De week van de teek komt er weer aan!

Het is volop lente en iedereen trekt er op uit om te genieten van de natuur. Maar het is oppassen geblazen, want ook de teken zijn weer actief. Deze kleine beestjes kunnen voor veel ellende zorgen. Jaarlijks lopen ruim 1 miljoen mensen een tekenbeet op. Landschap Noord-Holland vindt dat iedereen onbezorgd van de natuur moet kunnen genieten. De natuurorganisatie stelt daarom 10.000 gratis tekenpassen beschikbaar voor iedereen die naar buiten gaat. Deze pas is een effectief preventiemiddel dat besmetting door een teek kan beperken.

Een tekenpas blijkt nog altijd een van de beste en meest veilige manieren te zijn om een teek te verwijderen. Dankzij het handige creditcardformaat is de tekenpas makkelijk mee te nemen in de portemonnee en zijn mensen altijd voorbereid. Bovendien heeft de pas een inkeping om zowel volwassen als jonge teken (nimfen) snel en soepel te verwijderen. Inwoners van Noord-Holland kunnen de pas vóór 14 april aanvragen op www.landschapnoordholland.nl/tekenpas.

Als je door een teek gebeten bent, loop je het risico op de ziekte van Lyme. Om dat te voorkomen, moet een teek zo snel mogelijk worden verwijderd. Hoe langer de teek in de huid zit, des te groter de kans op deze ziekte. De nimf, de onvolwassen teek, is waarschijnlijk de belangrijkste overbrenger van deze ziekte. Ze zijn niet groter dan een speldeknop en vaak moeilijk te zien.

Je kunt jezelf het beste beschermen door gesloten kleding te dragen: lange mouwen, lange broek. En als je buiten bent geweest, altijd je kleding en lichaam controleren op teken. Teken moeten zo snel mogelijk worden verwijderd. De beste en veiligste manier is om dat met een tekenpas te doen. Meer informatie over de risico’s en de beste beschermingsmaatregelen is te vinden op: www.lymevereniging.nl of www.rivm.nl/tekenbeet.

Week van de teek (3 t/m 7 april)
In deze week brengen allerlei groene organisaties teken, tekenbeten en de risico’s van tekenbeten onder de aandacht. Want zo’n beet kan voor veel ellende zorgen en de ziekte van Lyme veroorzaken. Veel mensen denken dat teken zich in bomen bevinden, maar dat is niet waar. Teken bevinden zich in het bos, park, hei, duinen of in je eigen tuin. Ze zitten in de buurt van bomen, struiken of hoog gras en dode bladeren. Het is altijd oppassen geblazen als je buiten bent.

Foto: Hans Smid