De zeggingskracht van Via Crucis van Liszt

 

In de aanloop naar Pasen speelt op zondagavond 2 april de pianiste Gerrie Meijers de Via Crucis van Franz Liszt. Dit concert wordt gehouden in de Musilenzio-serie en vindt plaats in gebouw Zang en Vriendschap te Haarlem.

De Via Crucis is één van de laatste werken van Liszt. Het werk neemt een bijzondere plaats in in het oeuvre van Liszt vooral omdat het een werk is van grote verstilling. Het is gewijd aan de veertien kruiswegstaties en bevat naast een inleidend stuk evenzovele delen.  Als componist had Liszt in die laatste jaren een radicale verandering ondergaan. Hij werd spaarzaam met zijn noten en beperkte zich tot het allernoodzakelijkste.

Niet alleen Reinbert de Leeuw, die in het stuk de mooiste noot uit de muziekgeschiedenis heeft aangetroffen, heeft een grote fascinatie voor de Via Crucis. Ook de Haarlemse pianiste Gerrie Meijers heeft een intense band met dit stuk. Zij zal laten horen welke zeggingskracht de Via Crucis kan hebben, waarbij de verstilling wordt geaccentueerd door de momenten van stilte die het publiek zullen worden geboden. Het inleidende stuk dat aan de veertien staties voorafgaat is gebaseerd op een 6e eeuws gedicht. Een partituur uit de 15e eeuw daarvan is op zijn beurt de inspiratiebron geweest voor een schildering op doek door Dick Kreuger als onderdeel van de aankleding van de zaal voor deze gelegenheid. De aankleding is er op gericht een intieme sfeer te creëren, passend bij het thema van deze avond.

De aanvang is 20.15 uur, het adres is Jansstraat 74, Haarlem. De entree bedraagt €9.

Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt. Reserveren is daarom aanbevolen: musilenzio@zangenvriendschap.nl