Nadara Gypsy Wedding Band uit Transsylvanië

Op donderdag 15 december sluit de Pletterij het najaarsseizoen op een spetterende manier af met één van de beste zigeunerorkesten uit Transsylvanië, de ‘Nadara Gypsy Wedding Band’.
Nadara brengt originele roma-muziek met Hongaarse en Roemeense invloeden. Een voorstelling van Nadara is niet denkbaar zonder de opzwepende, spectaculaire zigeunerdansen. Het repertoire van Nadara bevat oorspronkelijke zigeunermelodieën, maar natuurlijk ook repertoire van naburige volkeren, onderweg opgepikt.
Leadzangeres Alexandra zingt de sterren van de hemel in het Romanes, het Hongaars, Roemeens of Russisch. De vonken spatten eraf! Aan het karakteristieke traditionele Transsylvaanse dorpsorkesttype (viool, kontra, contrabas) voegden de roma de ‘stedelijke’ instrumenten accordeon, saxofoon, cimbaal en percussie toe.
Dankzij haar eigentijdse en opzwepende gypsy-beat veroverde Nadara eerst de lokale bruiloftsmarkt in Transsylvanië en daarna de wereldmuziekpodia in geheel Europa. De band behaalde grote successen op het Sziget-festival in Budapest, het filmfestival in Cannes, tijdens grote jaarlijkse festivals in Tsjechië (Khamoro), Roemenië en Frankrijk, op het Gypsy Festival in Tilburg, in het Tropenmuseum en het Concertgebouw en op vele andere internationale podia en festivals. Nadara speelde in de films ‘Transylvania’ , ‘Liberté’ en ‘Sherlock Holmes’.
De voorstelling begint om 20.30 uur, de toegangsprijs is €7,50 (tot 25 jaar: €5,00). Voor Vrienden van de Pletterij is er een speciale actieprijs van €3,75. Kaarten zijn te koop via www.pletterij.nl.