Stem uitbrengen voor beste idee Nederland als Deltaland

Ruim 400 publieksstemmen zijn uitgebracht op het beste idee voor een droog, veilig en leefbaar Nederland. Vijf genomineerde studenten presenteren momenteel in het Cruquius Museum in de tentoonstelling Cruquius2020 hun vernieuwende ideeën over de toekomst van Nederland als deltaland. De Vereniging van Vrienden van De Cruquius schreef de prijsvraag uit om studenten te prikkelen dit urgente vraagstuk met een frisse blik te benaderen. Tot 20 januari kan het publiek haar stem uitbrengen op het beste idee. Bezoek dus nog snel de tentoonstelling, of breng uw stem uit op www.haarlemmermeermuseum.nl. En kom op vrijdag 27 januari om 15.30 uur naar de prijsuitreiking in het Cruquius Museum.

Hoe houden we Nederland Deltaland met zijn polders de komende 100 jaar bewoonbaar, leefbaar en veilig? Studenten bogen zich over dit mondiale vraagstuk dat invloed heeft op vele deelgebieden als vervoer, landbouw, lifestyle, energiehuishouding, bedrijven en ICT. De studenten kregen specifieke aandachtspunten van Haarlemmermeer voorgelegd. Zoals de verzilting van de polder of de klimaatbestendigheid van en leefbaarheid rond Schiphol. Vanuit verschillende studierichtingen kwamen inzendingen binnen, zoals de Academie voor Bouwkunst, TU Delft, Wageningen Universiteit en enkele Hogescholen. De vakjury selecteerde vijf oplossingen op basis van breedte van de visie, de onderbouwing en verrassende perspectieven. Gemaal De Cruquius, in 2016 uitgeroepen tot Monument van Haarlemmermeer, vertelt het verhaal van de strijd tegen het water, in historisch perspectief en richting de toekomst.

Om 16.30 uur is de officiële prijsuitreiking aan de winnaars door de burgemeester van Haarlemmermeer, Theo Weterings en geeft juryvoorzitter Gerrit van der Plas een toelichting op de winnaars van de publieksprijs en de juryprijzen. Aanmelden voor de prijsuitreiking kan via cruquiusvrienden@gmail.com. De toegang is gratis bij aanmelding vooraf, en bij vrije inloop op vertoon van museumkaart.

Op de foto: een van de genomineerden in de verkiezing tot beste idee van ‘Cruquius 2020, Nederland Deltaland’, 
Stein van Brunschot; studierichting: landschapsarchitectuur; universiteit/HBO: Academie voor Bouwkunst, Amsterdam; titel inzending: Dynamische Delta. Deze inzending behandelt het bewoonbaar, leefbaar en veilig maken van de delta door natuurlijke processen, met name door een zandmotor.