Heemstede – Een smaakvol genoegen uit la douce France. Heerlijk ook als voorgerecht.
Benodigdheden (4 personen):
200 gram gezeefde bloem
2 eieren
Een goede 1e persing olijfolie
zout en peper
500 gram (gewassen) zeevruchten (bijv. garnalen, mosselen, inktvis, krabsticks, coquilles),
Een glas cognac
2 tenen knoflook kleingesneden
1 ui fijngesnipperd
Peterselie grof gehakt
Wat blaadjes verse koriander
Een snufje Pimenton (Spaanse hot paprikapoeder)
Bereiding:
We gaan eerst het deeg maken: Meng de gezeefde bloem, met 2 eetlepels olijfolie, 2 eieren, wat zout, peper en ev. een klein beetje water indien het deeg te droog is.
Kneed het deeg met de handen tot het elastische bal is. Laat de bal 15 minuten rusten.
Verdeel de deegbal in tweeën en rol twee ronde dunne plakken uit met de deegroller. Het deeg moet redelijk dun zijn, zoals een lasagnablad. Je kunt hiervoor ook een pastamachine gebruiken. Verwarm intussen de heteluchtoven voor op 200 graden C.
Bestrijk een ronde ovenschaal met olijfolie door middel van een kwastje. Bekleed de ovenschaal met een van de plakken deeg. Houd de andere plak even apart. Zet de met deeg beklede ovenschaal in de oven op 180 gr. Ca. 7 minuten voorbakken.
Ondertussen gaan we de zeevruchtenvulling maken: Fruit in olijfolie, peterselie, knoflook en de gesnipperde ui, met wat peper in een diepe koekenpan met deksel. Zodra de uien wat glazig worden, afblussen met cognac. Laat de cognac lekker inkoken en verdampen op een middelmatig vuur. Let erop dat je intussen de ovenschaal (na 7 minuten) uit de oven haalt. Check of het deeg voorgebakken is, moet harder aanvoelen. Laat de oven zachtjes aanstaan, zodat deze voorverwarmd blijft.
Voeg de zeevruchten toe in de koekenpan en laat deze ongeveer 10 min. koken met gesloten deksel. Strooi het snufje pimenton op de zeevruchten en voeg op het laatst wat koriander toe (let op koriander is zeer uitgesproken qua smaak, niet te veel). Voeg een beetje water toe (bij de verse zeevruchten), als het kooksel te droog dreigt te worden.
Doe het zeevruchtenmengsel in de ovenschaal, maar bewaar wat van het kookvocht.
Bedek de ovenschaal met de bewaarde tweede plak deeg. Verdeel wat kookvocht over dit deeg voor de smaak. Zet het geheel in de oven op 180 gr. totdat het deeg krokant is, direct serveren.
Wijnsuggestie:
Een heerlijke Riesling met fruitige en droge tonen, een echte matchmaker. Vraag uw wijnhandelaar of slijter.
Bon appetit!