Mooiste fragmenten uit verschillende opera’s

Zondag 13 november zullen twee jonge zangtalenten onder begeleiding van strijkorkest ‘Die Haerlemsche Musyckcamer’ de mooiste fragmenten uit verschillende opera’s laten horen. De IJslandse sopraan Hildur Hafstad studeerde in Nederland en zong al enkele keren met De Nederlandse Opera. Mezzosopraan Franziska Brandenberger komt uit Zwitserland en is verbonden aan het Nederlands Kamerkoor en vertolkte al vele solo-rollen met orkest. Het orkest staat onder leiding van de ambitieuze en getalenteerde Zwitser Konradin Herzog.

Het programma vangt aan met de Sinfonia de l’Olimpiade van Vivaldi, een ouverture tot een opera vol dramatiek. Daarna volgen zes beroemde aria’s en duetten met de twee zangeressen begeleid door de Musyckcamer.

De eerste ‘Caro! Bella!’ uit Giulio Cesare in Egitto van Händel is een liefdesduet tussen Cleopatra en Caesar. Mezzosopraan Franziska Brandenberger sluit aan met een prachtig virtuoos liefdeslied ‘Una voce poco fa’ uit De barbier van Sevilla van Rossini. Vervolgens bespreken de dames in ‘Prenderò quel brunettino’ uit Così fan tutte van Mozart, of ze voor de blonde of de brunetto gaan, wanneer twee heren hen versieren.

De sopraan Hildur Hafstad vervolgt met de aria ‘Prendi, per me sei libero’ uit L’elisir d’amore van Donizetti, waarin de rijke landeigenares haar arme geliefde probeert te overtuigen om thuis te blijven in plaats van in het leger te gaan. In het beroemde ‘Bloemenduet’ uit de opera Lakmé van Delibes plukt Lakmé met haar bediende bloemen en spreekt angst uit voor haar vader. Als laatste laten de dames de bekende ‘Barcarolle’ horen; een Venetiaans gondellied met als titel ‘Belle nuit ô nuit d’amour’ uit de opera Les contes d’Hoffmann van Offenbach.

Na al het operaspektakel pakt de Musyckcamer uit en laat al haar kunnen horen met de Serenade voor strijkers in Es groot van Wolf-Ferrari. Deze minder bekende Duitse Italiaan schreef dit prachtige werk tijdens zijn muziekstudie, maar vooral zijn latere Italiaanse opera’s waren in Duitsland zeer populair vóór de eerste wereldoorlog.

Het concert begint om 15.00 uur in de Doopsgezinde kerk Haarlem (Frankestraat 24). Kaarten à 15 euro zijn verkrijgbaar via www.diehaerlemschemusyckcamer.nl of aan de zaal.