‘Humor en satire hebben belangrijke functie in vrijheid’

Op woensdag 3 mei heeft de commissaris van de Koning in Noord-Holland Johan Remkes de expositie cartoons ‘Vrijmoedig’ geopend in het provinciegebouw aan het Houtplein 33 in Haarlem. Cartoonist TRIK heeft een speciaal voor deze gelegenheid gemaakte cartoon gepresenteerd.

De Nationale Viering Bevrijding begint dit jaar in de provincie Noord-Holland. In het kader van deze viering wordt de tentoonstelling in Noord-Holland gehouden. De expositie komt voort uit een samenwerking tussen de provincie Zeeland en de Roosevelt Foundation. De Roosevelt Foundation en FECP Nederland/De Tulp hebben eerder het initiatief genomen voor een internationale cartoonwedstrijd en tentoonstelling rond het thema ‘de vier vrijheden’. President Franklin D. Roosevelt verkondigde in zijn historische toespraak tot het Amerikaanse Congres op 6 januari 1941 de vier vrijheden: Vrijheid van Meningsuiting, Vrijheid van Godsdienst, Vrijwaring van Gebrek en Vrijwaring van Vrees.

Cartoonisten uit verschillende landen en culturen tekenden voor vrijheid en laten zien dat humor en satire een belangrijke functie hebben. Ze doorbreken taboes en laten ons lachen en nadenken over vrijheid en onvrijheid, over onszelf en onze diepste overtuigingen. Ruim 35 cartoons zijn tot en met 15 juni op de tentoonstelling te bezichtigen. De toegang is gratis.

Cartoonist TRIK
TRIK is een Haarlemse illustrator, politiek cartoonist, ontwerper, docent illustratie ArtEZ Academy of Art & Design Zwolle. Hij studeerde illustratie aan de kunstacademie te Kampen, ‘class of 2000’en heeft in 2008 de Inktspotprijs 2007 gewonnen met zijn Wiske/België cartoon. Hij heeft tweemaal de Junior Inktspotprijs op zijn naam geschreven: editie 2004 met zijn cartoon Een eigen mening is dodelijk/Theo van Gogh en editie 2006 met zijn cartoon 1 Burgeroorlog/Irak. Hij kreeg een eervolle vermelding bij de Inktspotprijs 2009 editie, bij de laatste 3 bij de 2010 editie.

De cartoon is speciaal voor deze gelegenheid gemaakt door cartoonist TRIK.