Eerbetoon aan Herman Stoel

Herman Stoel: voor kenners binnen de Haarlemse regio een naam uit het verleden. Begaafd en gepassioneerd schilder van landschappen. Ten onrechte wat in de vergetelheid geraakt vonden familieleden, vrienden en met name kenners van zijn oeuvre. Een fraaie catalogus met een volledig overzicht van zijn werk verschijnt eind april. Hiermede samenvallend vindt de komende weken een tentoonstelling van zijn schilderijen plaats in de Waag in Haarlem.

Herman Stoel (1936-1986) genoot zijn opleiding aan de IVKNO (de huidige Rietveld academie), de Rijksacademie in Amsterdam en volgde lessen bij Wim Jonker en Jan Sierhuis. Hij ontwikkelde zich in de loop der jaren als een landschapschilder pur sang die binnen en buiten kunstenaarsvereniging KZOD met zijn werk veel indruk maakte.  Woonachtig aan de Mooie Nel vormde het water, de boten, kortom de omringende natuur zijn belangrijkste inspiratiebron. Eind jaren zeventig verhuisde Herman van zijn woonboot-atelier naar Friesland waar zijn werk tot volle ontplooiing kwam. Herman was iemand die zich niet liet meevoeren door allerlei stromingen, hij bleef zijn gehele leven trouw aan datgene waar hij zich het beste in kon uiten: het landschap. Hij had een expressionistische stijl van schilderen en kan als beeldend kunstenaar gerekend worden als een voorloper van de zogenaamde After nature groep. Zijn sterke band met het landschap, het afzien tijdens het “en plein air” schilderen in weer en wind zijn voelbaar in zijn werk. Daarnaast valt ook het opmerkelijk verfijnd kleurgebruik op bij Hermans portretten en ‘naakten’.

Herman Stoel heeft een rijk oeuvre nagelaten dat zonder meer getuigt van een grote gepassioneerdheid en overgave voor het kunstenaarschap. Met deze tentoonstelling brengen familie, vrienden, kenners en KZOD een hommage aan deze bijzondere kunstenaar. De expositie is vanaf donderdag 20 april tot en met zondag 7 mei 2017  te bezichtigen in Galerie De Waag  Spaarne 30 te Haarlem. (openingstijden: donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur). Op zondag 23 april om 16.00 uur wordt deze tentoonstelling geopend door Mari Stoel, zoon van Herman. Zie verder: www.kzod.nl en www.facebook.com

Op de foto een deel van het werk ‘Portret Herman Stoel’.