‘Schilderen manier om met familie te communiceren’

In Restaurant ’t Fort Vijfhuizen is een bijzondere expositie te zien, getiteld ‘Kathryn and Ivor – Two Generations in Art’. Het gaat om aquarellen van Kathryn Brouwer en grootvader Ivor Prosser (1896–1945). De Hoofddorpse Kathryn Brouwer (55) heeft haar grootvader Ivor Prosser nooit gekend. Maar dat ze nauw met elkaar verbonden zijn, lijdt geen twijfel. Kunst vormt de rode draad, zo bewijst hun expositie in het Restaurant ’t Fort Vijfhuizen. Kathryn Brouwer komt uit Winchester, Engeland, en woont al 20 jaar in Hoofddorp. Zij maakt aquarelschilderijen van historische gebouwen, grachtenpanden en kerken in de omgeving. Haar grootvader Ivor maakte kunst tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als ingenieur bij de Britse Royal Navy schilderde hij wat hij zag: door hem onderhouden torpedoboten die op weg gingen om Duitse schepen aan te vallen.  Hij schilderde ook zijn vrouw en familie. Het was zijn manier om met zijn familie te communiceren. Kathryn: “Mijn grootvader was veel weg van huis. Ik denk dat tekenen en schilderen een troost voor hem was.” Ivor stierf toen hij nog maar 49 jaar oud was, vier maanden voor het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Toen Kathryn naar Nederland vertrok, gaf haar vader haar zestien schilderijen en een schetsboek met potloodtekeningen van haar opa in bewaring. Kathryn: “Hij wist dat ik er goed voor zou zorgen. In gedachten beloofde ik mijn opa dat ik zijn werk ooit aan de wereld zou laten zien. Ik wist alleen op dat moment niet hoe! Onze werken gezamenlijk exposeren, betekent veel voor mij”, vertelt Kathryn. ‘Ik voel dat ik via mijn ouders iets van mijn grootvader heb gekregen en daar ben ik hen heel dankbaar voor. Alsof Ivor mij het lef heeft gegeven om mijn creatieve zelf te laten zien. Hij had een kort, moeilijk leven, hij had geen kans om zijn talent te ontwikkelen en er echt van te genieten. En toch heeft hij zulke mooie kunst kunnen maken. Ik heb een makkelijk leven in vergelijking met hem, maar ik vind het soms een uitdaging om kunst te maken.”

De tentoonstelling ‘Kathryn and Ivor – Two Generations in Art’ is vanaf nu te zien tot 31 december 2016 in het Restaurant ’t Fort, Fortwachter 3, Vijfhuizen. Openingstijden: dinsdag t/m zondag 11.00 tot 17.00 uur.

Voor meer informatie: www.kathrynbrouwer.nl