Het ‘Indisch zwijgen’ doorbroken

Donderdag 18 mei verschijnt het debuut van de Bloemendaalse auteur Martje Saveur. ‘Het koffertje van mijn moeder, herinneringen aan Indië’ is meer dan een persoonlijk verhaal. Het vertelt over al die mensen die tijdens WO II in Nederlands-Indië verbleven en voor wie nauwelijks of geen aandacht voor was ze na de oorlog, beroofd van alles wat hen dierbaar was, naar Nederland terugkeerden.

Lange tijd durfde Martje het koffertje dat haar moeder uit Nederlands-Indië meenam niet te bekijken, tot op die regenachtige dag in november. De brieven en documenten in die koffer vertellen over de gelukkige beginjaren van haar ouders in Nederlands-Indië, over hun angst voor de Japanse bezetters, het verblijf in de vrouwenkampen, de slachtoffers van de Birma spoorweg onder wie haar vader en de kille ontvangst bij terugkeer in Nederland.

Met de ordening en interpretatie van het schaarse materiaal en het achterna reizen van haar ouders – Indonesië, Birma, Japan – doorbreekt de auteur het ‘Indisch zwijgen’. Ze maakt duidelijk hoe oorlog het leven van mensen op zijn kop zet en al bij de allerkleinsten diepe sporen nalaat. Haar nuchtere en betrokken verslag is een eerbetoon aan alle moeders die de kracht hadden om vol te houden.

Presentatie

Antropoloog/indonesianist dr. Nico Schulte Nordholt (1940, Kefamnanu, West Timor) houdt donderdag 18 mei een korte inleiding, waarna Martje Saveur vertelt waarom dit boek geschreven moest worden. Ze zal ook een paar fragmenten voorlezen. De aanvang is 17.00 uur i nde Poorterzaal van ’t Brederode Huys, Bloemendaalse Straatweg 202, te Santpoort-Zuid. Toegang vrij, maar aanmelden wordt op prijs gesteld: info@schaep14.nl