Geschilderde animatievideo’s over wereldthema’s

De komende weken exposeert beeldend kunstenaar Herman van den Heuvel uit Haarlem in Galerie De Waag in Haarlem met geschilderde animatievideo’s over actuele wereldthema’s. Vanuit het verlangen zijn schilderijen en tekeningen meer te laten bewegen, heeft Herman de laatste jaren geëxperimenteerd met het samenvoegen van schilder-, animatie- en videotechnieken. Aanvankelijk werd voor elk frame van de animatie een schilderij gemaakt; een bewerkelijk proces. In latere animaties zijn de mogelijkheden van de videotechniek meer benut. De werkwijze blijft vergelijkbaar met het schilderen: een proces van soms maandenlang experimenteren, dat zich ontwikkelt tot een beeld met sfeer en betekenis.

De onderwerpen van de animaties laten actuele thema’s zien zoals een Palestijnse stenengooier of een drone die over een fictief dorp in het Midden-Oosten cirkelt. De kunstenaar licht toe: ik heb een fascinatie voor beelden met een donker randje, die schuren en wringen, zoals de videoclip van de op straat dansende mensen na de kortstondige ‘bevrijding’ van Homs in 2011. Door het te schilderen, ontstaat er een vertraging in het kijken en wordt de beleving nog eens versterkt. De betekenis van het beeld kan veranderen en roept soms tegenstrijdige associaties op. En dan gaat het weer schuren en wringen.” De Homs-video is uitgewerkt tot een poëtische en indringende animatie, die op de grote wand in De Waag wordt geprojecteerd. Herman van den Heuvel heeft met zijn video’s meerdere malen deelgenomen aan Bring Your Own Beamer events in Utrecht en Gent.

Deze  bijzondere tentoonstelling zal op zondag 29 januari om 16.00 uur worden geopend met een een inleidend verhaal van beeldend kunstenaar Rob Visje. De tentoonstelling loopt vanaf donderdag 26 januari tot en met zondag 12 februari 2017. De Waag, Spaarne 30 rood is geopend vanaf donderdag tot en met zondag van 13.00 – 17.00 uur. Zie ook www.kzod.nl en www.facebook.com/kunst.zijonsdoel

‘Painted Video’ van beeldend kunstenaar Herman van den Heuvel in De Waag vanaf komende week.