Nieuwjaarsduik: hoe doe je dat eigenlijk (veilig)?

Op 1 januari verwacht Reddingsbrigade Nederland dat weer vele duizenden Nederlanders het nieuwe jaar met een frisse duik zullen beginnen tijdens een van de Nieuwjaarsduiken in het land. Vol enthousiasme wordt een duik genomen in het koude water, maar dat is niet altijd zonder gevaar.

Al jaren letten de lifeguards van de Reddingsbrigade op de veiligheid van de duikers tijdens dit traditionele Nederlandse evenement. Ook op 1 januari 2017, het jaar waarin de Reddingsbrigade haar 100-jarig jubileum viert, staan weer meer dan 1.000 lifeguards klaar om op de veiligheid van de duikers in het koude water te letten. Om deelnemers aan de Nieuwjaarsduik zo optimaal mogelijk voor te bereiden en onderkoeling te voorkomen heeft de Reddingsbrigade een aantal handige tips om het jaar 2017 veilig te beginnen. Vooral ‘wild duiken’ wordt afgeraden.

5 tips van de Reddingsbrigade voor een veilige duik:

1) Duik alleen waar toezicht is
Wil je op 1 januari het frisse water trotseren voor een Nieuwjaarsduik, doe dit dan bij een georganiseerde duik waar ook gekwalificeerd toezicht van de Reddingsbrigade aanwezig is. Ga niet ‘wild duiken’ op afgelegen locaties waar geen toezicht of eventuele hulp in de buurt is.

2) Kom op tijd en wees goed voorbereid
Nieuwjaarsduiken worden vaak goed bezocht door zowel deelnemers als toeschouwers. Hierdoor kan de lokale infrastructuur overbelast raken. Zorg dus dat je op tijd bent en bekijk de duiklocatie vooraf. Dan kan je goed voorbereid het water in en er ook zo snel mogelijk weer uit. Doe een warming up, hou je aan de aanwijzingen van de organisatie en kijk waar je zo nodig om hulp kunt vragen.

3) Doe alleen mee als je je fit voelt
Indien je je niet fit voelt of het medisch niet verantwoord is om te duiken, duik dan niet. Het is niet alleen een risico voor jezelf, maar ook voor andere duikers en de hulpverleners. Indien je tijdens of na de duik onwel wordt, meld je dan meteen bij de EHBO of een huisartsenpost. Je kan je beter op tijd even laten nakijken dan (te) laat behandeld worden.

4) Bescherm jezelf tegen de kou
– Zet een muts op; via je hoofd verlies je veel warmte.
– Heb je het snel koud? Smeer je dan in met vaseline of draag een neopreenpak.
– Doe bij terugkeer uit het water direct slippers of schoenen aan.

5) Warm goed op na de duik
– Kleed je niet direct te dik aan, maar geef je lichaam de tijd de kou er uit te werken.
– Draag tijdens het opdrogen een badjas.
– Zoek een warme omgeving om je aan te kleden.

Voor meer informatie over Reddingsbrigade Nederland, zie www.reddingsbrigade.nl