Sportieve expositie in Raadhuis van Heemstede

De Burgerzaal in het Heemsteedse Raadhuis krijgt tijdelijk een sportief tintje. Vanaf 2 maart exposeren leden van fotoclub De Luifel hun mooiste foto’s met als thema ‘Sport in Heemstede en omgeving’. Na de tentoonstelling over de Groenendaalse Torenlaan is dit de tweede expositie die de amateurfotografen organiseren.

“Sport is overal. Bijna iedereen heeft er iets mee. En fotografisch kun je er veel in kwijt. Dat maakt het zeer geschikt als thema voor onze fotoclub”, licht beroepsfotograaf Geek Zwetsloot toe. Hij organiseert al jaren cursussen voor WIJ Heemstede. Samen met een aantal cursisten vatte hij het plan op om de amateurfotografie in Heemstede nieuw leven in te blazen. Zo ging in 2015 fotoclub De Luifel van start. Deelnemers bespreken om de week elkaars werk, op basis van een gezamenlijk gekozen onderwerp of thema. “De kunst is om foto’s te maken die boeien. Die een verhaal vertellen. In de fotoclub zijn we telkens vanuit een ander thema bezig met licht, compositie, beweging. Dat probeer ik bij de deelnemers steeds sterker te maken. Het resultaat van de sportopdracht mag er zijn!”

De expositie laat sport in veel vormen zien: roeien, kitesurfen, dansen, paardrijden, schaken, biljarten, mountainbiken, klimmen, tennissen, hardlopen en meer. “Het leuke van dit thema is dat je al snel affiniteit hebt met het onderwerp van je foto. Je voelt je al snel een fotograaf van de krant”, is de ervaring van Ferdinand Koene, één van de exposanten. “Fototechnisch valt er veel te kiezen: licht en beeld vanuit een bepaald perspectief, wel of geen beweging in je foto. Ik heb klimmen en roeien als onderwerp genomen. Twee technische sporten, met het Spaarne als verbinding: Klimmuur Haarlem aan het Spaarne, en roeivereniging KR&ZV Het Spaarne. Bij klimmen was de uitdaging om met binnenlicht en hoge klimwanden een spannende foto te maken van een klimmer in actie. Bij roeien heb je te maken met buitenomstandigheden en vaak grote afstanden. Ik heb de voorbereiding van de achten-teams op een jubileumwedstrijd vastgelegd, met schaduweffect. Ook paardrijden en dansen, de favoriete sporten van mijn dochter, heb ik gefotografeerd.”

De fotoclub heeft al plannen voor een volgende expositie. “We gaan door met een maatschappelijk thema: vluchtelingen”, vertelt Geek. “En tussendoor zijn we aan de slag met kleine thema’s per deelnemer. Er is nog ruimte voor enthousiaste amateurfotografen. Dus vind je het leuk om te leren van elkaars ideeën en creatieve uitvoering van opdrachten, en af en toe je foto’s te exposeren: welkom bij de club!”

De sportfoto’s zijn vanaf 2 maart te bezichtigen op de openingstijden van het Raadhuis.