Tussenstand Energy Battle: Heemstede op tweede plaats

Bij de tussenstand van de Klimaatverbond Energy Battle staat de gemeente Heemstede  op  de tweede plaats, met een besparing  op elektriciteit van gemiddeld 19%. Nijmegen realiseerde  voor de tweede keer op rij de grootste besparing  ( 23%). De teams uit Helmond en Heemskerk  zitten Heemstede dicht op de hielen, met  18% en 17%. In deze tweede ronde wisten in totaal 74 gezinnen de Energy Battle vier weken lang vol te houden en bespaarden de teams 14% elektriciteit en 19% gas.

Zowel Heemstede als Heemskerk deed deze keer  mee met een basisschool en de gezinnen van leerlingen  van die school. Het gaat om De Evenaar in Heemstede en de Kariboe in Heemskerk. Basisschool De Evenaar zelf behaalde een mooi resultaat met  een energiebesparing  van ruim 17%. Het tijdens de pauze en de gymles  uitschakelen van de digiborden en lampen blijkt een grote besparing op te leveren. De leerlingen zagen er op toe dat de leerkrachten daaraan dachten. Gas besparen gebeurde  eenvoudigweg door de radiotoren per klas lager te draaien als het te warm werd. Op de Wattcher in de centrale hal kon iedereen zien hoe het  energieverbruik daalde zodra  apparaten werden uitgezet.  Er kon natuurlijk ook mooi worden gerekend met alle cijfers: hoeveel verbruik je  per dag per kind en hoeveel procent bespaar je ten opzichte van vorig jaar, enzovoort.

Inmiddels zijn de derde teams van de deelnemende gemeenten van start gegaan. In Heemstede doen in deze derde ronde  gezinnen van Valkenburgschool-leerlingen mee, een enthousiaste groep die via  whats-app  tips en ideeën deelt.

Op vrijdag 6 februari, op de Greenchoice Warme Truiendag, wordt bekendgemaakt welke gemeente de grootste gemiddelde besparing heeft gerealiseerd. Volg de Warme Truiendag en de Klimaatverbond Energy Battle ook op Twitter: @warmetruiendag en @energybattle1.