Daglenzen

Kun je daglenzen nog een dagje langer dragen?

PARTNERBIJDRAGE

De naam van contactlenzen verraadt natuurlijk al dat ze bedoeld zijn om één dag te dragen. Maar kan het écht niet een dagje langer? En wat als je de lenzen maar een paar uur in hebt gehad? Kun je ze dan op een later moment weer een paar uur dragen? Het antwoord is heel simpel: nee! Maar hoe zit dat dan? Dat leggen we in dit artikel uit.

Eenmalig gebruik

Daglenzen zijn lenzen voor eenmalig gebruik. Deze lenzen draag je één dag en aan het eind van de dag gooi je de lenzen weg. De volgende dag pak je een nieuw setje lenzen dat je aan het eind van de dag gewoon weer in de prullenbak gooit. Draag daglenzen nooit langer dan een dag. Ze heten niet voor niks daglenzen, ze zijn niet gemaakt om meerdere dagen te dragen.

Daglenzen zijn glad en dun. In vergelijking met bijvoorbeeld maandlenzen is de structuur fragieler. Ze zijn ontworpen om een gezonde hoeveelheid zuurstof door te laten voor één dag. Die zuurstofdoorlatende structuur gaat kapot als je de lenzen langer draagt. Dit leidt tot rode, geïrriteerde ogen, een branderig gevoel en mogelijk ernstige complicaties op de lange termijn.

Maar wat als je de lenzen maar een paar uur hebt gedragen?

Eigenlijk zouden we daglenzen ook ‘eenmalige lenzen’ kunnen noemen. Het maakt niet uit hoeveel uur per dag je de lenzen draagt; als je ze uitdoet, moet je ze weggooien. Je kunt het vergelijken met een rol koekjes. Of je nu alle koekjes opeet, of maar één, de houdbaarheidsdatum is voor alle koekjes hetzelfde.

Daarnaast worden daglenzen geleverd in een eenmalige verpakking. De verpakking is niet geschikt om je lenzen opnieuw in op te bergen. Als je voor daglenzen kiest, is dat vaak ook vanwege het gemak. Je hoeft de lenzen niet schoon te maken en je hoeft geen lenzenvloeistof te kopen. Er bestaat dan ook geen lenzenvloeistof voor daglenzen. En denk niet dat je alle soorten lenzenvloeistof voor alle lenzen kunt gebruiken, want er kan zelfs een chemische reactie ontstaan. Experimenteer dus niet met je daglenzen en lenzenvloeistof!

Kies voor je gezondheid

Misschien lijkt het aantrekkelijk om daglenzen nog een keertje te dragen om geld te besparen. Maar veel mensen die daglenzen hebben, dragen deze omdat het de enige verantwoorde manier is om contactlenzen te dragen. Bijvoorbeeld omdat ze snel irritaties krijgen van lenzen of omdat de samenstelling van hun traanvocht zorgt voor veel eiwit- en vetafzettingen op de contactlens. Als je daglenzen draagt omdat je weet dat je lenzen niet zo goed verdraagt, is het langer dragen van een daglens al helemaal vragen om problemen.