost het weken en koken van partikels en karper tijgernoten in bulk behoorlijk veel tijd. Wanneer je het behoorlijk druk hebt, is het logisch dat je hier niet altijd zin in hebt. Hiervoor is het bij verschillende bedrijven op kant en klare vers gekookte partikels in bulk te kopen. Vaak zit dit karper aas netjes vacuüm per 5KG verpakt om de houdbaarheid te verlengen.