Ja Zuster Nee Zuster in Haarlemmerhout Theater

Wie kent de liedjes niet? ‘Niet met de deuren slaan’, ‘Mijn opa’ en ‘In een rijtuigie’. Het legendarische meesterwerk van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink wordt weer gespeeld in Haarlem. Theatergroep Eglentier, muzikaal begeleid door het Ampzing Genootschap, brengt ‘Ja Zuster Nee Zuster’ de laatste twee weekenden van januari op de planken van het Haarlemmerhout Theater aan de Van Oldenbarneveltlaan 17 te Haarlem.

De acteurs van Theatergroep Eglentier zingen de welbekende liedjes uit de serie en worden hierbij begeleid door een aantal mannen van het Ampzing Genootschap. De nummers klinken fris, maar toch bekend. Regisseur Rick Dros is geen fan van echte musicals. Een liedje, een scène, dan weer een liedje, dat wilde hij niet. Daarom heeft hij ervoor gekozen ook muziek onder de scènes te zetten. De regisseur laat de spelers cartoonesk toneelspelen. “We zien dan ook veel typetjes uit de televisieserie van de jaren zestig terug”, zegt woordvoerder-Eglentier Hans Goes.

Menigeen kent de liedjes uit de televisieserie die de VARA tussen 1966 en 1968 uitzond. De 20 afleveringen werden geschreven door Annie M.G. Schmidt, die voor de liedjes samenwerkte met Harry Bannink. Hetty Blok, Piet Hendriks en Leen Jongewaard speelden de belangrijkste rollen toentertijd. Nu, vijftig jaar later, worden de liedjes nog steeds door jong en oud gezongen. “En dat is ook de bedoeling: het publiek mag tijdens de voorstelling naar hartenlust meezingen”, hoopt Goes. “We maken er een feest van herkenning van.”

Hoe ging het verhaal ook alweer? In het rusthuis van zuster Klivia is het een dolle boel. De ingenieur heeft een nieuwe uitvinding gedaan, waar de hele buurt van wakker schrikt. Buurman Boordevol, de eigenaar van het pand, is het nu echt zat. Hij wil zuster Klivia en haar bewoners het huis uit krijgen en probeert dat met allerlei smerige trucjes. Bijvoorbeeld door mevrouw de Kneu in te schakelen als spion. Zou het hem lukken of blijft het rusthuis toch open? Gelukkig is er Gerrit, die probeert te helpen. Of nou ja, helpen…
Voor Ja Zuster Nee Zuster’ zijn nog kaarten te kopen voor de zondagen 22 en 29 januari. De overige data zijn uitverkocht.: Aanvang 20.15 uur. Regie: Rick Dros. Spel en zang: Theatergroep Eglentier. Muziek: Ampzing Genootschap. Kaarten via www.eglentier.nl