Lange traditie van modeltekenen in de Waag

De kunstenaarsvereniging KZOD (Kunst Zij Ons Doel) biedt al bijna 200 jaar gelegenheid tot tekenen naar levend model. De tweede etage van het monumentale pand De Waag aan het Spaarne in Haarlem is daartoe ingericht als tekenzaal. De komende drie weken exposeren 16 tekenaars werk dat gedurende het afgelopen jaar is gemaakt. De werken tonen vrouwen en mannen in allerlei posities, gekleed of ongekleed. Bezoekers kunnen tijdens de gehele expositieperiode hun waardering uiten door een stem uit te brengen op het volgens hen mooiste, opvallendste of origineelste werk.

Over bijna 200 jaar tekenen in de Waag kan nog het volgende verteld worden: tekenen nam in vroegere jaren een zeer belangrijke plaats in. KZOD ontstond immers zo’n twee eeuwen geleden uit het z.g. ‘Teekencollegie’, ook wel bekend als de Stads Teekenacademie. Destijds werden er zelfs aparte tekenavonden voor gekleed model en voor naaktmodel georganiseerd. Om aan het laatste deel te nemen werd een zeer strenge selectie toegepast. Nieuwe leden bijvoorbeeld mochten in geen geval een naaktmodel zien, laat staan tekenen! Naast model werd er ook naar gipsen beelden getekend. Modeltekenen in de Waag staat voor een lange traditie waarin leden destijds zelfs verplicht waren een bijdrage te leveren aan het z.g. jaarlijkse tekenalbum. De inrichting van de monumentale tekenzaal is antiek en sober, maar voldoet nog steeds voor het doel. Leden van KZOD kunnen twee keer in de week terecht om hun vaardigheid en creativiteit op tekengebied alle kans te geven.

De volgende tekenaars exposeren een selectie van hun eigen modeltekeningen: Mary Admiraal, Eric Bos, Peter Brunsmann, Hans Duivenvoorden, Joke Kokkelkoren, Gerard Free, Rob Daniels, Marja ten Hoorn, Frouwine de Graaff, Yvette van Nes, Luna Meis, Saskia Vellekoop, Francisca Janssen, Saskia Kluft, Ellen Kooi en Barbara Schroder. De tekeningen zijn te bezichtigen vanaf donderdag 17 augustus tot en met zondag 4 september te bezichtigen in de Waag (Spaarne 30). Openingstijden donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Zie verder www.kzod.nl en Facebook.

Werk van Arend Reinink.