Erepenning voor dassenbeschermer in Noord-Holland

Gedeputeerde Jack van der Hoek heeft op zaterdag 19 november de bronzen Provinciale Penning uitgereikt aan Hans Vink. Hij is al jaren dé dassenkenner en dassenbeschermer van Noord-Holland. Hij ontving de prijs voor zijn jarenlange werk voor de dassen en zijn extra inspanningen voor dit bijzondere dier. Door zijn inspanningen is de das weer veilig in Noord-Holland. De prijs werd uitgereikt tijdens de 9e editie van de Noord-Hollandse Natuurdag die plaats vond in Amsterdam.

Sinds de jaren zeventig heeft Hans Vink door zijn inzet veel mensen weten te motiveren om op te komen voor de bescherming van de dassen. Voor de lokale dassenpopulatie in het Gooi is dat zeer succesvol geweest. Deze groeide uit van één bedreigde burcht tot meer dan zeventig dassenfamilies. Hij wist mensen (ambtenaren, wegbeheerders en andere vrijwilligers) voor het behoud van deze populatie te winnen, waardoor de populatie enorm is gegroeid en inmiddels in het hele Gooi en de Heuvelrug te vinden is. Hans Vink is door zijn vele veldwerk en literatuurstudies uitgegroeid tot één van de belangrijkste dassenkenners van Nederland. Hij verzamelt al decennia lang tellingen en andere data die worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek.

Gedeputeerde Jack van der Hoek: “We zijn blij om vrijwilligers zoals Hans Vink in Noord-Holland te hebben. Zijn inzet is groot. Ook is hij erg gul in het delen van zijn kennis. Wegbeheerders krijgen van hem gevraagd en ongevraagd advies, met als resultaat dat er maatregelen getroffen worden ter bescherming van de das. Daarom verdient hij deze erepenning.”