Door Bart Jonker
Heemstede – In deze rubriek belichten we kruiden voor in uw kruidentuin. Krijgt u er al zin in om een kruidentuin in te richten? Deze week deel 3 waar koriander, peterselie en wasabi de revue passeren.
Koriander
Je hebt er wat mee of totaal niet: koriander (Coriandrum sativum). Waar de een koriander bejubelt om de aromatische en verfijnde smaak, ervaren anderen een zeepsmaak bij dit kruid. Hoe dit komt, blijft vooralsnog een mysterie. Waarschijnlijk heeft dit toch met het verschil van de smaakpapillen per persoon te maken. Koriander is al eeuwenlang bekend. Voeg koriander toe aan gevogeltegerechten of aan sommige vis- en schaaldiergerechten. In Portugal wordt koriander geserveerd als garnering bij gekookte of gegrilde octopus. De Mexicaanse keuken kent zelfs koriandersoep, dit recept stond ooit in de Heemsteder van 11 december 2019. De Aziatische keuken, met name de Thaise, maakt ook gretig gebruik van koriander. Blaadjes koriander toevoegen aan salades of dressings geven net even die verfijnde twist en smaaksensatie. Naast culinaire toepassingen, wordt het kruid voor geneeskrachtige toepassingen gebruikt. Koriander stimuleert de eetlust en spijsvertering. Bij kinderen helpt het tegen diarree. Uitwendig kunnen de gekneusde zaden gebruikt worden in een kompres, ter verlichting van pijnlijke spieren en reumatische symptomen.
Peterselie
Een als vanouds bekend kruid en populaire smaakmaker: peterselie (Petroselinum crispum). Amsterdammers spreken het woord nog weleens uit als ‘pieterselie’. Peterselie werd in de oudheid al gebruikt en reeds genoemd in een Grieks kruidenboek uit de 3de eeuw voor Christus. In het oude Rome werd peterselie veel gebruikt bij ceremonies en het koken. Je hebt krulpeterselie en blad- (platte) peterselie. Krulpeterselie leent zich goed voor garneringen, terwijl de bladpeterselie wat rijker en voller van smaak is en zich goed leent als culinaire smaakmaker in gerechten. Peterselie kan gebruikt worden als alternatief voor koriander (voor degenen die een zeepsmaak ervaren). Het smaakt uitstekend in vis- kaas- en eiergerechten en kan toegevoegd worden in dressings en vinaigrettes. De Napolitaanse lasagne (zie recept in de Heemsteder van 26 februari 2020) heeft een vulling van ricotta, peterselie, ei en Parmezaanse kaas. Peterselie meebakken in en gerecht geeft smaak aan het gerecht. Geneeskrachtige eigenschappen heeft peterselie ook. Het helpt tegen een blaasontsteking en bevordert de afscheiding van urine. Peterselie nuttigen na knoflook, neutraliseert de reuk. Het verlicht de menstruatiepijn. Let op: peterselie niet te gebruiken bij een zwangerschap!
Wasabi
Wasabi (Wasabia japonica) is niet echt een kruid, maar zoals de Latijnse naam al doet vermoeden een specerij die gewonnen wordt uit de geraspte wortelstam van de Japanse wasabiplant of boom. Tegenwoordig wordt de plant ook in Nederland gekweekt en geteeld. Na 18 maanden is de stam groot genoeg om te oogsten. De plant is niet geheel winterhard en verlangt luchtvochtigheid. Wasabi staat bekend om zijn zoetromige en extreem scherpe smaak, waarvan de substantie wordt geserveerd bij sushigerechten. De groene wasabi-substantie wordt gemaakt van de wortelstam van de plant. De wortels worden verwerkt tot een pasta of gevriesdroogd poeder. De meeste ‘wasabi’ die verkocht wordt, is echter niet gemaakt van de plant Wasabia japonica, maar een imitatie, gemaakt van groengekleurde radijs of een mengsel van mierikswortel, radijs, mosterd, bladgroen en andere stoffen. Ook in Japan wordt vaak imitatiewasabi gebruikt. Alleen in de betere sushirestaurants in Japan en daarbuiten wordt echte wasabi in de sushi verwerkt. Het blad, de bloem en de bladstengels zijn eveneens eetbaar.
Foto boven: Wasabi (Wasabia japonica). (Foto’s: Bart Jonker.)

