Gefascineerd door verrassende onderbrekingen in ogenschijnlijk normale setting

Gedurende de komende weken in oktober exposeren Joop Rooijers en Judith Rooijers (beiden uit Amsterdam) in Galerie De Waag aan het Spaarne te Haarlem. Vader en dochter: de familieband vormt een reden voor deze tentoonstelling, geaccentueerd door de vermelding van 2J Rooijers op de uitnodigingskaart.

Veel is er geschreven over kunstenaarsparen, dit in tegenstelling tot over ouders en kinderen in de beeldende kunst, daar is verhoudingsgewijs minder aandacht aan besteed. Begrijpelijk: daar waar kunstenaarsparen zich veelal gelijktijdig ontwikkelen en exposeren vindt de ontwikkeling bij de nazaten doorgaans in een later stadium plaats. En een vergelijking is dan vaak niet zo vanzelfsprekend meer. Wat betreft Joop en dochter Judith zijn er overduidelijk verschillen doch de verbondenheid door het schilderen is beslist aanwezig.

De aanpak van Joop onderscheidt zich door een samenvoegen van (zoals hij zelf zegt) ogenschijnlijk lelijke en functieloze objecten tot een kunstwerk. Want in de ogen van Joop komen stukken lood, roestig en verweerd materiaal binnen een kader juist mooi tot zijn recht. Zeker als daar een iets bijzonders tussen wordt geplaatst. Dochter Judith is gefascineerd door verrassende onderbrekingen in een ogenschijnlijk normale setting zoals een vreemd element in een landschap, helle verlichting op klaarlichte dag of stoplichten tegen de achtergrond van een donkere wolkenlucht. Zodat de wereld om ons heen volgens Judith er net even iets anders uitziet dan wij dachten en verwachten. Bij beide Rooijers is er overduidelijk sprake van een fascinatie voor het onverwachte, de verrassing van het invoegen van vreemde elementen. Iets wat je helemaal niet verwacht en dat je dan juist in je werk opneemt. Er is wel een verschillende manier van om zich heen kijken. Joop zoekend naar wat dichtbij te vinden is. Judith verkennend en kijkend naar de verre omgeving. Of de uiteenlopende uitgangspunten tot een wederzijds stimuleren heeft geleid blijft voor de aandachtige toeschouwer echter een vraag.

Deze opmerkelijke tentoonstelling is in de Waag (Spaarne 30) vanaf donderdag 29 september tot en met zondag 16 oktober (vanaf 13.00 tot 17.00 uur) te bezichtigen. De expositie wordt op zondag 2 oktober om 16.00 uur feestelijk geopend door Ronald Ruis. Zie voor verdere informatie: www.kzod.nl.