Misbruik landrechten: wat kunnen wij doen?

Op maandagmiddag 12 september spreekt Sylvia Kay van het TransNational Institute Amsterdam in de Van Hogendorpstraat te Haarlem september over het wereldwijde misbruik van landrechten: een dreiging voor velen. Deze lezing vindt plaats van 15.00 tot 16.00 uur. Aanmelden gebeurt via info@saamhorigheidsfonds.nl of telefonisch: 023-5287361. De toegang is gratis. Deze lezing komt tot stand door het Saamhorigheidsfonds.

Sylvia Kay, medewerker van het TNI, houdt een korte voordracht over land-grabbing: hoeveel komt het voor, wat kunnen de gedupeerden doen en wat kunnen wij er tegen doen, hoe kan het voorkomen worden?Miljoenen boeren bewonen het land van hun voorouders. Ze gebruiken het om hun voedsel te verbouwen, dieren te houden of bos te exploiteren. Echter, in ontwikkelingslanden hebben velen geen documenten die aantonen dat ze de rechtmatige eigenaar van de grond zijn. Steeds vaker proberen grote ondernemingen de bewoners te verdrijven om op hun grond een mijnbouwbedrijf, plantage of toeristenindustrie te vestigen. Omkoping van autoriteiten komt veel voor. De bewoners krijgen weinig of geen compensatie, ze worden vaak met geweld verjaagd en dreigen te verhongeren. Deze ‘land-grabbing’ (landroof) is een ernstig en wereldwijd toenemend probleem.

Uiteraard is er verzet, door de boeren, bewoners, plaatselijke organisaties en door het TransNational Institute (TNI) te Amsterdam, dat al 40 jaar opkomt voor eerlijke verhoudingen.

Ethiopische man kijkt toe hoe machines van buitenlandse investeerders het land gereed maken voor agro-industrie.