Rappers Dos Hermanos in Week van de Jonge Mantelzorger

Van 6 tot en met 9 juni is het De Week van de Jonge Mantelzorger. In Zuid-Kennemerland worden allerlei activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor jonge mantelzorgers. Dat zijn kinderen en jongeren die mantelzorg bieden aan een ziek familielid. Het Haarlemse rapduo Dos Hermanos maakt 6 juni samen met leerlingen van het Coornhert Lyceum een rap over mantelzorg. De week is een initiatief van Tandem Centrum voor Mantelzorgondersteuning.

Een op de vier jongeren tot 25 jaar heeft thuis dagelijks te maken met een familielid dat langdurige zorg nodig heeft. Die verzorging kan nodig zijn vanwege een ziekte, lichamelijke beperking, psychische/psychiatrische aandoening, verstandelijke beperking of verslaving. Voor jonge mantelzorgers is dat vaak een belasting waar ze niet altijd even makkelijk over praten. Velen van hen vinden het vanzelfsprekend om voor hun zieke (groot)ouders, broertje, zusje of andere familieleden te zorgen. De zwaarte van die zorg kan leiden tot concentratieproblemen op school, vermoeidheid en stress. Toch geven jongeren vaak aan dat het óók heel fijn kan zijn om iets te kunnen betekenen voor een naaste.

Tandem biedt hen advies en een luisterend oor. De Week van de Jonge Mantelzorger werd in 2016 voor de eerste keer gehouden en was volgens Tandem-projectmedewerker Nikki Alkemade een groot succes: “We kregen veel leuke reacties. Allereerst van jonge mantelzorgers die het fijn vonden om vragen te kunnen stellen en hun verhaal te doen. Maar ook van mensen die zich nooit gerealiseerd hadden hoe zwaar het is voor jongeren om mantelzorg te moeten bieden.”

In De Week van de Jonge Mantelzorger worden in Zuid-Kennemerland informatieve activiteiten georganiseerd. De feestelijke aftrap is dinsdag 6 juni ’s middags op het Coornhert Lyceum in Haarlem. De rappende broertjes Joelito en Lorenzo Cortes – optredend als Dos Hermanos – maken met tientallen leerlingen van deze school een rap over jongeren en mantelzorg. Die wordt ’s middags in de aula ten gehore gebracht. Dos Hermanos is onder meer winnaar van Giel’s Talentenjacht. Hun recente single I do scoorde op Youtube al ruim 600.000 views.

Op het Coornhert Lyceum wordt 6 juni ook een Tandem-plaquette onthuld, omdat op deze school al jaren extra aandacht aan de positie van jonge mantelzorgers wordt besteed. Dat gebeurt mede op basis van door Tandem verzorgde gastlessen. Hetzelfde geldt voor de Martin Luther Kingschool in Haarlem waar Tandem ook al jaren gastlessen voor jonge mantelzorgers geeft.

Op het programma van de Week van de Jonge Mantelzorger staat verder een tandemtocht langs organisaties die met kinderen en/of jongeren werken, een gezellige avond in het Haarlemse jongerencentrum Flinty’s en diverse gastlessen op scholen in Zuid-Kennemerland. Vrijdag 9 juni wordt de week afgesloten met een workshop voor beroepskrachten en vrijwilligers in samenwerking met de Vrijwilligersacademie.

Het volledige programma en algemene informatie over jonge mantelzorgers is te vinden op www.jmz.nu en op https://nl-nl.facebook.com/TandemJongeMantelzorgers