In Memoriam: Simon Paagman (1940-2019)

Op vrijdag 22 februari overleed Simon Paagman (geb. 1940). Hij was een bekende Heemstedenaar maar ook ver daar buiten werd Simon een bekende verschijning. In de jaren tachtig verwierf Simon bekendheid als de manager en reisgenoot van Stephan van den Berg. Nederlands eerste bekende windsurfer die in 1984 Olympisch kampioen werd. Dat was niet in de laatste plaats te danken aan Simon die zijn jonge pupil voor misstappen behoedde.

Als manager maakte Simon de bekendheid van Van den Berg te gelde en fungeerde tevens als zijn marketingman. In Heemstede kennen we Simon vooral van zijn niet aflatende inzet voor ‘zijn radio’. De Branding, het eerste en enig lokale radiostation van Heemstede. Begonnen als ziekenomroep, bouwde Simon het station uit tot een echt station. Hij was de drijvende kracht achter De Branding. Met zijn diepe en heldere radiostem wist je direct wie er achter de microfoon zat. Herinneringen van mijn kant waren de uitzendingen van De Branding die ik met hem mocht maken als het weer eens verkiezingstijd was. Hij bereidde zich heel goed voor, Simon kon de politici de duimschroeven aandraaien. Veel bekende artiesten uit die periode wist hij voor een interview en optreden naar de studio te halen in het voormalig zusterhuis aan de Joh. Wagenaarlaan. In 2006 kreeg het station de erepenning van de gemeente Heemstede. Simon was meer dan alleen een radioman. Als er politiek iets speelde was hij niet te beroerd zijn mening te ventileren. 

Hij was de drijvende kracht achter het ondernemersnetwerk ‘Beter Business’. Netwerken zat hem in het bloed. Haalde burgemeesters in de regio over om als beschermheer te fungeren en nodigde ze stuk voor stuk uit voor bijeenkomsten. Hij kende alle leden van de businessclub. Een belangrijke rol speelde Simon in de Oranjevereniging en hij haalde bekende artiesten als Josée Koning, Madeline Bell en Laura Fygi naar de sporthal voor het Koninginnedagconcert. Ook voor de voormalige muziektent in Groenendaal regelde hij regelmatig artiesten. Als supporter van RCH trof ik hem regelmatig langs de lijn als de club thuis voetbalde. In zijn privéleven kende Simon grote tegenslagen. Hij zette er zich altijd met een positieve kijk op het leven overheen. Hij bleef tot op het laatst betrokken bij zijn vrienden en was altijd bereid tot het geven van advies. Zijn grote kwaliteit lag hem in het verbinden van mensen van allerlei pluimage. In zijn overtuiging was het persoonlijke contact de enige weg naar succes.

Velen in Heemstede en ver daar buiten zullen zijn aanwezigheid, rake opmerkingen, vriendschap maar vooral ook zijn prachtige stem missen.

Eric van Westerloo

(Foto: Beter Business)