uitvaart

Hoe wil je dat jouw uitvaart eruitziet?

PARTNERBIJDRAGE

Je overlijden en je uitvaart: waarom zou je daar nu al over nadenken? Het is geen leuk onderwerp en waarschijnlijk duurt het toch nog erg lang. Toch kan het goed zijn om hier even bij stil te staan. Door kort na te denken over jouw wensen voor je uitvaart en deze vast te leggen, help je je nabestaanden enorm. Zo weten ze namelijk zeker dat ze jouw uitvaart regelen zoals jij het graag wilde. In deze blog bespreken we de belangrijkste punten die je kunt vastleggen voor na jouw overlijden.

Begraven of cremeren

Na jouw overlijden zal er gekozen moeten worden wat er met jouw lichaam gedaan wordt. Je kunt deze keuze overlaten aan je nabestaanden, maar misschien heb je zelf ook wel voorkeuren die je graag wilt vastleggen, bijvoorbeeld in verband met persoonlijke en religieuze overtuigingen. In dit besluit kun je ook je nabestaanden meenemen. Wil je het liever nu al samen met je geliefden bespreken? Misschien komen jullie samen wel tot een mooi besluit waar jullie allebei/allemaal volledig achter staan. Zo kiezen sommige mensen ervoor om begraven te worden, zodat nabestaanden een vaste plek hebben om te bezoeken als ze je missen. En cremeren wordt soms gedaan zodat je uitgestrooid kunt worden op een plek waar je graag heen ging, of waar je juist graag heen had willen gaan. Daarnaast vinden er veel ontwikkelingen plaats op het gebied van uitvaartmethodes. Zo kiezen sommige mensen voor een natuurbegrafenis, waarbij je begraven wordt in een natuurgebied in plaats van op een reguliere begraafplaats. Ook wordt resomeren onderzocht. Hierbij wordt een lichaam niet begraven of gecremeerd, maar opgelost in een vloeistof van kaliumhydroxide en heet water.

Tradities en gewoonten bij een uitvaart

Bovendien zijn er diverse veelvoorkomende tradities die vaak bij een uitvaart komen kijken. Zo kleden veel mensen zich in het zwart. Dit is namelijk de kleur van de rouw. Hoewel deze traditie voor veel mensen voor de hand liggend is, hoef je dit niet per se door te voeren bij jouw eigen uitvaart. Er zijn ook mensen die graag willen dat nabestaanden kleurrijke kleding aandoen voor hun uitvaart. Als je dus graag een andere dresscode wilt, kun je dit gewoon vastleggen.

Na het overlijden van iemand vindt een condoleance plaats. Dit kan op dezelfde dag als de uitvaart zijn, maar soms wordt het ook gedaan op de dag of avond daarvoor. Je kunt dit overleggen met je nabestaanden, maar je kunt de keuze ook volledig aan hen overlaten. Het verschilt per situatie welke keuze je maakt. Wil je liever een uitvaart in besloten kring? Dan kun je ervoor kiezen om de condoleance op een andere dag te doen dan de uitvaart zelf. Als je geen uitvaart in besloten kring doet, kan het condoleren wel plaatsvinden op de dag zelf. Zo kunnen de mensen er zelf voor kiezen of ze wel of niet bij de uitvaart zelf aanwezig willen zijn.